Ziua Mondială Art Nouveau. Clădirile reprezentative ale orașului Bistrița | Săptămâna Online

Data:

Ziua Mondială Art Nouveau. Clădirile reprezentative ale orașului Bistrița. Municipiul se poate lăuda cu clădiri de o rară frumusește și cu o bogată istorie.

Astăzi, 10 iunie se marchează peste tot în lume Ziua Mondială Art Nouveau. Curentul Noua Artă, Art Nouveau, Secession este apărut în anii 1900 (în România mai este cunoscut ca Arta 1900) și reprezintă o revoluție și o descătușare a tot ce a însemnat artă în perioada respectivă.

„Epocii, arta sa. Artei, libertatea sa”

România are câteva orașe reprezentative pentru acest stil arhitectural, al cărui motto a fost „Epocii, arta sa. Artei, libertatea sa.”

Pentru că stilul a fost foarte la modă la Viena, iar Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, avem așadar arhitectură în stil Secession în multe orașe din Transilvania: Oradea, Cluj-Napoca, Mureș.

Citește și: Premiile Europene pentru Patrimoniu, acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săsești din Alma Vii și Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca (FOTO | VIDEO)

Stilul se regăsește inclusiv în orașele mici, cum este Reghin, Bistrița etc chiar dacă este vorba de clădiri de mai mici dimensiuni sau mai puțin impozante decât în marile orașe.

Ziua Mondială Art Nouveau a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner.

Bistrița are mai multe clădiri în stil Art Nouveau

Începând de atunci, la nivel mondial se organizează în data de 10 iunie evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

Citește și: Povestea profesorului de la Harvard care și-a luat casă în Transilvania: „Prin Criț, poți să vezi stadiul lumii globale”

Bistrița are câteva clădiri construite în stil Art Noveau, Noua Artă, sau Arta 1900, dintre care amintim:

  • Cinematograful OMNIA/23 August;
  • Restaurantul La Villa (fosta clădire a direcțiunii Liceului Sanitar);
  • Casa Matei Eminescu (Casă a Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu);
  • Vila Ciuta (clădirea fostei Biblioteci, Gării nr.2);
  • Palatul Poștei (Poșta Veche);
  • Casa Pionierilor.

Continuarea în Săptămâna Online

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: saptamana.online)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related