Toamna Muzicală Clujeană. Întâlniri muzicale de excepție la unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de muzică clasică

Data:

spot_img

Toamna Muzicală Clujeană, unul dintre cele mai longevive și importante festivaluri internaţionale de muzică clasică din România, își redeschide porțile și îi invită pe melomani la o serie de întâlniri muzicale de excepție.

Între 11 – 24 octombrie 2024,  creații clasice și romantice, contemporane, dar și inedite (precum cele care vor putea fi audiate în cadrul recitalului acordeonistului Radu Rățoi sau al recitalului cu titlul generic Night Spot) vor răsuna în săli deja consacrate (Auditorium Maximum și Studioul de concerte al ANMGD), dar și în spații neconvenționale, precum cele de la mushuROI..

Vineri, 11 octombrie 2024, cu începere de la orele 19.00, în cadrul concertului de deschidere a celei de a 57-a ediții a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, violonistul Liviu Prunaru (foto) va aduce pe scena sălii Auditorium Maximum energia, emoția și eleganță aparte a unei creații ce transcende timpul. Este vorba despre Concertul în mi minor pentru vioară, op. 64, MWV O14 de Felix Mendelssohn.

Unul dintre cei mai remarcabili violoniști români, Liviu Prunaru este concertmaestrul Orchestrei Royal Concertgebouw din Amsterdam, considerată una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. Pe lângă cariera sa de succes ca solist, Prunaru se dedică în prezent activităților pedagogice, fiind profesor la Academia „Yehudi Menuhin” din Elveția, locul în care au studiat mentorii săi, Yehudi Menuhin și Alberto Lysy.

Traiectoria sa artistică a fost definită de succesele remarcabile și recunoașterea obținută la competiții internaționale de elită, precum și colaborările remarcabile cu orchestre de prestigiu, precum Royal Philharmonic Orchestra London, Juilliard Symphony Orchestra, ș.a.

Liviu Prunaru este un artist care îmbină cu grație virtuozitatea tehnică, profunzimea emoțională și inspirația artistică, transformând fiecare lucrare într-o poveste unică și captivantă. Prezența sa scenică invită publicul la o experiență înălțătoare. 

Bilete online AICI.

Citește și: Microhidrocentralele care seacă cursurile de apă și distrug zonele protejate sunt subvenționate de stat. Ce politicieni sunt implicați INFOGRAFIC

Pe agenda Festivalului Toamna Muzicală Clujeană se regăsesc, la finalul acestei săptămâni, două recitaluri camerale, de facturi diferite, ce oferă melomanilor clujeni posibilitatea de a asculta muzică contemporană compusă la Cluj, într-o selecţie grupată sub titlul Panoramic componistic clujean I, dar şi creaţii special transpuse/ aranjate pentru un instrument mai puţin obişnuit scenei Filarmonicii – acordeonul, în interpretarea unui virtuoz, pe numele său Radu Răţoi. Cele două evenimente vor avea loc într-un spaţiu neconvenţional, care se alătură, în premieră, Festivalului – mushuROI, respectiv, într-un spaţiu deja consacrat, cel al Colegiului Academic.

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, ora 19.00, mushuROI. Publicul este invitat la Panoramic componistic clujean I, pentru a audia lucrări semnate de compozitori clujeni precum Alexandru Ştefan Murariu, Şerban Marcu, Cristian Bence-Muk, Aurelian Băcan, Iulia Cibisescu-Duran, Matei Pop

Lucrările vor fi interpretate de Aurelian Băcan, Răzvan Poptean şi Reman Zoltan la clarinet, Emil Simion – percuţie, Eva Butean, Iulia Cibisescu-Duran, Tiberiu Herdlicska, Ioan Pop, Cristina Toader, Bogdan Vaida, Gaspar Veress la pian, Melinda Beres, Eugen Cibisescu-Duran şi Francesco Ionaşcu la vioară, Traian Boală – violă şi Octavian Lup – violoncel. Conducerea muzicală îi aparţine Rodicăi Trandafir.

