Platformă pentru dezinformări în online: cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția e suspect de propagandă rusă. Reacțiile ActiveWatch și GlobalFocus Center

Data:

spot_img

Prima combinație de cuvinte care va aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei pe care ar intenționa să o creeze un grup de ONG-uri, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Iohannis cu un context de „corupție” ori „incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtișag”, scrie Profit.ro

Orice articol care ar semnala acte de corupție în Executiv l-ar face pe autor suspect de propagandă rusă în algoritmii platformei. Mai multe detalii pe Profit.ro.

Platforma a fost ințiată de Global Focus Center în colaborare cu Active Watch, True Story și alte asociații. Profit.ro a scris că în proiect ar fi inclus și Consiliul Național al Audiovizualului.

CNA afirmă că nu e implicată

CNA a comunicat vineri că afirmațiile făcute în mesajele transmise între comunicatorii Guvernului, prezentate de Profit.ro, nu sunt corecte în ceea ce privește implicarea sa: „Consiliul Național al Audiovizualului vă informează că nu a fost implicat instituțional într-o astfel de inițiativă referitoare la o platformă care urmează a scana presa online, bloguri și rețele sociale.

Menționăm că CNA este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, reglementarea presei online neintrând în sfera de competență a Consiliului.”

ActiveWatch afirmă că nu susține cenzura

Două dintre ONG-urile implicate în platforma care ar urma să identifice „fake-news” și propaganda rusească din presă și din rețelele de socializare au reacționat și au explicat ce se dorește cu această platformă.

ActiveWatch a precizat că nu a susținut, nu susține și nu va susține cenzura guvernamentală.

ActiveWatch a participat la o întâlnire preliminară pentru a sonda posibilitatea de afiliere într-un mecanism de cooperare între membri ai societății civile și din aparatul guvernamental, cu scopul clar asumat de toți participanții că acest instrument va sprijini comunicarea corectă și transparentă a autorităților în contextul invaziei din Ucraina.

ActiveWatch a luat decizia să participe tocmai pentru a evalua în ce măsură pot fi evitate erorile de comunicare dinspre autorități spre cetățeni din timpul pandemiei”, a scris ONG-ul.

Organizația a precizat că a decis pe 5 martie să nu se asocieze instituțional, dar să ofere expertiză, în regim de voluntariat, astfel încât să observe dacă acest grup va lua decizii care afectează libertatea de expresie sau care afectează interesul public și accesul la informații corecte și complete pentru public.

„În intervalul 7 – 9 martie, au avut loc discuții de organizare și de design metodologic. Nu este nimic bătut în cuie, nu este nimic definitivat, sunt doar discuții preliminare. Întregul mecanism este informal și în faza de organizare, definire a rolurilor, competențelor și valorilor.

Întreaga comunicare și interacțiune la nivelul acestui task force în stadiu embrionar este construită în jurul afirmării clare a faptului că ONG-urile NU lucrează pentru Guvern, ci vor încerca să ajute, unde pot, cu identificarea acelor subiecte care pot fi distorsionate în spațiul public și unde autoritățile au OBLIGAȚIA să comunice prompt și transparent, astfel încât să nu amplifice panica morală și să nu repete greșelile din perioada pandemiei”, a precizat Activewatch.

De ce a participat la inițiativă

Organizația susține că a încercat în mod autentic și dezinteresat să arăte actorilor guvernamentali că are competențe și o viziune mult mai democratică asupra spațiului public.

„Am presupus că, din poziția de observatori, putem preveni eventuale derapaje în comunicarea instituțiilor statului și că le putem împinge să comunice profesionist, empatic și transparent cu mass-media și publicul larg.

Am decis precaut să nu respingem din start o astfel de colaborare, astfel încât să ne demonstrăm buna-credință și să ne reafirmăm atașamentul față de misiunea și valorile noastre: din 1994 milităm pentru comunicare liberă în interes public.

Eroarea noastră de judecată și de strategie:

Deși avem încredere în competențele și buna-credință a partenerilor din ONG-uri care au fost dispuși să contribuie la dezvoltarea acestui mecanism, cu accent pe îmbunătățirea comunicării și nu pe suprimarea ei, am subestimat impactul negativ pe care această platformă (neoficială, neformalizată și nedefinitivată) l-ar putea avea asupra percepției publice, mai ales în acest context tulbure.

Am ales să ne concentrăm pe ce putem și știm să facem într-o manieră pozitivă și am mizat pe principiul colaborării loiale între ONG-uri și autorități. Din punctul nostru de vedere, mesajul ONG-urilor a fost tot timpul evidențiat și ferm: scopul acestui demers este de ajuta publicul să ia decizii informate și să nu pice pradă campaniilor de dezinformare coordonate de diferiți actori din societate”, a transmis Active Watch într-un comunicat.

