Vlad Petreanu recomandă: „Drum spre nelibertate” și „Sapiens: O scurtă istorie a omenirii”

Data:

„Drumul spre nelibertate”, a lui Timothy Snyder, mi se pare o lucrare crucială pentru a înțelege lumea în care trăim, și, mai ales, abisul spre care alunecăm.

Transformarea democrațiilor în regimuri autoritariste este un proces mult mai simplu decât credem, iar el a fost deja parcurs în unele țări și este în curs în altele unde n-ai crede că-i posibil.

Snyder spune că tocmai societățile democratice care cred că progresul este, cumva, inevitabil, sunt cele mai vulnerabile la atacul insidios al dușmanilor democrației.

„Drumul spre nelibertate”, a lui Timothy Snyder
„Drumul spre nelibertate”, a lui Timothy Snyder

Democrația nu este un dat etern, ci mai degrabă un proces fragil care trebuie să fie protejat și cultivat.

Alternativa la democrație, libertate și adevăr este o „politică a eternității”, demonstrează Snyder, în care societățile sunt determinate să creadă că sunt într-un conflict permanent cu dușmani din afară, ceea ce justifică permanentizarea la putere a liderilor politici, reducerea drepturilor și libertăților.

„Rusia lui Putin nu a reușit să creeze un stat stabil, cu un principiu al succesiunii și o domnie a legii. Deoarece eșecul trebuia prezentat ca succes, Rusia trebuia să se prezinte ca model pentru Europa, și nu invers.

Pentru asta, era necesar ca succesul să fie definit nu în termeni de prosperitate și libertate, ci în termeni de sexualitate și cultură, și ca Uniunea Europeană (și Statele Unite) să fie definite drept amenințări nu din cauza a ceva ce ar fi făcut, ci a valorilor pe care se presupunea că le reprezintă”, scrie Snyder.

Pentru că nu poate fi mai bună decât cei pe care-i contestă, Rusia lui Putin se străduiește să-i coboare pe aceștia la nivelul ei: dacă peste tot e la fel de rău, atunci nu mai are niciun rost să ceri mai mult Rusiei.

De citit, de înțeles.

Citește și: Adriana Săftoiu vă recomandă: Drumul către libertate

Sapiens: O scurtă istorie a omenirii

„Sapiens: O scurtă istorie a omenirii”
„Sapiens: O scurtă istorie a omenirii”

O altă carte pe care o recomand celor care încă n-au citit-o este „Sapiens: O scurtă istorie a omenirii”, scrisă de Yuval Noah Harari, din care am învățat că suntem unici, ca specie, nu doar datorită individualității fiecăruia dintre noi, ci, mai ales, datorită faptului că, putem inventa și crede împreună în simboluri și mituri, sub diferitele forme în care vin acestea.

De aici vin lucrurile mărețe pe care le-a făcut umanitatea, dar de aici vin și căderile ei.

Miturile, fie ele religii sau ideologii politice ne-au făcut și ne pot face în continuare sublimi sau abjecți, și este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să înțelegem bine încotro ne îndreaptă credințele noastre.

Citește și: Recomandarea lui Alex Doboli: Fiul și tatăl său criminal de război în Vietnam

În fine, un titlu clasic care vine de la autorul meu favorit, un fost jurnalist care a transformat concizia gazetăriei într-o expresivitate literară neegalată până acum: Ernest Hemingway.

Este vorba despre ultima lucrare majoră publicată de Hemingway în timpul vieții sale: „Bătrânul și marea”. Este o poveste-simbol despre ce definește, de fapt, omul, adică lupta în sine, perseverența și rezistența în fața adversităților vieții, și nu neapărat victoriile (sau înfrângerile) sale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Cărțile nu sunt doar pentru inițiați. Lectura poate fi o plăcere pentru oricine, indiferent ce citește. PRESShub inițiază o rubrică nouă, în care adunăm volumele recomandate de cei care iubesc să citească și care vor să împărtășească descoperile lor cu ceilalți.

Biblioteca PRESShub conține volume dintre cele mai diverse: de la literatură românească la fantasy internațional, de la eseistica intelectualilor de marcă români la cei mai populari autori străini, de la non-ficțiune la cele mai frumoase cărți despre cum să trăiești intens viața de zi cu zi. Nu contează suportul pe care este scrisă. Suntem deschiși spre toate domeniile.Contează doar să fie o carte bine scrisă.

Oricine poate face o recomandare. Chiar și dumneavoastră.

Dacă v-a plăcut o carte pe care ați citit-o, vă invităm să ne scrieți la redactie [at] presshub.ro, pentru a afla și prietenii Bibliotecii PRESShub de ce merită să o citească și ei.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi” | Aktual24

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale a vorbit...