USR și Forța Dreptei atacă la Curtea Constituțională cele trei legi ale justiției

Data:

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei sesizează Curtea Constituţională pe cele trei legi ale Justiţiei adoptate de coaliţia PSD-PNL-UDMR, a anunțat joi USR, printr-un comunicat de presă.

Potrivit USR, proiectele încalcă nu doar angajamentele asumate de România în faţa partenerilor europeni, dar şi zeci de prevederi ale Legii fundamentale.

„Aceste legi ne aruncă înapoi cu foarte mulţi ani, în perioada de preaderare, când Adrian Năstase şi acoliţii săi – Cătălin Voicu, Rodica Stănoiu şi alţii – creaseră o caracatiţă care sufocase întreaga justiţie. La fel şi acum. Sub pretextul îmbunătăţirii legilor justiţiei şi sub ambalajul unei aşa-zise reforme, puterea actuală duce, de fapt, înapoi justiţia din România. Vedem că actuala coaliţie a forţat la maximum adoptarea acestor legi, nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia, Comisie la care, vedem în aceste zile, a avut grijă să desemneze un politruc, o fostă senatoare cu ştate vechi în PNL. Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează tot sistemul judiciar, fac extrem de mult rău întregii societăţi. Românii care se vor intersecta, la un moment dat, cu vreun politician nu vor avea nicio şansă pentru că toate aceste mecanisme create vor lucra în favoarea acelui politician. Cei din PSD şi PNL vor să toace miliardele din PNRR şi banii din bugetul ţării în mod discreţionar, fără să fie deranjaţi în niciun fel de justiţia din România”, a declarat deputatul USR Stelian Ion (foto), fost ministru al Justiţiei.

Citește și: Cât dădea Securitatea bani de buzunar în 1989. Dosarul Neumann/CNSAS, aproape de final

Potrivit USR, proiectele încalcă prevederile referitoare la integrarea României în Uniunea Europeană, dat fiind că cele trei proiecte votate nu doar că nu corectează aspectele criticate de Comisia de la Veneţia prin Avizul nr. 1079/2022 referitor la legea pentru desfiinţarea SIIJ, dar conţin foarte multe reglementări problematice care vin în contradicţie flagrantă cu unele recomandări din cadrul MCV, cu mai multe avize ale Comisiei de la Veneţia date în alte speţe şi cu unele rapoarte GRECO.

Citiți AICI Sesizarea pe legea privind Statutul judecătorilor și procurorilor

Citiți AICI Sesizarea pe legea privind organizarea judiciară

Citiți AICI Sesizarea pe legea privind Consiliul Superior al Magistraturii

Citește și: Nevoia de a citi

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Stelian Ion)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...