GlobalFocus Center spune că nu a vrut cenzură

GlobalFocus Center, ONG care își asumă conceptul inițial al platformei de monitorizare a propagandei rusești afirmă că și-a dorit doar un mecanism prin care sa pună presiune pe guvern sa comunice mai prompt, mai corect, mai complet și că nu a vrut cenzură.

„Tocmai pentru că guvernul a avut o comunicare deficitara în aceste zile, am văzut efectele (lumea ia pastile cu iod, se formează cozi la benzinarii, bănci și birouri de pașapoarte) și am fost solicitați noi, că experți, să clarificam situația , am luat inițiativă de a crea, exclusiv împreună cu colegi din alte #ONG-uri, un mecanism prin care să punem presiune pe guvern să comunice mai prompt, mai corect, mai complet”, a transmis organizația, într-un comunicat.

GlobalFocus Center mai spune că acest mecanism este 100% independent și că nu exista si nu va exista finanțare guvernamentală.

„De altfel, în momentul de fata nu exista deloc finanțare – suntem în discuții cu parteneri internaționali pentru identificarea acesteia! (…) guvernul nu va fi unicul beneficiar, nu lucram și nu vom lucra pentru guvern sau că să-l protejam, acesta este liber să ia în considerare sau nu recomandările noastre. Noi suntem integral responsabili pentru recomandările pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum înțelege să reacționeze la ele.

Va exista un protocol de colaborare intre acest task-force format din experți și beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifica foarte clar ce face și ce este și mai ales ce NU face și NU este acest mecanism, astfel încât să ne asiguram că el sprijină, nu împiedică libertatea de exprimare.

Țoață activitatea noastră de până acum a fost pusa în slujba informării corecte și adesea acest lucru ne-a adus în conflict cu instituții politice sau guvernamentale”, mai precizează GlobalFocus Center.

Mecanismul nu este definitivat, iar ONG-ul arată că termenii de căutare circulați în public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectați de la instituții guvernamentale și alti parteneri din societatea civila într-un proces de brainstorming.

„Am solicitat contribuții și idei de la mai mulți parteneri, inclusiv de la guvern și așteptam în continuare să ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege și decide cum vor arata algoritmii de căutare. Lista de parteneri cu competenta în domeniu rămâne deschisa și ni se poate alătură oricine este interesat și poate să aducă o contribuție relevanta.

Din punct de vedere tehnic, vom folosi aplicațiile @Pulsar și @CrowdTangle pentru a identifica temele prioritare de discuție în spațiul #public, instrumente care sunt disponibile, cu licență, oricărei alte organizații sau altor persoane care doresc să facă propria lor monitorizare online și social media.

Filtrarea finala privind recomandările de reacție din partea instituțiilor statului sau societății civile/ mediului privat va fi însă făcută de experți. Vom transmite la final rapoarte regulate către ONG-uri, asociații patronale și sindicale, guvern, mediu academic, instituții care au un rol în comunicarea pe acele teme cu recomandări de reacție”, mai spune GlobalFocus Center.

„Știm ce efecte devastatoare la nivel social poate avea comunicarea oficială deficitară”

GlobalFocus Center este parte a unor rețele internaționale de experți de prestigiu care luptă cu dezinformarea.

„Știm ce efecte devastatoare la nivel social poate avea comunicarea oficială deficitară.

Când mecanismul de lucru va fi definitivat, va fi perfect transparent și vom fi bucuroși să-l explicam oricui este interesat; de altfel, metodologia folosita este similara cu cea a partenerilor noștri, Bellingcat și DFRLab, cele mai prestigioase instituții în plan international care promovează informarea corecta, #factchecking și lupta cu #dezinformarea și împreună cu care am organizat în trecut cursuri de pregătire a experților din societatea civila și presa în utilizarea exact acestor instrumente pe care le folosim acum”, mai spune GlobalFocus Center.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Israelul ar fi pregătit timp de 15 ani operațiunea din Liban | Aktual24

Israelul ar fi pregătit timp de 15 ani operațiunea...

Responsabilitățile și impactul portofoliului Roxanei Mînzatu în noua Comisie Europeană

Roxana Mînzatu a fost numită în funcția de Vicepreședinte...

Sondaj european. Milioane de români trăiesc în sărăcie | The Epoch Times

Sondaj european. Milioane de români trăiesc în sărăcie. În...