UE lansează o nouă strategie pentru Marea Neagră: investiții în infrastructură militară și hub de securitate maritimă

Data:

Uniunea Europeană a prezentat miercuri o nouă strategie pentru regiunea Mării Negre, menită să îmbunătățească transportul echipamentelor militare grele și să întărească securitatea estică a continentului, pe fondul amenințării persistente din partea Rusiei, relatează Politico

„Securitatea în Marea Neagră este vitală și pentru securitatea europeană”, a declarant Kaja Kallas, coordonatoarea politicii extere a Uniunii Europene,  într-o conferință de presă.  

Modernizarea infrastructurii – accent pe România și Bulgaria 

Noua strategie răspunde și „provocărilor geopolitice” într-o lume în care „dependențele sunt transformate în arme”, a spus la rândul său comisara europeană pentru extindere, Marta Kos. Ea a reamintit că Marea Neagră este un coridor esențial către Caucazul de Sud și Asia Centrală, dar și o arteră vitală pentru comerțul cu energie și alimente. 

România și Bulgaria, singurele state membre UE cu ieșire la Marea Neagră, vor beneficia de investiții europene în modernizarea infrastructurii regionale — porturi, căi ferate și aeroporturi — pentru a putea susține transportul echipamentelor militare grele. „Aceasta va asigura mobilizarea rapidă a trupelor acolo unde și când este nevoie”, a explicat Kallas. 

Comisarul european pentru transporturi, Apostolos Tzitzikostas, a estimat anterior că modernizarea infrastructurii europene pentru scopuri militare ar necesita circa 75 de miliarde de euro. 

Citește și: Un fost angajat Grivco, compania lui Dan Voiculescu, controlează Agenția Națională de Mediu

Un hub de securitate maritimă va monitoriza regiunea 

Printre măsurile prevăzute de strategie se numără și înființarea unui Hub de Securitate Maritimă pentru Marea Neagră, care va funcționa ca sistem de avertizare timpurie al UE în regiune. Acest centru va mări gradul de pregătire a țărilor de regiune, în fața unei amenințări. Totodată, va ajuta la protejarea infrastructurii critice europene.  

Nu se știe unde va fi amplasat centrul, cum va funcționa sau cât o să coste. 

Porturile și rutele comerciale, sub control sporit 

Noua strategie a UE include si intensificarea monitorizării investițiilor străine în porturi și alte instalații strategice, a mai spus Kaja Kallas. 

Pe componenta comercială, UE intenționează să dezvolte noi coridoare energetice, rute de transport și infrastructură digitală împreună cu partenerii din regiune.  

Noi si vechi parteneriate regionale 

Totodată, va investi în pregătirea comunităților de coastă și a economiei marine pentru a face față daunelor de mediu cauzate de război și riscurilor asociate schimbărilor climatice. 

„În întreaga lume, țările caută acum parteneriate cu actori fiabili și predictibili — iar UE este un astfel de partener”, a declarat Marta Kos. „Astfel de parteneriate ne vor face colectiv mai siguri și vor crea oportunități economice pentru toți.” 

Comisia Europeană a indicat Ucraina, Moldova, Georgia, Turcia, Armenia și Azerbaidjan drept parteneri-cheie pentru aprofundarea cooperării în cadrul noii strategii. 

Uniunea Europeană a conceput prima sa strategie pentru regiunea Mării Negre în anul 2007, sub denumirea de Sinergia Mării Negre”, odată cu intrarea României și Bulgariei. 

„Sinergia Mării Negre” a reprezentat un pas important pentru implicarea UE în zonă, deși era mia degrabă un instrument de „soft power”. Prin contrast, Strategia pentru Marea Neagră din 2025 reprezintă o evoluție majoră, cu accent pe securitate, infrastructură și pregătire militară, ca răspuns la noile realități geopolitice, în special războiul din Ucraina. 

Citește și: Procurorii din Marea Britanie au autorizat 21 de acuzații împotriva fraților Tate, între care viol, vătămare corporală efectivă și trafic de persoane

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu, fost redactor coordontor la Europa Liberă din 1987, când postul de radio mai avea sediul la München, în Germania. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și ulterior a colaborat cu postul public Teleradio Moldova, ca editor de știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Avertisment NATO: Un accident aviatic cauzat de bruiajele GPS ar putea atrage un răspuns militar împotriva Rusiei

Alianța Nord-Atlantică a emis un avertisment ferm Moscovei privind...

Magistrați cu dosare grele, forțați să se pensioneze după ce sunt trimiși să judece în civil

Teama sistemului judiciar că pierde resursă umană din cauza...

Trump promite arme de ultima generație pentru Ucraina și amenință cu tarife de 100% 

Încă de luni dimineață, lumea se întreba dacă la...