LIVE TEXT A început războiul. Putin a dat ordin de invadare a Ucrainei. Explozii la Kiev

Data:

A început războiul în Ucraina. Președintele Vladimir Putin a dat ordin armatelor rusești, joi dimineață, la 4.30 ora României, să invadeze Ucraina, într-un discurs în care a declarat că „toate analizele arata că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

UPDATE: Fum și flăcări văzute lângă orașul Harkov, din Ucraina, pe fondul relatărilor despre explozii și sirene de raid aerian în orașele din întreaga țară.

________________

UPDATE: Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova, informează Agerpres.

Militari ruși au intrat în Ucraina și prin nord, prin Belarus.

La Kiev, alarmele îi avertizează pe cetățeni față de atacuri aeriene rusești.

Autoritățile de la Kiev au declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete, aminteşte Reuters.

________________

UPDATE: Kievul este atacat cu rachete balistice, potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Oamenii sunt îndemnați să meargă în adăposturi.

Trupele ruse au debarcat la Odesa și trec granița cu Harkov, a declarat Anton Gerașcenko, consilier al Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina.

Explozii în Kiev. Foto: BNO News
Explozii în Kiev. Foto: BNO News
Explozii în Kiev. Foto: BNO News

„Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt sub atac. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum”, a scris ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.(sursa: Marius Comper).

Explozii la Kiev. Sursa: BNO News

________________

UPDATE: Presa oficială rusească prezintă războiul declanșat de Rusia în Ucraina ca pe o operațiune de „denazificare și demilitarizare”.

„Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a luat decizia de a organiza o operațiune militară specială ca răspuns la solicitarea liderilor republicilor Donbass”, scrie agenția de știri TASS.

Anunțul invaziei militare din Ucraina, făcut de agenția de știri oficială rusă Tass
Anunțul invaziei militare din Ucraina, făcut de agenția de știri oficială rusă Tass

________________

UPDATE: Președintele României a reacționat joi dimineață și a condamnat atacul militar rusesc.

„Condamn ferm, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare foarte gravă a dreptului internațional, a suveranității și integrității Ucrainei. Aceasta va fi întâmpinată cu cea mai puternică reacție a comunității internaționale, care va provoca consecințe masive și costuri dintre cele mai severe”, a transmis Klaus Iohannis.

________________

UPDATE: Jurnalistul CNN Matthew Chance se aude din transmisiunea sa live, pentru a-și pune vesta antiglonț, după ce aude explozii în Kiev.

YouTube video

La ora 6.00, ora României, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

Rusia folosește atacuri de artilerie, atacuri aeriene și atacuri la sol, iar armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Un avion de luptă rus a efectuat lovituri aeriene asupra bazelor în regiunea Dnipropetrovsk.

Kievul ar fi atacat cu rachete balistice. În capitala Ucrainei, s-au auzi cel puțin cinci explozii puternice.

Putin le-a cerut militarilor ucraineni să nu lupte

Războiul din Ucraina a început cu un discurs al președintelui rus Vladimir Putin Acesta a susținut că nu și-a dorit un conflict armat, dar că operațiunile militare ruse sunt „de autoapărare”.

„Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe.

Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS, este una dintre cele mai mari puteri militare. Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât.

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă.

Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legata de viata și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit. Au trecut linia roșie.

Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a anunțat Vladimir Putin, în dimineața de joi.

Acesta le-a cerut militarilor ucrainieni să nu lupte și să meargă acasă.

„Acțiunile noastre sunt autoapărare de la amenințările la adresa noastră. Trebuie să mă adresez către militarii ucraineni.

Dragi tovarăși, părinții voștri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum să ascultați odinile Kievului.Va cer sa depuneți armele și sa plecați acasă.

Toți cei care vor face asta vor fi lăsați sa plece. Câteva cuvinte pentru cei care vor fi seduși sa se implice. Trebuie sa știți ca răspunsul Rusiei va fi imediat.

Și va duce la asemenea consecințe cu care nu  v-ați mai confruntat. Sper ca am fost auzit”, a afirmat Vladimir Putin.

Putin susține că are sprijinul „lumii”

Dictatorul de la Moscova s-a adresat și rușilor, cărora le-a spus că „lumea este de partea lor”, fapt evident fals.

„Dragi ruși, națiunea se ține pe cultură, experienta și capacitatea de a aduna toate forțele pentru a merge înainte.

Noi știm că adevărată putere este în adevăr, care este de partea noastră. Sunt convins ca ofițerii ruși își vor îndeplini cu dăruire datoria.

Știu că lumea economică și politică este de partea noastră. Asta însemnă că obiectivele propuse vor fi atinse. Cred în susținerea dumneavoastră. În puterea pe care ne-o dă dragostea pentru patrie”, a afirmat Vladimir Putin (discurs tradus de Digi24).

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață | Deutsche Welle

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață,...

Efectul sancțiunilor împotriva Rusiei și Iranului este limitat, dar nu prea există alternativă

Sancțiunile împotriva Iranului există de 40 de ani iar...

Riscul unui nou război. Avertismentul președintelui Azerbaidjanului| Aktual24

Riscul unui nou război. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a...