STUDIU Carnea artificială nu este o soluție. Produce până la de 25 de ori mai multe emisii de carbon

Data:

spot_img

Un studiu recent sugerează că ceea ce a fost gândit ca o soluție pentru reducerea emisiilor de carbon, respectiv carnea făcută în laborator, poate avea un efect chiar mai nociv asupra planetei. Costul în carbon al acestei tehnologii a fost până acum insuficient analizat, arată Derrick Risner, autorul principal al cercetării.

Producerea unui kilogram de carne de laborator poate produce de patru până la douăzeci și cinci de ori mai multe emisii de dioxid de carbon decât un kilogram de carne de vită, menționează cercetarea. Tipul de carne nu este chiar atât de interesant, arată studiul, indicatorii fiind similari pentru puii de laborator și porcii de laborator.

Citește și: Olguţa Vasilescu pregăteşte Craiova pentru Crăciun, în prag de vară

Carnea artificială a fost inițial gândită ca o soluție pentru combaterea poluării produsă de animalele de carne, precum vacile. Un studiu din 2021 susținea că cele mai mari 20 de ferme de creştere a animalelor din lume sunt responsabile pentru mai multe gaze cu efect de seră decât produc state ca Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Acești producători de carne şi produselor lactate emit împreună 932 de milioane de tone de CO2, în timp ce Germania – care este ţara care poluează cel mai mult dintre cele 3 puteri mondiale menţionate – se opreşte la 902 de milioane de tone de CO2.

Condițiile de siguranță, de vină pentru emisiile de carbon

Dar impactul producerii cărnii artificiale ar putea fi la fel de nociv. Sau chiar mai mult.

Problema este cererea uriașă de energie folosite pentru producerea cărnii artificiale. Componentele folosite pentru realizarea cărnii artificliale trebuie să fie purificate în profunzime, folosind ultrafiltrarea și cromatografia, înainte de a putea fi adăugate la acest produs.

Ambele procese sunt foarte mari consumatoare de energie, dar sunt esențiale pentru ca bacteriile să nu se înmulțescă, scrie Qubit.

Cercetătorii afirmă că estimările actuale sunt valabile doar pentru tehnologia folosită în prezent: carnea de laborator este produsă în acest moment în condiții care asigură calitatea clinică, iar dacă aceste standarde ar fi minimizate și în producție ar fi respectate doar standardele industriei alimentare, costurile ar fi, de asemenea, reduse.

Citește și: Cum a acționat Securitatea comunistă împotriva studenților

Industria cărnii artificiale, abia la început

În prezent, nimeni nu produce carne artificială pe scară largă, iar industria este în prezent mai degrabă deficitară, astfel că pentru a fi profitabilă ar trebui să se treacă la o producție pe scară largă și să se acorde un rol mai mare surselor de energie regenerabilă.

Un studiu anterior, realizat în ianuarie, a ajuns la o concluzie mult mai optimistă: potrivit lui Pelle Sinke, cercetător la Universitatea din Delft, emisiile de carbon ale cărnii de laborator sunt mai mici decât cele ale cărnii de vită. Sinke și colegii săi cred că primele două probleme vor fi rezolvate în viitorul apropiat prin relaxarea reglementărilor și utilizarea surselor regenerabile pentru a acoperi producția, potrivit Qubit.

În prezent, doar două țări din lume, Singapore și Statele Unite, au aprobat comercializarea cărnii artificiale, iar FDA, autoritatea de reglementare în domeniul alimentelor și medicamentelor, a considerat, la sfârșitul anului trecut, că produsele care imită carnea de pui de la Upside Foods sunt sigure pentru consum.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: PEXELS.com

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related