Șefa uneia dintre companiile statului care trebuia să verifice stația GPL de la Crevedia, arestată la domiciliu. Bugetara cu 3 locuințe de un milion de euro

Data:

spot_img

Șefa instituției care trebuia să verifice stația GPL de la Crevedia, în cei trei ani în care aceasta a funcționat ilegal, a avut alte preocupări: este anchetată de DIICOT pentru delapidare.

Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI Radu Timofte, afișează o avere de invidiat. În 2022, când cisternele erau încărcate la Crevedia fără nici un risc ca vreo instituție să le deranjeze, directoarea Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) achiziționa un penthouse de 260 de metri pătrați în București.

Asta în condițiile în care mai deținea două apartamente în aceeași zonă de lux. Valoarea totală: peste un milion de euro.

Pentru a-și face treaba, statul român a plătit-o cu 11.000 de euro pe lună, unul dintre cele mai mari salarii de bugetar din România.

Citește și: Filmul exploziilor de la Crevedia. Au avut loc pentru că doi șoferi au mutat gazul în cisterne

Acuzată de DIICOT că sustrăgea bani din bugetul CNCIR

Directoarea generală a CNCIR a fost acuzată de DIICOT că, împreună cu mai mulți angajați ai instituției, a pus la cale un mecanism prin care sustrăgea bani din bugetul public prin sute de achiziții false.

Potrivit procurorilor, în perioada mai 2020-mai 2023, CNCIR a achiziționat fictiv diverse produse consumabile. Deși banii erau virați, produsele nu erau livrate.

Astfel, au fost efectuate plăți în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. Banii erau împărțiți între toți membrii grupării care erau angajați atât la stat, cât și din mediul privat.

Anchetatorii au precizat că au existau două grupări de firme private direct conectate la aceste contracte, toate atribuite direct: una controlată de oamenii de afaceri Robertino Nicolae Rujancu, Vasile Neacșu Iacov și Lucian Constantin și una de o familie Dumitru și un afacerist pe nume Samuel Daniel Bitu, potrivit Reporter IS.

Abia în iunie 2023, după ce a fost arestată la domiciliu, Ioana Timofte a fost schimbată de la conducerea CNCIR.

Citește și: Uriașa avere a primarului din Caracal: 2 case, 11 apartamente, 8 terenuri, sute de mii de euro în conturi

Dublă autorizare și control: ISCIR și CNCIR

Procedura de autorizare a unei stații de alimentare cu GPL, conform legislaţiei, necesită următorii paşi, potrivit Ministerului Economiei:

  • solicitare pentru obţinerea avizului obligatoriu de instalare (înainte de începerea lucrărilor); 
  • obținerea memoriului tehnic cu datele instalaţiei, inclusiv planul de situaţie verificat de MLPAT şi schemă izometrică;
  • obținerea avizului obligatoriu de instalare de la ISCIR;
  • după obţinerea avizului, solicitantul se adresează CNCIR pentru efectuarea verificărilor tehnice la fața locului, în vederea autorizării funcţionării;
  • CNCIR emite raportul de inspecţie şi transmite către ISCIR o fişă sinteză, în baza căreia instituția alocă numărul de înregistrare a echipamentului;
  • CNCIR eliberează cartea instalaţiei, iar în baza acesteia, echipamentul are autorizarea funcţionării.

Penthouse de 500.000 de euro

Cea mai recentă locuință cumpărată de șefa uneia dintre cele 7 instituții care trebuia să verifice stația GPL de la Crevedia este un penthouse de 260 de metri pătrați situat în zona de nord a Bucureștiului.

În același bloc, fosta șefă a CNCIR mai are alte două apartamente uriașe, unul de 178 mp și un altul de 112 mp.

În total, valoarea celor trei apartamente situate într-una dintre cele mai bune zone ale Capitalei este de peste un milion de euro, conform Reporter IS.

Citește și: Filmul exploziilor de la Crevedia. Au avut loc pentru că doi șoferi au mutat gazul în cisterne

Declarația de avere a Ioanei Timofte sugerează că mare parte din suma de bani cu care a fost achiziționat penthouse-ul a venit din împrumutul de 160.000 de euro de la Felix Braniște, tatăl copilului ei.

Acesta, la rândul său, este un bugetar plimbat prin mai multe ministere, dar care nu poate justifica suma. El menționează, în propria declarație de avere, că a împrumutat 130.000 de euro de la un oarecare „Vasile A.” și că îi va returna într-un an, deși venitul său total este de circa 24.000 euro/an.

Citește și: Uriașa avere a primarului din Caracal: 2 case, 11 apartamente, 8 terenuri, sute de mii de euro în conturi

A donat un imobil de 500.000 de euro

Deși a avut nevoie să împrumute bani ca să-și cumpere această locuință de lux, Ioana Timofte s-a hotărât să o doneze.

În declarația de avere depusă la jumătatea lunii iunie anul acesta, când deja începuse ancheta DIICOT, se menționează că imobilul în valoare de 500.000 de euro a fost donat mamei sale.

