Succesul lui Georgescu, explicat de istoricul Thierry Wolton

Data:

spot_img

În interviul acordat DW, istoricul francez explică ascensiunea extremismului, succesul candidatului pro-rus Călin Georgescu și de unde a început să fie stricată democrația în România.

Thierry Wolton (n. 1951) profesor la École Supérieure de Commerce din Paris a venit la București pentru a-și lansa volumul său cel mai recent, „Întoarcerea vremurilor barbare. De la un război la altul”. Wolton este un istoric al comunismului, a publicat mai multe cărți despre istoria regimurilor comuniste, despre Războiul Rece și despre influența sovietică în Occident.

În interviul acordat DW, istoricul francez explică ascensiunea extremismului, succesul candidatului pro-rus Călin Georgescu și de unde a început să fie stricată democrația în România. 

Alianța China – Rusia, cea mai periculoasă situație a momentului

DW: Cartea Dvs. „Întoarcerea vremurilor barbare” despre greșelile Occidentului în faţa totalitarismelor ultimilor 100 de ani scoate în evidență anumite tendințe ale istoriei care par să se repete. Ce e cel mai periculos?

Thierry Wolton: Alianța dintre China și Rusia mi se pare cea mai periculoasă situație a momentului, fiindcă cele două vor să instaureze o nouă ordine mondială. Chiar dacă nu se va întâmpla peste noapte, China, Rusia și aliații lor lucrează să se ajungă acolo. E periculos și ce se întâmplă în România, dar această tendință de schimbare a ordinii mondiale este și mai periculoasă. Aceste țări se bazează pe factori economici, ideologici și mai ales pe nevoia de revanșă față de lumea occidentală, iar această revanșă are o dimensiune mult mai mare decât credem. Pe termen mediu acesta e pericolul. La scara istoriei e ca și cum ar fi mâine dimineață.

Continuarea în Deutsche Welle

Citește și: Roma for Democracy, apel către comunitățile de romi din România: „Nu putem uita suferințele strămoșilor noștri în timpul Holocaustului”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Legiunea, istoria, prostia

Ascensiunea lui Călin Georgescu și a celor trei partide...

Antonescu, formula toxică a USL 2

Liberalii și social-democrații încă nu înțeleg cât de mare...

Poate câștiga Antonescu împotriva lui Georgescu?

Mai poate fi Crin Antonescu prezidențiabilul marii coaliții după...

Gazele din declarația lui Călin Georgescu și statul inept

Într-o declarație din 2 ianuarie 2025, domnul Călin Georgescu...