Tratamentul revoluționar care îți învață propriile celule să lupte împotriva cancerului, disponibil în premieră la Institutul Fundeni / „Este visul oricărui medic care tratează cancer”

Data:

Cum ar fi ca celulele sănătoase ale unui pacient bolnav de cancer să poată fi recoltate, duse la laborator și „învățate” să lupte împotriva cancerului, apoi reintroduse în corp, unde distrug celulele tumorale? Acum este posibil.

Un tratament personalizat revoluționar, aprobat deocamdată doar pentru două tipuri de cancere hematologice – leucemia acută limfoblastică la copil și adultul tânăr și limfomul cu celulă mare B – este disponibil, începând de anul acesta, în premieră în România, la Institutul Clinic Fundeni din București.

„Un diagnostic de cancer hematologic nu înseamnă sfârșitul vieții”

Un diagnostic de cancer hematologic nu înseamnă sfârșitul vieții, iar cancerele de sânge se pot vindeca, este mesajul plin de speranță transmis de prof. dr. Alina Tănase, medic hematolog, șefa Secției de transplant medular și directorul medical al Institutului Clinic Fundeni din București.

Alina Tănase este medicul care a adus în premieră în România și transplantul de celule stem hematopoietice și a dezvoltat, în ultimul deceniu, în secția pe care o conduce la Institutul Clinic Fundeni, un centru de transplant medular la standarde occidentale.

De anul acesta, în secția de la Institutul Fundeni condusă de prof. dr. Alina Tănase, pacienții cu leucemie acută limfoblastică (copii sau adulți tineri) și cei cu limfom cu celulă mare B au acces, în premieră în România, la terapiile celulare CAR-T.

Terapiile celulare reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care, din păcate, nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului de celule stem hematopoietice. Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.

„Vorbim despre o terapie complet diferită față de un medicament în percepția sa clasică, despre o terapie «vie» care se regăsește în organism atât timp cât există un antigen care poate fi țintit. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creată special pentru fiecare pacient în parte, de aceea și procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție, la logistică și administrare”, explică prof. univ. dr. Alina Tănase, medic hematolog la Institutul Clinic Fundeni și președintele Societății Române de Transplant Medular, titrează HOTNEWS.RO.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cumpărăturile de Paște: piață sau supermarket? Ce aleg ieșenii?

Cumpărăturile de Paște: piață sau supermarket? Ce aleg ieșenii?...

Finalizarea proiectului „Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități Prichindelul – Sibiu, prin crearea unui centru de...

Finalizarea proiectului„Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități Prichindelul – Sibiu, prin crearea unui centru de zi”

Zilele Orașului Botoșani, festival electoral. Vor fi organizate la începutul campaniei pentru alegerile locale

Zilele Orașului Botoșani, festival electoral. Primarul municipiului, Cosmin Andrei,...

Un clujean s-a trezit cu un credit pe care nu l-a făcut

Un clujean s-a trezit cu un credit pe care...