Președintele rus Vladimir Putin a propus, duminică, negocieri directe de pace cu Ucraina, sugerând organizarea unei întâlniri la Istanbul pe 15 mai, fără condiții prealabile, potrivit Reuters.
UPDATE – 11:17
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că așteaptă din partea Rusiei un angajament clar privind respectarea unui armistițiu de 30 de zile, începând de luni. El a adăugat că Ucraina este „pregătită” pentru discuții directe cu Moscova, așa cum a propus președintele rus Vladimir Putin.
Update – 10.00:
Președintele francez Emmanuel Macron a calificat duminică propunerea de negocieri directe venită din partea lui Vladimir Putin drept „o primă mișcare, dar insuficientă”. Aflat în orașul polonez Przemysl, la întoarcerea dintr-o vizită în Ucraina, Macron a declarat în fața jurnaliștilor: „Un armistițiu necondiționat nu este precedat de negocieri, prin definiție.” El a adăugat că această contraofertă arată că liderul de la Kremlin „caută o cale, dar are în continuare dorința de a câștiga timp”. Întrebat dacă aceasta a fost o tactică de tergiversare, așa cum a acuzat în repetate rânduri Rusia, Macron a răspuns: „Da, da, este una.”
Articolul inițial:
Vladimir Putin propune negocieri directe de pace cu Ucraina pe 15 mai, la Istanbul
Putin a declarat că discuțiile ar trebui să vizeze eliminarea cauzelor fundamentale ale conflictului și restabilirea unei păci durabile, nu doar o pauză temporară pentru reînarmare.
„Propunem ca autoritățile de la Kiev să reia negocierile directe fără nicio condiție prealabilă”, a afirmat Putin de la Kremlin în primele ore ale zilei de duminică. „Oferim autorităților de la Kiev să reia negocierile deja joi, la Istanbul.”
Putin a menționat că va discuta în cursul zilei de duminică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan despre facilitarea acestor discuții, care ar putea duce la un armistițiu. „Propunerea noastră, cum se spune, este pe masă. Decizia aparține acum autorităților ucrainene și curatorilor lor, care par să fie ghidați de ambițiile lor politice personale, și nu de interesele popoarelor lor.”
Într-un mesaj pe rețeaua socială Truth Social, fostul președinte american Donald Trump a salutat propunerea lui Putin ca un pas pozitiv pentru încheierea războiului. „O zi potențial grozavă pentru Rusia și Ucraina!” a spus Trump. „Gândiți-vă la sutele de mii de vieți care vor fi salvate pe măsură ce această ‘baie de sânge’ fără sfârșit, sperăm, se va încheia.”
Propunerea lui Putin pentru discuții directe cu Ucraina a venit la câteva ore după ce marile puteri europene au cerut sâmbătă, la Kiev, ca Putin să accepte un armistițiu necondiționat de 30 de zile sau să se confrunte cu noi sancțiuni „masive”.
Putin a respins ceea ce a numit tentativa unor puteri europene de a impune „ultimatumuri”.
El a afirmat că Rusia a propus mai multe armistiții, inclusiv un moratoriu asupra atacurilor asupra instalațiilor energetice, un armistițiu de Paște și, cel mai recent, un armistițiu de 72 de ore în timpul festivităților care marchează 80 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.
Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea propunerilor de armistițiu temporar, inclusiv a armistițiului din 8-10 mai.
În ciuda apelului lui Putin pentru discuțiile directe de pace, Rusia a lansat duminică un atac cu drone asupra Kievului și altor părți ale Ucrainei, rănind o persoană în regiunea din jurul capitalei ucrainene și a avariat mai multe locuințe, au declarat oficialii ucraineni.
Putin a spus că nu exclude ca în timpul discuțiilor propuse în Turcia ambele părți să convină asupra „unor noi armistiții, o nouă încetare a focului”, dar care să fie primul pas către o pace „durabilă”.
Putin, ale cărui forțe au avansat în ultimul an, a rămas ferm în condițiile sale pentru încheierea războiului, în ciuda presiunilor din partea lui Trump și a avertismentelor repetate din partea puterilor europene. În iunie 2024, el a declarat că Ucraina trebuie să renunțe oficial la ambițiile sale de a adera la NATO și să-și retragă trupele din întreg teritoriul celor patru regiuni ucrainene revendicate de Rusia.
Citește și: Gândirea Critică – cheia supraviețuirii democrației moderne în era social media
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES/ EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)