SUA și Germania vor livra Ucrainei cinci sisteme Patriot

Data:

Germania și Statele Unite au convenit să furnizeze Ucrainei cinci sisteme de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pe 21 iulie, potrivit European Pravda. Decizia vine pe fondul intensificării atacurilor rusești cu rachete balistice, împotriva cărora doar sistemele Patriot oferă protecție eficientă. 

Germania va furniza Ucrainei sistemele Patriot „în cel mai scurt timp posibil”, a precizat Pistorius, în cadrul reuniunii online a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, așa-numitul grup Ramstein. 

„Germania va oferi sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și muniția necesară. În plus, în timpul vizitei mele la Washington de săptămâna trecută, am convenit împreună cu (ministrul american al Apărorii n.r.) Pete Hegseth ca Germania să se alăture livrării urgente a celor cinci sisteme Patriot necesare Ucrainei”, a declarat Pistorius, citat de RBC-Ucraina. Planul exact de livrare va fi stabilit în următoarele zile, a mai spus el. 

Ministrul ucrainean al Apărării, Denis Șmîhal, a făcut apel la partenerii europeni pentru a contribui financiar la achiziția sistemelor Patriot din Statele Unite: 

„Apelez la Statele Unite să accepte vânzarea acestor sisteme , iar la partenerii europeni să asigure finanțarea necesară”, a spus Șmîhal. 

Este prima participare a fostul premier Șmîhal în calitate de ministru al Apărării la o reuniune a Grupului de Contact.  

Între timp, Rusia intensifică atacurile aeriene cu rază lungă asupra Ucrainei, inclusiv cu rachete balistice, împotriva cărora doar sistemele Patriot pot oferi o apărare eficientă. 

Citește și: Guvernul Netanyahu atârnă de extrema dreaptă, la fel și soarta războiului din Gaza

Ucraina sub atac masiv: 426 de drone și rachete Kinzal 

Pe timpul nopții de 21 iulie, Rusia a lansat un nou atac aerian masiv asupra Ucrainei, folosind 426 de drone Shahed și mai multe tipuri de rachete, inclusiv Kinzal (balistice aeropurtate), Kalibr și Kh-101. Sistemele americane Patriot sunt esențiale în apărarea stratificată a Ucrainei, fiind capabile să intercepteze atât rachete de croazieră, cât și rachete balistice, protejând centrele urbane de atacuri în valuri. 

Sprijin internațional: Trump, NATO și livrările de armament 

Angajamentul Germaniei vine în urma anunțului făcut de președintele american Donald Trump, pe 14 iulie, privind un nou sistem de înarmare a Ucrainei: Statele Unite livrează armele Alianței Nord-Atlantice, care coordonează transferul lor în Ucraina în timp ce aliații europeni plătesc pentru armele americane. În acest fel, Trump își respectă promisiunea data electoratului MAGA de a reduce cheltuielile pentru înarmarea altor state. Totodată, ține deschis dialogul cu președintele rus Vladimir Putin, evitând o înarmare directă a Ucrainei. 

Până acum, Statele Unite au trimis deja trei baterii Patriot în Ucraina, iar Germania a livrat alte trei, încă una a fost livrată de România, dar nu toate  sunt operaționale, precizează Kyiv Independent.  

Citește și: Donald Trump l-a invitat pe Nicușor Dan la Casa Albă. Cristian Diaconescu: „Există o invitație oficială din partea președintelui Donald Trump, adresată președintelui Nicușor Dan”

Negocieri fragile pentru pace: Zelenski propune o nouă rundă la Istanbul 

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a declarat că Ucraina va pune accentul pe trei puncte-cheie în cadrul unei viitoare a treia runde de negocieri directe cu Rusia, ce ar urma să aibă loc la Istanbul: 

„Agenda noastră este clară: întoarcerea prizonierilor de război, repatrierea copiilor răpiți de Rusia și pregătirea unei întâlniri între liderii celor două țări ”, a scris Zelenski pe X. 

El a subliniat că „negocierile reale” pot avea loc doar la nivel prezidențial. Într-un apel lansat pe 19 iulie, Ucraina a propus reluarea discuțiilor, prin intermediul noului secretar al Consiliului de Securitate Națională, Rustem Umerov. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Rusia ar fi interesată de o nouă rundă de discuții, dar a spus că nu s-a stabilit încă o dată. 

Delegația rusă este în continuare condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinski, fără participarea unor oficiali de rang înalt precum ministrul de Externe Serghei Lavrov. 

Turcia, canal diplomatic între Kiev și Moscova 

Turcia rămâne unul dintre puținele state cu canale deschise de comunicare cu ambele părți. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat pe 26 iunie că lucrează pentru a organiza o întâlnire Zelenski–Putin, posibil cu participarea președintelui american Donald Trump. 

Pe 20 iulie, Peskov a reiterat că obiectivele militare ale Rusiei nu s-au schimbat și că vor fi atinse „pe câmpul de luptă”, în ciuda avertismentului transmis de Trump pe 14 iulie, care a spus că va impune „tarife severe” Rusiei, dacă aceasta nu pune capăt războiului în maximum 50 de zile. 

Citește și: Alți chiriași speciali ai Justiției. Foști și actuali magistrați sau asimilați care stau pe viață în apartamentele statului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu, fost redactor coordontor la Europa Liberă din 1987, când postul de radio mai avea sediul la München, în Germania. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și ulterior a colaborat cu postul public Teleradio Moldova, ca editor de știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related