Vila Elisa, fostul Versailles al Galaţiului | Viața Liberă

Data:

spot_img

Vila Elisa, fostul Versailles al Galaţiului, a fost construită în vremurile în care orașul respira din plin „La Belle Epoque”. Avea o intrare monumentală, într-un pridvor deschis, cu acoperişul sprijinit pe coloane de zidărie. Farmecul era accentuat de donjonul (turnul) în formă octogonală, care depăşea cu mult înălţimea casei.

Acum, toate acestea sunt doar poveste. Povestea „Vilei Elisa, fostul Versailles al Galaţiului” pe care aţi putut-o afla în ediţia din 14 martie 2015 a cotidianului „Viaţa liberă”, în cadrul campaniei „Comori de patrimoniu”. Construcţia rămasă pe strada Mihai Bravu nr. 50A, văduvită de tot farmecul de odinioară, a fost pusă la pământ la finele săptămânii.

„Desființare locuință – Corp C1, Ansamblul urban «Str. Mihai Bravu» – aviz favorabil, cu condiţia supravegherii arheologice”, scrie negru pe alb în procesul-verbal al şedinţei din 18 ianuarie 2024, prin care Comisia Zonală a Monumentelor Istorice de la Buzău a pecetluit soarta clădirii demolate acum, pe strada Mihai Bravu nr. 50A.

Autorizația de desfiinţare a fost emisă în 2024

Autorizaţia de desfiinţare a fost emisă de Primăria municipiului Galaţi pe 23 aprilie 2024, cu termen de execuţie a lucrărilor: 24 de luni. Execuţia a început pe 18 octombrie 2024 şi ar urma să se încheie pe 30 decembrie 2024. Spunem „execuţie” la propriu… dar mai cu seamă la figurat. Pentru că tocmai a fost pusă la pământ o pagină din istoria frumoasă şi pierdută a oraşului.

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Aceasta este, pe scurt, povestea birocratică a desfiinţării clădirii din imediata vecinătate a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi. O clădire cunoscută în oraş ca fiind „Vila Elisa”, a cărei imagine de odinioară mai supravieţuieşte doar în cărţile poştale de arhivă.

În după-amiaza de vineri, 18 octombrie 2024, clădirea îşi aştepta sfârşitul, vegheată de utilajul care fusese deja adus în faţa ei. Curtea generoasă, năpădită de vegetaţie, era ascunsă privirilor indiscrete de gardul înalt, pe care fusese montată plasă de protecţie. Doar afişul de şantier, prins şui pe zidul unei gherete, vestea ce urma să se întâmple.

Sâmbătă, 19 octombrie, nori grei de praf s-au ridicat din pereţii puşi la pământ.

„Chiar nu se putea face nimic pentru a opri demolarea?!”, a fost una dintre întrebările pe care şi le-au pus gălăţenii care au văzut ceea ce se întâmplă.

Continuarea în Viața Liberă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: viata-libera.ro)

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sediul PSD Prahova a fost vandalizat: Mesaje obscene și un panou distrus cu un topor

Sediul PSD Prahova a fost vandalizat, vineri după-amiază, fiind...

Fame Up, legături neclarificate în campania lui Călin Georgescu | Ziarul de Iași

Fame Up, o platformă destinată promovării prin micro-influenceri, apare...