Șoc și dezgust. Alte abuzuri asupra copiilor din centrele statului

Data:

spot_img

București, România. Scandal major în inima capitalei, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Persoanei și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2. Un angajat al instituției este acuzat că ar fi abuzat sexual un minor aflat în grija acestora. Atmosfera este tensionată, iar transparența pălește pe zi ce trece, un val de tăcere cuprinzând clădirea instituției.

De-a lungul timpului, DGASPC Sector 2 s-a confruntat și cu alte abuzuri din partea angajaților asupra copiilor, după cum urmează (o expunere a unei angajate care intra peste copii în timp ce aceștia erau în duș – copiii aveau peste 16 ani):

„Care este problema ta, intimitate nu există”, i se adresează un angajat unui copil aflat în grija DGASPC Sector 2

Mutismul celor care ar trebui să-i ocrotească pe copii și fluxul de comunicare întrerupt între Primăria Sectorului 2 și DGASPC creează un scenariu nefavorabil.

Primarul sectorului pare a se bate cu morile de vânt în încercarea de a menține dialogul cu structura sa subordonată, cu zvonuri despre un mod operativ „la plezneală”.

Dar, problema este mai adâncă și mai întunecată decât un simplu incident singular și revoltător. Numeroase cazuri de abuz împotriva copiilor în grija DGASPC Sector 2 au fost semnalate, inclusiv agresiuni fizice.

9 cazuri de abuz sunt acum în curs de investigare, 6 dintre acestea fiind identificate ca violență fizică.

Această problemă pune sub reflector un sistem de protecție a copilului defectuos, în care abuzurile par a nu avea sfârșit, indiferent de eforturile de reformă.

Este evidentă o lacună în modul în care sunt tratate și protejate drepturile copiilor în România. Este imperativ acum ca instituțiile legate de protecția copilului să acționeze rapid.

În acest sens, desființarea acestor centre de reeducare, adevărate „centre de tortură”, trebuie să devină o prioritate absolută pentru noul ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Mai mult, Elena Tudor, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, trebuie să își asume responsabilitatea acestor orori și să demisioneze.

Acuzațiile de abuzuri vin într-un moment în care confidența publicului în sistemul de protecție a copilului este deja fragilă. Acum este momentul pentru o schimbare radicală în modul în care ne protejăm copiii și pentru a asigura că aceste abuzuri oribile nu se mai repetă niciodată.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan
Vișinel Balan este doctor în sociologie, a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Fondator și coordonator al organizațiilor Vocea Copiilor Abandonați (2013), Consiliul Tinerilor Instituționalizați (2016) și FEDEREII - Asociația Adulților din Casele de Copii (2015). Cunoaște sistemul de protecție a copilului din România din interior. A fost internat într-un orfelinat în 1987, în perioada comunistă, de când avea două luni, a cunoscut abuzurile, neglijența și defecțiunile din centrele de plasament. După ce a devenit adult, a luptat pentru a schimba în bine soarta copiilor abandonați de părinți.
4 COMENTARII
  1. Cum pot să vă contactez? Eu am un exemplu clar demonstrabil cu documente de abuz asupra copilului meu și asupra mea. De 5 luni mă lupt să îl scot din mâinile DGASPC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce s-a întâmplat?

Nu știu dacă este posibil să înțelegi ce se...

Succesul lui Georgescu, explicat de istoricul Thierry Wolton

În interviul acordat DW, istoricul francez explică ascensiunea extremismului,...

Wind of Change: Germania la 35 de ani de la căderea Zidului

Început de decembrie 2024 – nu doar România se...