VIDEO Stelian Ion: „Este foarte posibil să se întâmple ceea ce nici OUG 13 nu a reușit: foarte mulți infractori pot scăpa de dosare”

Data:

Situația din justiție este explozivă. O spune deputatul USR Stelian Ion. Fostul ministru al Justiției cataloghează drept bizară și condamnabilă atitudinea actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, care ar pregăti o ordonanță de urgență.


„După ce anii trecuți au fost foarte multe încercări de a scăpa infractorii de dosare penale, în urma deciziei CCR pronunțate săptămâna trecută, este foarte posibil să se întâmple ceea ce nici OUG 13 nu a reușit: foarte mulți infractori pot scăpa de dosare. Și nu este vorba doar de „gulerele albe” cu infracțiuni de corupție, ci și cei care au comis infracțiuni cu violență, din zona criminalității organizate – trafic de persoane, trafic de arme etc”, explică Stelian Ion.

Este un risc foarte mare ca ordonanța să fie declarată neconstituțională

Fostul ministru al Justiției spune că este o situație extrem de gravă, iar coaliția PSD-PNL-UDMR nu își asumă rezolvarea imediată a acesteia.

„Avem proiecte în Parlament, inițiate de USR: unul depus săptămâna trecută, altul care a trecut deja de votul Senatului și ar fi trebui să fie discutat în Camera Deputaților, cameră decizională. Așteaptă doar voința politică, un semn din partea coaliției, pentru a fi votat.
Dacă era voință politică, astăzi se întrunea Comisia juridică pentru raport și apoi proiectul putea să intre în plen, la vot, tot astăzi.
Este bizară și condamnabilă atitudinea ministrului Justiției, care, potrivit discuțiilor din ședința Comitetului liderilor, ar pregăti o ordonanță de urgență. Este grav, pentru că nu ar face decât să vulnerabilizeze proiectul. Dacă se adoptă o modificare prin OUG, este un risc foarte mare ca ordonanța să fie declarată neconstituțională. În plus, nu există motivația emiterii unei OUG cât timp ai în Parlament un proiect pe care îl poți trece într-o singură zi.
Nu putem sta și spera că nu se va publica în Monitorul Oficial decizia CCR, doar pe niște promisiuni și discuții de culise purtate de unii reprezentanți ai Curții cu oamenii politici”, mai spune Stelian Ion.

„Parchetul general a tras un semnal de alarmă, dar nu este luat în seamă”


Potrivit deputatului USR, dacă decizia CCR se publică în Monitorul Oficial, aplicarea art. 155 alin. 1 din Codul penal, care reglementează întreruperea prescripției răspunderii penale este suspendată de drept.

„Există unele decizii ale CCR care spun că o decizie a Curții este asimilată legii penale mai favorabile. Articolul acesta referitor la întreruperea prescripției extinctive este un articol de drept substanțial, nu de procedură. Ca urmare, s-ar putea aplica retroactiv. Asta înseamnă că și o singură zi dacă este suspendată aplicarea art. 155 alin. 1 pot fi închise toate cauzele în care se lucra sau se aflau în instanțe și în care era aplicată întreruperea prescripției răspunderii penale.
Parchetul general a tras un semnal de alarmă, dar nu este luat în seamă de coaliție.
USR le-a adus la cunoștință, a făcut solicitări în Comisia juridică și la ședințele liderilor grupurilor politice din Parlament pentru trecerea acestui proiect. Mai mult, am lăsat la Ministerul Justiției un proiect de lege în acest sens, respectând toate procedurile, iar actuala coaliție a avut 9 luni de zile în care putea să-l transmită Parlamentului și să îl voteze”, mai spune parlamentarul.

„PNL s-a contaminat de la PSD și are aceeași conduită”

Potrivit fostului ministru, este răspunderea integrală a actualei coaliții dacă nu va adopta de urgență un proiect înainte de publicarea deciziei CCR.

„Dacă nu o fac, PSD-PNL-UDMR devin complici ai celor care vor beneficia de aceste poticneli legislative.
Nu putem lăsa aceste derapaje să se producă acum, pentru că este foarte posibil ca tot ce s-a făcut bine în ultimii ani să fie aruncat pe apa Sâmbetei și să ne trezim într-un stat în care infractorii sunt liberi, de la „găinării” până la infracțiunile cu prejudicii imense pentru stat și la cele cu violență.
Premierul Ciucă nu trebuie să permită un asemenea derapaj. De la PSD și UDMR, corifeii acelor încercări de mutilare, unele reușite, altele eșuate, a legislației penale nu aveam mari așteptări. Aveam însă unele așteptări de la PNL, care deține acum funcția de premier și de ministru al Justiției.
Din păcate, PNL s-a contaminat de la PSD și are aceeași conduită. Le este convenabil pentru că scapă de dosare penale, probabil, și unii de-ai lor”, încheie Stelian Ion.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi” | Aktual24

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale a vorbit...