Bilete online AICI.

Duminică, 13 octombrie 2024, ora 19.00, Colegiul Academic. Acordeonistul Radu Răţoi vă va purta într-o călătorie De la Baroc la contemporan, prin intermediul unor lucrări semnate de Jean-Philippe Rameau, Johann Sebastian Bach, Franz Liszt şi Camille Saint-Saëns, special aranjate pentru acest instrument de către tânărul muzician, dar şi creaţii specifice aparţinând lui Per Per Nørgård sau Dražan Kosorić.

Bilete online AICI.

Citește și: Scandalul „Nordis” de la Ploiești s-a lăsat cu arestări. La București, faptele sunt cercetate „in rem”, adică dosar ținut la sertar

Despre Radu Răţoi

Apreciat pentru originalitate, versatilitate, virtuozitate în repertoriul clasic şi contemporan, Radu Răţoi este câştigător al unora dintre cele mai importante concursuri de acordeon. De asemenea, deţine unul dintre cele mai importante Premii de Artă din Republica Moldova „Maestru al Artelor”, distincţie oferită de preşedintele ţării, Maia Sandu, pentru realizări deosebite.

Ca o încununare a activităţii sale profesionale, muzicianul a câştigat Sonning Music Prize – Talent Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii din Danemarca.

Cântând solo şi în formule camerale, având colaborări cu diverşi artişti şi orchestre, Radu Răţoi susţine concerte incredibile în întreaga lume, atrăgând publicul cu muzicalitatea, tehnica şi carisma să.

Din 2024, Radu Răţoi este solist al Orchestrei Naţionale de Cameră din Moldova.

Radu Răţoi (n. 20.09.1998) a început acordeonul la vârsta de 6 ani, simţindu-se inspirat încă de la prima lecţie. Radu descrie acordeonul ca fiind „un instrument cu posibilităţi aproape nelimitate”. Asta se vede şi pe scenă – oamenii care îi cunosc deja stilul, sunt mereu uimiţi de modul său de a cânta şi simţi acordeonul. Scopul său principal este să demonstreze lumii că acordeonul nu trebuie subestimat şi că are posibilităţi de neimaginat în toate genurile muzicale. Cu transcrierile sale din J. S. Bach, D. Scarlatti, J. P. Rameau, F. Liszt şi mulţi alţii, a reinventat şi a îmbunătăţit repertoriul acordeonului.

Câştigător a numeroase premii, Radu Răţoi a câştigat, de asemenea, cele mai importante 6 concursuri de gen din lume – Coupe Mondiale, Klinghenthal Accordion Competition, Trophy Mondiale, Arrasate Accordion Competition, PIF Castelfidardo şi Moscow Accordion Competition. Acest lucru reprezintă o performanţă mondială, fiind primul şi singurul care a câştigat toate aceste premii în muzică clasică şi de divertisment.

În cariera sa de solist a cântat în unele dintre cele mai importante săli de concerte din lume: sala Filarmonicii din Berlin, Radio Concert House Copenhaga, Victoria Concert Hall, Tivoli Hall Copenhaga, Aram Khachaturian’s Concert Hall din Yerevan, Harbin Concert Hall şi multe altele.

Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Mai multe informații despre ediția din acest an a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană găsiți pe pagina de Facebook a Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Citește și: Scandalul „Nordis” de la Ploiești s-a lăsat cu arestări. La București, faptele sunt cercetate „in rem”, adică dosar ținut la sertar

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Filarmonica de Stat „Transilvania” / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Arborele Memoriei, o expoziţie pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România

Asociaţia Teatru 2.0, alături de Institutul Naţional pentru Studierea...

TNB: Noutăți de toamnă

La început de septembrie Teatrul Național „I.L.Caragiale” a deschis,...