România a depășit Ungaria la PIB/locuitor. Mai vreți „modelul Orban”?

Data:

România a depășit Ungaria la PIB/locuitor, deși în ultimii zece ani, țara nu a avut politici economice geniale, nu a excelat la capitolul finanțe publice, nu a finalizat mari proiecte de infrastructură care să genereze un boom investițional.

România depășește azi Ungaria la un indicator cât se poate de relevant, PIB/locuitor, nu pentru că suntem noi extraordinar de buni. Este pentru că Ungaria merge prost. Un eșec major al sistemului Orban și al iliberalismului.  

Ultimele date macroeconomice publicate de Eurostat au provocat un adevărat șoc în presa ungară. Potrivit datelor, în ceea ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor, România a depășit incontestabil Ungaria.

PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei (măsurat la paritatea puterii de cumpărare) a atins 76,6% din media UE în 2022, cu 0,1 puncte procentuale sub cel al României, potrivit datelor Eurostat publicate pe 12 octombrie, scrie site-ul financiar Portflio.hu.

Diferența pare mică, dar vorbim despre un moment psihologic și, mai mult, despre o tendință care cu greu va putea fi oprită.

Potrivit analiștilor ungari, în ultimii nouă ani, Ungaria a recuperat 8,5 procente față de media UE. România a recuperat 22 de procente. Pur și simplu, România s-a mișcat mai repede în ultimul deceniu.

Citește și: „Nu am uitat pistolul care mi-a fost pus în față la 7 ani de un legionar. Nici după 80 de ani”

Iar decalajul dintre cele două țări se va mări probabil în 2023. Ungaria se află în recesiune, în timp ce creșterea în în România este prognozată la cel puțin 2%.

Într-o comparație regională, PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare a fost de 92% din media UE în Slovenia, 91% în Cehia și 79% în Polonia.

Conform publicației Telex.hu, este important de menționat că media UE în acest caz nu este la nivelul țărilor occidentale, așa că imaginarul 100% nu este nivelul de dezvoltare al Germaniei, Suediei sau Austriei, de exemplu. Aceste țări se află la un nivel de dezvoltare economică mai ridicat decât media UE. Când se calculează media UE, țările din est și sud trag linia mediană în jos.

Datele confirmă faptul că Ungaria pierde teren în fața vecinilor central și est-europeni.

Fostul guvernator al băncii centrale  a Ungariei, Akos Peter Bod, citat de publicația Daily News Hungary, spune că oricum, cifrele PIB supraestimează venitul național al Ungariei care se reflectă în datele privind consumul pe cap de locuitor.

Realitatea ar putea fi și mai sumbră, Ungaria clasându-se, de fapt, pe penultimul loc, înaintea Bulgariei, cu un nivel de consum de 70% din media UE.

Aceasta este o veste jenantă pentru guvernul radical de dreapta al lui Viktor Orban.

Mult timp, ungurii au privit către România ca la vecinul sărac, iar liderii politici și banca centrală își stabileau obiectivele mai degrabă în direcția reducerii decalajului față de Austria.

Însă autocrația lui Orban își vădește efectele. În economie și finanțe, politicile iliberale au constat, printre altele, în impunerea controlului politic asupra băncii centrale, suprataxarea marilor companii multinaționale, plafonarea forțată a unor prețuri de consum, distribuirea pe criterii clientelare a fondurilor europene.

Derapajele de la normele democrației și statului de drept privează actualmente Ungaria de fondurile europene, atât din cadrul bugetului multianual cât și al PNRR.

Cifrele publicate de Eurostat nu fac decât să arunce în ridicol pretențiile lui Viktor Orban și ale susținătorilor săi cum că politicile lor iliberale și protecționiste răspund cel mai bine intereselor poporului ungar. De fapt, cifrele arată că sub Viktor Orban, poporul mai degrabă a sărăcit, spre deosebire de familia și prietenii lui Viktor Orban.

Situația este cu atât mai jenantă cu cât, în ultimul deceniu, România nu a făcut lucruri extraordinare.

Nu a avut politici economice geniale, nu a excelat la capitolul politici publice, nu a finalizat mari proiecte de infrastructură cu impact deosebit asupra investițiilor.

Citește și: INTERVIU | Eroii naționali care au făcut lucruri reprobabile nu trebuie șterși din istorie. Dar trebuie arătați și cu părțile rele

Pur și simplu, în România, acea parte viabilă și dinamică a economiei și-a văzut de treabă – de la agricultură la IT sau industria de componente auto. România rămâne o țară a imenselor decalaje între regiuni, între orașele mari și mici, între urban și rural. Ceea ce, în cele din urmă, indică un enorm potential de dezvoltare încă neexploatat.

Privind lucrurile din această perspectivă, cifrele nici măcar n-ar trebui să ne entuziasmeze. În realitate, cu politici mai bune, ar fi trebuit să fim bine de tot peste Ungaria, nu doar la nivelul zecimilor de procent.

Pentru că un lucru e clar: politicile iliberale aduc stagnare, nicidecum dezvoltare. Iar sistemul Viktor Orban se dovedește falimentar. Aviz celor care încearcă să-l „vândă” și în România. Nu, mulțumim!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce-a căutat Iohannis la Washington: pentru el sau pentru România?

Ce-a căutat Iohannis la Washington. Președintele a reușit să...

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas într-un picior | Revista22

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas doar într-un...

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...