„Vulkan Files”: dezinformarea ca formă de terorism

Data:

spot_img

Un consorțiu de mari publicații internaționale dezvăluie existența unei unități a FSB, serviciul de informații rus, mascată sub o firmă de consultanță, specializată în operațiuni de hacking, atacuri asupra infrastructurilor critice și vaste operațiuni de dezinformare.

Dezvăluirile, grupate sub genericul „Vulkan Files”, arată că democrațiile ar trebui să considere acțiunile organizate de dezinformare drept o formă de terorism. Și să le trateze ca atare.

În excepționalul roman „Magul de la Kremlin”, de Giuliano da Empoli, apărut în limba română la Editura Humanitas, personajul principal, „eminența cenușie” din spatele lui Vladimir Putin, Vadim Baranov, îi adresează lui Evgheni Prigojin câteva cuvinte premonitorii.

Momentul discuției precede ascensiunea celui care avea să devină patronul grupului militar Wagner și al celebrelor fabrici de troli. Deocamdată, Prigojin este doar în stadiul de patron de restaurant din Sankt Petersburg cu ceva preocupări în domeniul internetului (dezvoltă o fabrică de troli rudimentară), însă îi este recomandat consilierului Baranov de către însuși Țarul (așa este numit Putin în roman), în virtutea unor legături vechi și cețoase.

„Eminența cenușie” a lui Putin, întruchiparea literară a personajului real Vladislav Surkov, considerat ideologul Kremlinului și trecut pe linie moartă după anexarea Crimeei, îi explică lui Prigojin cum trebuie să funcționeze o uzină de dezinformare, folosind exemplul plastic al ruperii unei sârme.

Citește și: VIDEO Va fi război civil în Rusia după căderea lui Putin? 5 întrebări în 10 minute

Cum faci când vrei să rupi o sârmă? O răsucești mereu într-un sens, apoi în celălalt. Asta vom face și noi, Evgheni. Pe măsură ce îți construiești rețeaua, vei realiza că există teme la care oamenii țin mai mult ca la orice. Nu știu care sunt. Clickurile ți-o vor spune, Evgheni.

Poate că există cineva împotriva vaccinurilor, cineva împotriva vânătorilor, sau a ecologiștilor, sau a negrilor sau a albilor, nu contează. Esențial este ca toată lumea să aibă ceva la care să țină și pe cineva care să-l înfurie.

NU trebuie să convertim pe nimeni, Evgheni, doar să aflăm în ce cred ei și să-i convingem să creadă și mai mult, înțelegi. Să dai știri, să oferi argumente, reale sau false, asta nu contează. Să-i facem să turbeze de furie. Pe toți. Și mereu mai mult.

Apărătorii animalelor pe de o parte, vânătorii de cealaltă parte. Adepții Black Power pe de o parte, supermatiștii albi de cealaltă parte. Activiștii gay și neonaziștii.

Nu avem preferințe, Evgheni. Singura noastră linie e sârma, firul de fier. Pe care îl răsucim și într-o direcție, și în cealaltă. Până se rupe”.

Aceste cuvinte prinse în pagini de carte se regăsesc aproape întocmai în viața reală, dacă privim la recentele dezvăluiri din presa internațională prinse sub denumirea de „Vulkan Files”.

Un consorțiu al mai multor publicații, printre care Le Monde, The Washington Post, Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, a publicat ample dezvăluiri referitoare la societatea rusească Vulkan.

Aceasta s-ar fi aflat de-a lungul anilor la originea mai multor atacuri cibernetice, acte de piraterie informatică și vaste acțiuni de dezinformare, cum ar fi celebrele MacronLeaks, o tentativă de amestec în alegerile prezidențiale franceze din 2017.

Documente, divulgate de un denunțător nemulțumit de războiul din Ucraina, arată cum o unitate a FSB, serviciul rus de informații, mascată într-o firmă privată de consultanță din Moscova, susține războiul cibernetic rusesc.

Operațiunile de hacking și atacurile asupra infrastructurii critice din Occident sunt combinate cu răspândirea dezinformării.

Atacarea cibernetică a Ucrainei, perturbarea deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud (2018), operațiuni de blocare a transportului feroviar și maritim pe tot globul sunt generate laolaltă cu operațiunile de dezinformare prin intermediul unor profiluri false de socializare.

Citește și: Un deputat PSD și unul PNL, discurs identic până la virgulă despre „bunul simț”

Dezvăluitile „Vulkan Files” reprezintă un punct de cotitură în lupta împotriva pirateriei pe internet și a dezinformării.

În primul rând, sunt o dovadă că Rusia tratează pe același palier dezinformarea organizată și actele de terorism cibernetic îndreptate împotriva infrastructurilor critice ale Occidentului – nu e nevoie să pui o bombă, poți bloca sistemele de la o consolă.

Pe cale de consecință, și dezinformarea este o formă de terorism. Cel puțin, așa o privește Kremlinul, ca pe un instrument de destabilizare a societăților occidentale.

În ce constă, de fapt, terorismul?

Fenomenul este vechi în istoria omenirii și la fel de adevărat este că teroriștii n-au reușit să câștige până la capăt nicio cauză. Dar au reușit altceva: să înfricoșeze și să divizeze societățile pe care le-au vizat.

Acea teorie a sârmei, pe care ideologul Kremlinului i-o explica lui Evgheni Prigojin se regăsește cu claritate în „Vulkan Files”. Este timpul ca democrațiile să considere dezinformarea ca pe o formă de terorism. Și să o trateze ca atare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegerile prezidențiale din România, dominate de protecționism și naționalism

Alegerile prezidențiale din România se desfășoară într-un context internațional...

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...