Mai mult decât atât, fosta șefă CNCIR i-a dăruit mamei și alte două locuințe, dar și două terenuri.

Citește și: Exploziile de la Crevedia au avut loc în depozitul GPL care aparține fiului primarului din Caracal

A cumpărat haine de peste 80.000 de lei și nu le-a plătit

Ioana Timofte a fost dată în judecată în 2020 de societatea Green Force, care vinde haine de lux într-un magazin de pe Bulevardul Victoriei prin intermediul brandului Max Mara.

Green Force a dat-o în judecată pe Ioana Timofte deoarece, în perioada 4 ianuarie-14 iunie 2019, a cumpărat îmbrăcăminte în valoare de 80.605 lei și nu a plătit-o, scrie Reporter IS.

Green Force SRL arăta în motivare că Timofte a vizitat magazinul de mai multe ori și, „astfel, în considerarea relației de fidelitate dezvoltate cu aceasta și a neștirbitei reputații de care se bucura în societate, a permis ca acesta să selecteze și să probeze obiectele de îmbrăcăminte acasă.

În această modalitate, reclamanta a învederat că pârâta a câștigat timp prețios, evitând supraîncărcarea agendei zilnice cu perioade alocate achiziționării obiectelor de îmbrăcăminte din magazinul deținut de societate.

A precizat că procedura era următoarea: șoferul pârâtei prelua obiectele vestimentare și le livra acesteia, iar aceasta proba și selecta obiectele pe care le agrea și le înapoia pe cele pe care nu le dorea.”

Citește și: Fiul primarului din Caracal vinde gaz și tâmplărie PVC spitalului și școlilor din orașul condus de tatăl său

A dat vina pe contabilă

Însă Ioana Timofte a achitat doar 10.000 de lei din facturile pe care le avea, rămânând un rest de 80.605 lei.

Green Force a spus că deși Timofte a vrut să rezolve amiabil problema, tot nu a achitat facturile restante.

Administratorul firmei a prezentat în instanță și capturi „din conversațiile purtate prin intermediul aplicație Whatsapp cu reprezentanții și interpușii acesteia” din care a reieșit că Timofte „a recunoscut că a primit haine de la reclamantă pe care le-a probat și care i-au plăcut” și că „nu le-a achitat din cauza contabilei, din neglijență sau lipsă de timp”.

La proces, Timofte a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată, motivând că „au existat situații când nu a dispus de suma necesară achitării bunurilor pe care le dorea și i-a solicitat administratorului o amânare a plății. (…) a subliniat că de fiecare dată a achitat în cel mai scurt timp fie numerar, fie cu cardul, fie prin virament bancar, deplasându-se personal la sediul reclamantei sau însărcinând persoane de încredere în acest sens”.

Analizând probele din dosar, inclusiv extrase de cont și facturi, magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 a constatat, în iunie 2021, că Timofte „nu a achitat suma solicitată de către reclamantă, urmând să admită cererea de chemare în judecată și să dispună obligarea pârâtei la plata către reclamantă a sumei de 80.605,50 lei, cu titlul de debit neachitat”, potrivit Reporter IS

Timofte a depus apel, dar Tribunalul l-a respins în octombrie 2022.

Revocată din funcție

Ioana Timofte a fost revocată din funcția pe care o avea în cadrul CNCIR cu un an înainte să-i expire mandatul, pentru că a fost arestată la domiciliu.

„Ioana Timofte a fost numită în calitatea de administrator al CNCIR pentru o perioadă de 4 ani, începând cu data de 28.08.2020.

Având în vedere imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, competențele și responsabilitățile în conformitate cu dispozițiile cadrului legal aplicabil, conform Hotărârii AGA nr. 3 din 22.06.2023, doamna Ioana Timofte a fost revocată din funcția de membru al Consiliului de Administrație”, scrie pe site-ul instituției.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
5 COMENTARII
  1. Băi tată, băi!
    Ăștia-și donează apartamente de sute de mii de zici că parc-ar dona sânge.
    Pentru mine e o enigmă pe care numai o justiție CORECTĂ o poate face.
    Dar asta:
    „Azi o vedem, dar nu e”.

  2. Ba scriitorule, tu ai citit titlul articolului tau ? Intr-o fraza, toate cuvintele incep cu litera mare, chiar si cele despartite ?

  3. Ăști hoți, aia hoți! Mama lor la toți!
    Singurul domnitor care a știut sa folosească lemnul țării a fost Vlad Țepeș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor în care statul român a investit un miliard de euro. INFOGRAFIC

Între 2016 și 2022, statul român, prin Administrația Bazinală...

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști, acesta...

De ce a fost achitat evazionistul milionar Răzvan Petrovici, parte a grupului de la Monaco

Un judecător de la Tribunalul București a decis că...

Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Concursul Internațional „George Enescu” - FINALA VIOARA. Sunete eterice...