Rusia va introduce pedeapsa cu închisoarea pentru soldații care se „predau voluntar”

Data:

spot_img

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin a fost precedată de o nouă lege adoptată în Duma de Stat de la Moscova care înăsprește mai multe pedepse pentru infracțiuni comise pe vreme de război.

Citește și: Putin anunță mobilizarea militară parțială în Rusia. Amenință Ucraina cu armele nucleare

Pe 20 septembrie, Duma de Stat a adoptat în unanimitate o lege care va modifica Codul Penal al țării. Legislația adaugă noi articole care stabilesc pedepse pentru „infracțiunile împotriva serviciului militar”, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării, în timp de război sau în baza legii marțiale, scrie publicația rusească Meduza.

„Infracțiunile împotriva serviciului militar” sunt definite ca fiind „infracțiuni contra ordinii stabilite de îndeplinire a serviciului militar săvârșite de militarii care efectuează serviciul militar în termen de recrutat sau sub contract, precum și cetățenii aparținând forțelor de rezervă în cursul pregătirii lor militare”, conform noii lei.

Dacă infracțiunile sunt comise în timpul mobilizării; în timpul legii marțiale; pe vreme de război; în condiţiile unui conflict armat; în condiţiile ostilităţilor militare, toate acestea vor fi considerate „circumstanțe agravante”, scriu jurnaliștii de la Meduza.

În ultimele două scenarii, noile reguli, mai dure, pot fi aplicate chiar și în absența unei declarații de război sau a unei mobilizări (de exemplu, în timpul unei „operații militare speciale”).

Ce înseamnă „predare voluntară”

Jurnaliștii de la Meduza afirmă că, momentan, este greu de spus cu siguranță – amendamentele nu intră în detaliu ce constituie această crimă. Cu toate acestea, legea precizează că acest articol se referă doar la cazurile care nu implică trădare.

Citește și: Cum a reacționat Ucraina după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială. Ce spun liderii lumii

Un articol analog din Codul Penal din epoca sovietică a descris infracțiunea ca „predare voluntară din cauza lașității”.

Un soldat urmărit penal pentru „predare voluntară” riscă între 3 și 15 ani de închisoare. Militarul poate fi absolvit, totuși, dacă „a luat măsuri pentru a se elibera, s-a întors la baza sa și nu a comis alte crime în timpul captivității sale”.

Noua lege va trebui aprobată de Consiliul Federației, apoi semnată de președinte.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Convorbire telefonică între Șeful Statului Major al Armatei Ruse și generalul Charles Q. Brown | Aktual24

Convorbire telefonică între Șeful Statului Major al Armatei Ruse,...

Războiul cipurilor. China interzice exporturile de galiu şi germaniu către SUA | The Epoch Times

Războiul cipurilor. Beijingul a anunţat interzicerea exporturilor de galiu,...

Japonia lansează o nouă tehnologie bazată pe instalații fotovoltaice | Aktual24

Japonia lansează o nouă tehnologie bazată pe instalații fotovoltaice....