Vinovații crizei Ciucă & Ciolacu scapă nepedepsiți?

Data:

Ar putea răspunde juridic Ciolacu & Ciucă pentru criza economică pe care au lăsat-o în urmă? Klaus Iohannis e și el complice?

Cheltuielile excesive făcute de coaliția PSD & PNL în anii trecuți vor fi plătite de marea majoritate a populației, fără ca liderii politici care le-au validat să răspundă în vreun fel. În România există, încă din 1999, Legea răspunderii ministeriale, dar textul legii a tot fost modificat, astfel încât, în cele din urmă, e aproape imposibil ca un ministru sau prim-ministru să răspundă cu adevărat pentru faptele sale.

Deciziile de majorare a pensiilor și salariilor au fost luate în 2022, apoi, în paralel, sporurile bugetarilor au crescut. În 2023, guvernul Ciolacu a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care Fondul de Rezervă putea fi folosit nu doar pentru urgențe, ci și pentru cheltuieli curente și de capital.

Citește și: Blocul „Victorie” din Republica Moldova, congres la Moscova: „Unirea cu Rusia, cu același parlament și aceeași valută”

Ciolacu a scos din rezerva de stat 65 de miliarde pentru salarii și clienți politici

În 2024, Ciolacu a scos din rezerva de stat 65 de miliarde, pe care i-a cheltuit pe salarii și clienți politici. Fostul europarlamentar USR, Vlad Gheorghe, a depus o plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu, acuzându-l că a cheltuit cei 65 de miliarde de lei din Fondul de Rezervă fără transparență și fără un control legal.

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, anunță că partidul său cere o anchetă de urgență pentru analizarea tuturor documentelor și deciziilor luate între 2021 și 2024:

„Bugetul pe 2024 a fost o ficțiune scrisă pentru campanie. Au vândut minciuni ambalate în promisiuni. Și acum nota de plată vine la românii cinstiți: scumpiri, taxe mai mari, investiții blocate, tăieri în sistemul public. Toți trebuie să răspundă. Nu există «nu mai sunt în funcție», «am fost plecat», «n-am știut». Au știut. Au semnat. Au participat.”

Continuarea în Deutsche Welle

Citește și: Tricolorul și Kremlinul: despre un suveranism cu buletin de București și manual de la Moscova

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Reconstrucție, reformă, unitate: ce poate învăța România de la Germania postbelică

Unul dintre noile aspecte intervenite în arena internațională este...

Arta falimentului etern în energie: cum se scurg banii statului în insolvențe fără sfârșit

Facturile vor crește din nou după operațiunea numită liberalizare,...

ANALIZĂ | Despre coincidențe în calendarul de numire a Președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție

O scurtă analiză despre „timing” și coincidențe (sau, mai...

Fenomenul La Două Bufnițe. Sfârșitul unei librării independente

La Două Bufnițe nu este doar o librărie după...