De ce a câștigat Georgescu? Război hibrid sau revoltă?

Data:

spot_img

Călin Georgescu, un candidat naționalist, anti-european și pro-rus, ocupă primul loc după primul tur al prezidențialelor, în vreme ce pentru locul al doilea se bat Elena Lasconi și Marcel Ciolacu.

Cu această alegere, România urmează trendul european al radicalizării, după ce în Austria au câștigat radicalii de dreapta de la FPÖ, iar în Germania, partidul radical de dreapta AfD se află în creștere. Nu e încă destul de clar dacă ascensiunea lui Georgescu are legătură doar cu campania sa excesivă din ultimele două săptămâni de pe rețelele sociale sau dacă nu cumva este și rezultatul sprijinului venit dinspre Rusia, mai ales că presa moscovită s-a grăbit să-i aplaude succesul. Agenția de știri Ria Novosti a titrat fără ocolișuri: „Georgescu este un candidat aliniat Rusiei”. 

O resuscitare a mișcării extremiste din perioada interbelică

Candidatul independent este un fost premier din umbră al AUR, de unde s-a retras după ce a făcut apologia mareșalului Ion Antonescu și a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Parchetul General a deschis un dosar penal pentru declarațiile sale pro-antonesciene și legionaroide, fără să se grăbească să-l ducă la bun sfârșit, fiindcă și instituțiile juridice au partea lor de radicalizare.

Citește și: Elena Lasconi vine tare în spatele lui Marcel Ciolacu. Bucureștiul și diaspora ar putea-o duce în turul doi

Pe internet se observă o resuscitare a mișcării extremiste din perioada interbelică, dar încă nu este atât de puternică încât să-l ducă pe Georgescu în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor.

Specialist în îmbunătățiri funciare cu specializări în state occidentale, Georgescu a lucrat la ministerele Mediului și de Externe, în mai multe guverne, atât de dreapta, cât și de stânga, a fost raportor special pentru drepturile omului și deșeuri periculoase al Biroului ONU al Înaltului Comisar pentru drepturile omului (2010-2012), a ocupat fotoliul de președinte al Centrului European de Sprijin din Winterthur (Elveția) al Clubului de la Roma (2013–2015) și a ajuns director executiv al Institutului Indicelui Global al Sustenabilității al Națiunilor Unite (2015–2016).

Continuarea în Deutsche Welle 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Călin Georgescu este doar un comunist nostalgic

Suntem obișnuiți să spunem că Revoluția din decembrie 1989,...

Elogiul nebuniei

În această duminică vom merge la cele mai importante...

Lasconi vs. Georgescu: de ce ea are mai multe șanse

CCR a dat verde pentru turul al doilea, iar...

Revanșa rinocerilor | Puterea a Cincea

Tenebroase structuri de interese, clientelism, patronaj, cinism, manipulări. În...