Colegiul Comisarilor, raport favorabil aderării României la Schengen

Data:

UPDATE: Raport favorabil pentru aderarea României, Bulgariei și Croației, a anunțat comisara pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Ce afirmă despre România noul raport favorabil, potrivit lui Vlad Gheorghe:

  • România are un management de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și cooperarea polițienească internațională.
  • Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este activă.
  • Sistemul de informații Schengen (SIS) este bine stabilit.
  • România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecția internațională respectând principiul nereturnării.

Colegiul Comisarilor, format din 27 de comisari europeni și care ia decizii cu privire la direcția politică și strategică a Comisiei Europene, se întâlnește miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre Schengen și cel mai probabil vor ieși cu o poziție favorabilă intrării României, Bulgariei și Croației în spațiul unic european, a scris europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

„Comisia Europeană susține deja aderarea, la fel ca și Parlamentul European, au spus-o cu fiecare ocazie și în fiecare document.

Pe de altă parte, Consiliul tocmai și-a intensificat calendarul privind extinderea Schengen – discuții pentru draftul deciziei au fost pe ordinea de zi ieri, pe 15, vor fi pe 18 noiembrie și pe 30, când președinția cehă va și trimite draftul deciziei către COREPER”, a explicat Vlad Gheorghe.

Citește și: Prefectul de Vrancea a primit donație un Porsche și a dat la schimb o mașină de 90.000 de euro pentru un apartament de lux în Mamaia

Ce se întâmplă cu Suedia, ne vor sau nu în Schengen?

„E simplu, ca și în Olanda decizia este una politică, iar în Suedia tocmai au fost alegeri parlamentare în septembrie. Majoritatea este făcută de PSD-ul lor – se-aude, Marcel Ciolacu? – și extremiștii. PSD și extremiștii se opun extinderii Schengen și implicit intrării României.

Cine decide? Comisia pentru Afaceri Europene a Riksdag-ului (Parlamentul suedez). Ei, înainte de orice reuniune a Consiliului miniștrilor și Consiliului European, Guvernul suedez este obligat să consulte Comisia pentru Afaceri Europene. Componența Comisiei e stabilită la fel ca pentru comisiile Parlamentului, deci în prezent majoritate PSD și extremiști”, a menționat europarlamentarul USR.

Când decide? Comisia pentru Afaceri Europene se reunește de obicei în vinerea de dinaintea Consiliului de miniștri sau a Consiliului European, în acest caz ar fi pe 2 decembrie, căci pe 8 și 9 decembrie este consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), unde se va lua decizia finală privind intrarea României în Schengen.

Citește și „Biden: Este puţin probabil ca racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia

Ce a făcut PSD?

„Este decizia obligatorie? Da și nu: Guvernul suedez NU poate ignora mandatul dat de Comisie decât cu un motiv foarte bine întemeiat, altfel riscă retragerea încrederii de către Riksdag – pică Guvernul, pe scurt.

Foarte important! La fiecare 6 luni, această Comisie pentru afaceri europene se reunește cu omologii din guvernele statelor membre în COSAC și tocmai s-a încheiat cea de-a LXVIII-a reuniune plenară la Praga, la care-a participat președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ștefan Muşoiu de la PSD.

A dat și-un comunicat de presă Mușoiu azi la matineu, a zis că așteaptă cu nerăbdare un vot favorabil în următorul Consiliu pentru Afaceri Interne care va discuta extinderea spaţiului Schengen fără controale la frontierele interne”, a menționat europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

Președintele Comisiei de Afaceri Europene de la Senatul României este Angel Tîlvăr, actualul ministru PSD de la Apărare, care i-a luat locul lui Vasile Dîncu.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursa electorală: „AUR este cea mai mare otravă”

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursă....