ZIARUL DE IAȘI | Casa memorială a lui Vasile Alecsandri de la Mircești intră în proces de restaurare după un deceniu de dispute între CJ Iași și Academia Română

Data:

Consiliul Județean Iași a demarat procedura de restaurare și consolidare a Casei Memoriale și a Mausoleului Vasile Alecsandri de la Mircești, la mai bine de un an după ce a preluat complexul în administrare de la Academia Română. Disputa juridică dintre cele două instituții s-a întins pe durata a 14 ani.

La mai bine de un an de la preluarea în administrare a Casei Memoriale și a Mausoleului Vasile Alecsandri de la Mircești, Consiliul Județean achiziționează serviciile de proiectare și realizare a documentației pentru restaurarea și consolidarea monumentului de patrimoniu. Este vorba de expertiza tehnică și de documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), pentru care CJ alocă 86,5 mii de lei.

Ofertele pot fi înscrise până pe 16 iulie și vor fi evaluate după componenta financiară (40 la sută) și după mai multe criterii de ordin tehnic. Odată desemnat un câștigător, acesta va avea 5 luni la dispoziție ca să finalizeze documentația.

Citește și: Un nou caz de femicid. O femeie din Bihor, omorâtă după ce a fost bătută şi sufocată de partenerul ei

Complexul memorial de la Mircești a fost disputat ani de-a rândul de administrația județului și de Academia Română. În noiembrie 2023, Academia a câștigat în instanță dreptul de proprietate, dar a lăsat casa și mausoleul în administrarea CJ încă 10 ani, „cu posibilitatea de prelungire, în vederea asigurării continuităţii funcţionării muzeului”. Acesta a fost argumentul pentru care aleșii județului au fost de acord cu preluarea complexului, la ședința ordinară din mai 2024. Imobilul compus din „Casa şi Mausoleul Vasile Alecsandri” a fost atribuit în folosință gratuită Muzeului Național al Literaturii Române, instituție din subordinea CJ.

Vasile Alecsandri a locuit la Mircești în perioada 1861-1890. În 1885, Alecsandri a donat Academiei Române casa cu tot ce era în ea, inclusiv cărți și manuscrise. Academia a intrat în 1914 în posesia imobilului, care a putut fi vizitat de public până în 1944. După reparații capitale necesare în urma distrugerilor din timpul războiului, muzeul a fost redeschis în iunie 1957. Ultima restaurare a avut loc în perioada 1991-1993.

Foto: Ziarul de Iași
Foto: Ziarul de Iași

Continuarea, în Ziarul de Iași

Citește și: Despre extremism: de la Eminescu la Nicușor Dan

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related