Pe 26 mai, chiar înainte de predarea mandatului, Ilie Bolojan a eliberat din funcție prin decret prezidențial nu mai puțin de 13 consilieri prezidențiali. O parte dintre aceștia și-au părăsit biroul de la Cotroceni chiar a doua zi, iar 9 dintre ei urmează să părăsească postul la data de 30 iunie. Mai rămân totuși 5 persoane pe care Bolojan pare că le va lăsa moștenire administrației lui Nicușor Dan.
De remarcat faptul că toți consilierii prezidențiali au fost eliberați din post “la cerere”.
Bianca-Teodora Firezar, Mihai Jurca, Anişoara Ancu și Bogdan Mazuru sunt consilierii care și-au încetat activitatea de pe 27 mai.
De partea cealaltă, vor mai rămâne la Cotroceni până la 30 iunie următorii: Cristian Diaconescu, Ana Birchall, Luminița-Teodora Odobescu, Delia Dinu, Mariana Costea, Simona-Livia Maftei, Cătălina Galer, Gabriel-Cristian Pişcociu și Lenuţa Cobuz.
Discuțiile de la Cotroceni sugerează că prelungirea până la 30 iunie a celor nouă consilieri are rolul de a asigura tranziția spre noua administrație prezidențială, după cum notează Pro TV.
Mai rămân cei cinci consilieri, Florin Lazar-Vladică, Mihai Șomordolea, Dragoș Anastasiu, Vladimir Duhan și Dacian Cioloș, care la prima vedere par că vor asigura tranziția de termen lung, fiind singurii care nu au fost eliberați din funcție de Ilie Bolojan.
Citește și: E nevoie de un consilier prezidențial pentru energie, mediu și schimbări climatice?
- Florin Lazar-Vladică
Vlădică a fost numit consilier de președintele interimar la data de 18 martie 2025, fiind membru în Departamentul Securității Naționale, cu funcția de director al Oficiului Informații Integrate.
Conform descrierii de pe site-ul Administrației Prezidențiale, el are „o experiență profesională de peste 25 de ani în management executiv, coordonare de echipe și dezvoltarea de proiecte, atât în mediul public, cât și în cel privat.”
A ocupat de asemenea funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru Armamente în cadrul Ministerului Apărării Naționale, numit de Sorin Grindeanu în 2017. Vlădică a activat de asemenea șapte ani în Africa pentru compania Prospecțiuni SA, deținută de afaceristul Ovidiu Tender, arată G4media.
Puterea.ro l-a surprins într-o fotografie la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, alături de Victor Ponta.
- Mihai Șomordolea
Mihai Șomordolea ocupă funcția de Consilier de Stat în Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT, numit de Klaus Iohannis în 2015.
“În perioada 2008-2015 a ocupat funcția de șef al Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, după cum arată site-ul Administrației Prezidențiale. La 9 martie 2015 a fost numit Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, de către fostul președinte Klaus Iohannis. Din anul 1987 activează în cadrul MapN și a reprezentat România în cadrul misiunii militare din Kosovo în perioada 2007-2008.
Mihai Șomordolea a fost de asemenea consilier în cadrul CSAT sub mandatul președintelui Traian Băsescu, în timpul cărei administrații a fost avansat de două ori în grad la colonel, respectiv general de brigadă, printre alte decorații primite între 2009-2014, arată Revista 22.
- Dragoș Anastasiu
Pe 21 februarie 2025, Anastasiu este numit Consilier Onorific de către Ilie Bolojan, pentru facilitarea legăturii dintre administrația prezidențială și mediul de afaceri.
După cum precizează site-ul Administrației Prezidențiale, Dragoș Anastasiu „a devenit antreprenor în urmă cu 29 ani, renunțând la o carieră de medic în Germania în favoarea unei oportunități de afaceri. După înființarea primei sale companii, au urmat alte peste 20, care în prezent formează un grup de referință în transport și turism, în România”.
Forbes România nota în 2020 că după 1989 când a revenit în România a înființat Eurolines, una dintre primele firme de transport de persoane, și TUI TravelCenter, cea mai mare rețea românească de distribuție a serviciilor de turism.
A fost, de asemenea, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane și membru al Consiliului Consultativ al Fundației Romanian Business Leaders.
- Vladimir Duhan
Din 2016 Duhan ocupă funcția de consilier prezidențial, numit de Klaus Iohannis prin decret prezidențial. Din 6 aprilie 2025, acesta este eliberat din funcție de Ilie Bolojan, ca în aceeași zi să fie numit Consilier Onorific al Președintelui Interimar.
Conform site-ului Administrației Prezidențiale, acesta este responsabil de „oferirea îndrumărilor de specialitate în chestiunile organizatorice ale Administrației Prezidențiale și ale Muzeului Național Cotroceni”.
În perioada 2006-2010, el a lucrat în administrația parlamentară în diferite poziții de consilier sau expert parlamentar. A fost de asemenea membru în consiliul de administrație al CONPET S.A., al Regiei Autonome Registrul Auto Român și al Societății de Administrare Active Feroviare – SAAF S.A.
- Dacian Cioloș
Cioloș a fost de asemenea numit Consilier Onorific de către Bolojan la data 18 martie 2025. Rolul acesta în administrația interimară este coordonarea și monitorizarea parteneriatelor strategice ale României.
Prim-ministru în perioada 2015-2017 în guvernul tehnocrat. A fost consilier, subsecretar de stat responsabil de afaceri europene și pentru un an și jumătate, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La nivel european, în perioada 2010-2014, a fost comisar pentru Agricultură și Dezvoltare Urbană, iar, în perioada 2019-2024, a fost membru al Parlamentului European, ales pe listele USR, ulterior, din 2022 reprezentând partidul REPER.
Cabinetul lui Nicușor Dan este așteptat cu multe speculații
Spre deosebire de alte numiri pe care Președintele României le poate face doar cu acordul Parlamentului, cum ar fi șefii serviciilor secrete sau judecătorii CCR, în cazul consilierilor prezidențiali, Nicușor Dan va avea toată libertatea de a-și alege persoanele dorite.
Consilierii prezidențiali au fost un subiect important în campania electorală. De-a lungul dezbaterilor la care a participat, Dan a oferit câteva nume de posibili candidați.
Într-o intervenție la B1tv, Dan a oferit mai multe nume de persoane cu care a colaborat: Iulian Fota, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Corneliu Bjola, profesor de Științe Politice la Universitatea Oxford sau Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, Raluca Moldovan, profesor asociat la Departamentul de Relații Internaționale a Universității Babeș-Bolyai Cluj, Dorin Popescu, profesor și fost diplomat, Tana Foarfă, fostă consilieră în Parlamentul European și Adrian Codârlaș, președintele Asociației CFA România.
Printre numele vehiculate de alte surse, se numără și Dacian Cioloș, actual consilier prezidențial din cabinetul Bolojan, Cristian Preda, profesor de Științe Politice sau Teodor Baconschi, fost ministru de externe.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Administrația Prezidențială)