România depășește SUA în raportul anual privind libertatea presei, realizat de Reporteri fără frontiere. Republica Moldova rămâne peste România, iar presa americană suferă un declin alarmant

Data:

România ocupă locul 55 în clasamentul mondial al libertății presei realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF – Reporters sans Frontiers), devansând Statele Unite, care cad pe poziția 57.

Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) a publicat vineri, 2 mai, clasamentul său anual privind libertatea presei, care indică o scădere vizibilă a României în top, dar și un declin mai accentuat în cazul Statelor Unite. România pierde șase poziții față de anul precedent și se clasează pe locul 55, între Liberia și Sierra Leone, și peste SUA, care ajung pe poziția 57.

RSF atrage atenția că în 160 din cele 180 de țări analizate, stabilitatea financiară a instituțiilor media este grav amenințată, ceea ce conduce la închideri constante și reducerea accesului publicului la informații independente. „Într-o perioadă în care libertatea presei suferă un declin îngrijorător în multe părți ale lumii, un factor major – dar adesea subestimat – slăbește grav mass-media: presiunea economică. O mare parte din aceasta se datorează concentrării proprietății, presiunii din partea agenților de publicitate și a susținătorilor financiari, precum și ajutoarelor publice restricționate, absente sau alocate într-un mod opac.”

Citește și: Administrația Trump pregătește prima vânzare de echipamente militare către Ucraina

În cazul SUA, raportul RSF subliniază că problemele economice, alături de deciziile politice recente, au dus la o situație critică pentru jurnalismul american. Închiderea Agenției pentru Media Globală a SUA (USAGM) a fost catalogată drept „un impact grav asupra peisajului media internațional”, cu pierderea accesului la informații fiabile pentru sute de milioane de persoane. Totodată, suspendarea finanțărilor USAID a contribuit la prăbușirea unor redacții internaționale, inclusiv în Ucraina.

În plus, RSF acuză administrația Trump că a politizat instituțiile media, a slăbit sprijinul pentru presa independentă și a marginalizat jurnaliștii. Conform raportului, 60% dintre profesioniștii media intervievați de RSF în mai multe state americane consideră că este „dificil” să trăiești din jurnalism, iar 75% cred că un model economic viabil pentru o redacție de dimensiuni medii este greu de menținut.

Republica Moldova apare pe o poziție mai bună față de România, locul 35 la nivel mondial, în ciuda unei scăderi de patru poziții față de anul precedent. Moldova se clasează, astfel, cu 20 de poziții peste România și cu 22 peste SUA.

Pe plan global, Norvegia se menține pentru al nouălea an consecutiv pe primul loc în clasamentul libertății presei, în timp ce Eritreea, Coreea de Nord și China ocupă ultimele poziții. De asemenea, Franța coboară patru locuri, până pe poziția 25.

Raportul RSF 2025 semnalează, totodată, scăderi dramatice în state precum Guineea (-25 poziții), Argentina (-21 poziții), Rusia (-9 poziții), dar și în Ungaria, care ocupă locul 68, unde guvernul continuă să afecteze  presa critică prin distribuirea inechitabilă a publicității de stat.

Vezi aici întregul raport – „Reporteri fără frontiere” (Reporters sans Frontiers)

Citește și: Aplicația TikTok a fost sancționată cu o amendă de 530 de milioane de euro pentru transferul ilegal al datelor utilizatorilor europeni către China

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related