Se anunţă o criză majoră de personal cu calificare medie în spitalele ieşene

Data:

Organizaţiile medicale din sistemul sanitar atrag atenţia asupra faptului că atât la nivel naţional cât şi la nivel local vom intra într-o zonă de risc sanitar. Deocamdată, cel mai mare deficit se constată la asistenţii medicali specializaţi, spune Iulian Cozianu, preşedinte SANITAS Iaşi. O altă categorie vizată este cea a personalului cu studii medii – infirmire, brancardieri – dar şi personal TESA, unităţile medicale riscând să rămână şi fără contabili. “Cine stă la un salariu de 2.000 de lei, semnând achiziţii de milioane de euro, ceea ce înseamnă răspundere?”, a mai spus Iulian Cozianu. Ce spitale şi domenii din Iaşi stau cel mai rău?

O analiză a prestigioasei organizaţii Frames arată că România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenţi medicali pentru a face faţă provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populaţiei şi de deteriorarea accentuată a sănătăţii categoriilor vulnerabile, în special copii şi bătrâni. Un prim factor de risc este îmbătrânirea populaţiei. Pe an ce trece, populaţia ţării îmbătrâneşte şi devine tot mai bolnavă. Potrivit INS, populaţia vârstnică a ţării noastre a depăşit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar fenomenul se va accentua.

Alcoolul şi mâncarea proastă ne omoară cu zile

În ceea ce priveşte starea de sănătate, speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Europa. Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalităţii, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer. Statisticile medicale arată că aproape jumătate din totalul deceselor sunt cauzate de comportamentele riscante în materie de sănătate. Este vorba depre consumul de alcool şi alimentaţie nesănătoasă, o rată mult mai mare faţă de media UE.

Potrivit studiului Frames, pe fondul acestor probleme, România are nevoie urgentă de un plan naţional de pregătire în zona asistenţei medicale. În 2019, existau 3,2 medici practicanţi la 1.000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9), şi 7,5 asistenţi medicali la 1.000 de locuitori (media UE fiind de 8,4). În „Studiul privind situaţia asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice din România”, realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, în ultimii 23 de ani numărul asistenţilor medicali a scăzut cu 25%, în timp ce numărul pacienţilor a crescut cu 12%.

Cum stăm la Iaşi

”La nivel naţional, există o criză de personal medical, şi este de aşteptat ca această criză să se accentueze. Şi în judeţul Iaşi se va înregistra în curând un deficit de asistente, de infirmiere. Acest deficit de personal, cel puţin la nivelul judeţului nostru, este datorat bugetului necorespunzător sau insuficient acordat. Un lucru îngrijorător este lipsa persoanlulului specializat în mediul rural, unde posturile nu sunt atractive pentru că sunt remunerate cu mult sub media celor din spitale. Categoric, cele mai neatractive zone sunt comunele cele mai îndepărtate de municipiul reşedinţă, unde nu există, sau aproape nu există, transport rutier”, a spus Iulian Cozianu, liderul SANITAS Iaşi.

Acesta a adăugat că Legea 153/2017 care a ridicat substanţial veniturile angajaţilor din sănătate a avut efectul prognozat de guvernanţi, şi anume de stopare „oarecum” a migraţiei personalului medical, în special medici. “În general, această lege, însă, nu este pentru toată lumea. Ceea ce am constat este faptul că, cel puţin în perioada pandemiei, a plecat personal care se afla încă pe băncile şcolii, care se specializase, şi datorită finanţării defectuase şi faptul că nu aveau acces în spitale alegeau alte ţări”, a mai adăugat Iulian Cozianu.

Situaţia cea mai gravă din punct de vedere financiar şi care creează o discrepanţă mare salarială este a celor cu studii medii, mai exact infirmierele şi brancardierii, care la început ridică, în general, salariul minim pe economie. “Cei mai dezavantajaţi sunt cei din personalul TESA. Orice om este important în acest sistem, acest angrenaj. Adică, nu-i poţi cere unui om să semneze achiziţii de milioane de euro după care vin audituri de la MS, DSP sau CJ şi să-i dai 2.000 de lei salariu pe lună. Şi atunci mulţi, care ştiu meserie, aleg să plece. Dar, într-adevăr, pericolul cel mai mare care se apropie este la asistenţii medicali specializaţi”, a mai spus Iulian Cozianu, citat de ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...