„Renumărare, ați ajuns la disperare” | Reportaj Deutsche Welle

Data:

spot_img

În fiecare seară, de la anunțarea rezultatelor primului tur al prezidențialelor, studenții se strâng în jurul statuii lui Mihai Viteazu din fața Universității pentru a atrage atenția că România e pe cale să deraieze.

„Am citit că doar în Afganistan a mai fost cerută renumărarea tuturor voturilor”, spune Lia, studentă la Arhitectură, nemulțumită de decizia Curții Constituționale. În fiecare seară, de la anunțarea rezultatelor primului tur al prezidențialelor, studenții se strâng în jurul statuii lui Mihai Viteazu din fața Universității pentru a atrage atenția că România e pe cale să deraieze.

Locul e simbolic, chiar dacă nu se prea vorbește, fiindcă exact cu 150 de ani în urmă, studenții de atunci încercau să inaugureze cu forța sculptura ecvestră a artistului francez Carrier Belleuse, adusă de la Paris cu un an înainte, în 1873. Guvernul era temător și amâna dezvelirea, așteptând un moment prielnic, în așa fel încât să nu-i supere pe otomani, într-o vreme în care țara nu-și obținuse independența. Urcat pe treapta soclului din marmură, un tânăr ține steagul desfășurat al Uniunii Europene și peste el un carton pe care e scris cu carioca verde „Luați-vă mâinile de pe votul meu”. Are un aer de cercetaș neînfricat, afară sunt doar două grade, dar studentul cu steagul, îl ține întins fără mănuși minute în șir, să fie fotografiat de toți, iar mesajul lui să ajungă până la judecătorii Curții Constituționale.

Citește și: Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Atmosfera e destinsă și în același timp apăsătoare, cafelele, țigările, culorile hainelor, dezinvoltura și siguranța opiniilor arată cât de diferiți sunt acești tineri față de cei care veneau în Piața Universității în 1990. Într-un fel, frica lor e mai mare acum, decât era speranța părinților lor în urmă cu 35 de ani. Unii dintre ei chiar sunt copiii celor care strigau atunci. „Tatăl meu a luptat la Revoluție și nu m-a crescut să tac din gură” îmi spune o studentă de la SNSPA, care nu vrea să repete viețile trăite de părinții și bunicii ei, pe care le-a ascultat toată copilăria. „Să fii corupt sau legionar e o crimă mai mare decât să fii femeie” scrie pe pancarta ei, ca răspuns la toate declarațiile extremiste făcute de Călin Georgescu, intrat în turul al doilea al prezidențialelor cu ajutorul platformei TikTok. „Mai bine suc microcipat, decât fascism reambalat”, apare ironic alt carton, fluturat în mulțime. „Când românii nu votează, TikTok vă manipulează” strigă într-un glas cu toții, sărind în același timp. Sar și strigă, de frig și de disperare că în țara lor ar putea veni un președinte ca la Kremlin.

Foto: Sabina Fati / Deutsche Welle

Continuarea și alte imagini, în Deutsche Welle

Citește și: În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: AGERPRES / EPA / ROBERT GHEMENT)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

REPER cere preşedintelui Iohannis desecretizarea informaţiilor legate de alegerile parlamentare

Partidul REPER solicită președintelui Klaus Iohannis desecretizarea informațiilor legate...

Instanţa supremă a respins cererea partidului DREPT de anulare a alegerilor parlamentare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea...