A stat 4 luni cu piciorul rupt, într-un centru. Procurorii au închis dosarul. Acum are mâna ruptă

Data:

A stat 4 luni cu piciorul rupt, într-un centru din Vâlcea. Procurorii au închis doarul. Acum, Georgiana are o mână ruptă.

Cazul Georgianei, tânăra cu dizabilități instituționalizată la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Zătreni (Vâlcea), cutremura întreaga țară în 2021: femeia de 33 de ani ar fi stat cu piciorul rupt timp de patru luni, fără să primească tratament. Era nedeplasabilă, dar nici o autoritate n-a putut explica cum a ajuns să-și rupă piciorul.

Plângerea depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizația neguvernamentală care a descoperit cazul în urma unui control inopinat la CIA Zătreni, a fost clasată, potrivit datelor obținute de PRESShub de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. CRJ a contestat decizia de clasare. Primul termen este în septembrie.

Pe 21 iulie, procurorii au deschis un nou dosar penal privind modul în care este tratată Georgiana la CIA Zătreni, după ce la un nou control al autorităților, desfășurat pe fondul abuzurilor descoperite în centrele rezidențiale pentru vârstnici din județul Ilfov, tânăra a fost găsită în centru și cu o mână ruptă.

Și de această dată, autoritățile se feresc să dea explicații.

Șeful Direcției Generale de Asistență Socială (DGASPC) Vâlcea a recunoscut că tânăra are mâna ruptă doar când PressHUB i-a cerut un punct de vedere, după informația primită pe surse.

Consiliul Județean Vâlcea, care a cerut informații tot de la DGASPC, transmite, într-un răspuns scris, că tânăra „beneficiază de îngrijire medicală adecvată”, fără să menționeze absolut deloc că primește îngrijirea pentru că are o mână ruptă.

Citește și: Statul este prezent în 219 consilii de administrație. Venitul mediu al unui membru: 10.000 de lei

A stat 4 luni cu piciorul rupt, deși era nedeplasabilă 

„Noi azi vă cerem ajutorul pentru un om, un singur om, dar care pare să fi adunat pe umerii săi toate «relele» sistemului care o are în grijă. Georgiana este o tânără cu dizabilități intelectuale severe, imobilizată la pat, o mână de om, piele și os, fără văz și nonverbală, care de luni de zile se află în dureri cumplite.

Așa am găsit-o la CIA Zătreni, gemând într-un pat. Georgiana are un femur rupt (nu se știe cum, de ce, nimeni nu a văzut, nimeni nu a investigat) și de luni întregi rabdă dureri cumplite pentru că nu o vede niciun doctor specialist”, era apelul public pe care îl făcea CRJ, în decembrie 2021, după vizita inopinată la CIA Zătreni.

Aici, puteți citi raportul vizitei de monitorizare făcută de CRJ în noiembrie 2021 la Centrul de Îngrijire și Asistență Zătreni, iar aici puteți urmări răspunsurile transmise de toate autoritățile publice privind acest caz.

După ce cazul a devenit public, tânăra a fost dusă la spital, apoi a fost operată. Răspunsurile autorităților au fost că Georgiana a fost bine îngrijită în centru, desi era la a treia fractură de când se afla la CIA Zătreni.

Angajatul care a făcut mai multe sesizări, la vremea respectivă, a fost disponibilizat. Motivul invocat: postul s-a desființat, pentru că CIA Zătreni era în proces de restructurare.

O serie de inadvertențe între declarațiile oficiale ale asistentei care a însoțit-o pe tânără la spital și fișa rezidentei a semnalat, la vremea respectivă, Consiliul de Monitorizare.

Cu toate acestea, după cum concluziona CRJ, la începutul anului 2022: „Aceste răspunsuri și rapoarte nu aduc, în esență, nimic nou. Sunt fie răspunsuri lacunare, fie fac recomandări cu caracter general (sau deloc).

Am remarcat, totodată, că rapoarte sau răspunsuri ale unor instituții din subordinea aceluiași minister conțin concluzii sau observații diametral opuse pe anumite chestiuni. Ne întrebăm cum este posibilă o astfel de situație, în condițiile în care fiecare instituție își bazează analizele pe aceleași dovezi sau stări de fapt”.

Până în prezent, autoritățile nu au reușit să răspundă la o întrebare: cum a reușit o persoană nedeplasabilă să își rupă piciorul?

Primul dosar penal, privind piciorul rupt al tinerei, clasat de Parchetul Vâlcea, pe motiv că „fapta nu există”

În 2021, CRJ a făcut o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești privind faptul că Georgiana „nu a primit asistență medicală pentru fractura unui membru inferior, timp de peste șase luni starea acesteia degradându-se.

Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, pentru acuzațiile de omiterea sesizării, supunerea la rele tratamente și abuz în serviciu”.

În februarie 2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a dispus clasarea cauzei, pe motiv că „fapta nu există”, potrivit datelor furnizate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, la solicitarea PRESShub. CRJ a contestat soluția procurorului, iar primul termen de judecată este în 8 septembrie.

Mai întâi, am cerut date despre acest caz la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.

Singurul răspuns primit de PRESShub de la procurorii de la Bălcești a fost să trimită o „cerere în conformitate cu dispozițiile legale în materie, la care să atașați cartea de identitate, legitimația de jurnalist și de acreditare în copie, conforme cu originalul”.

Autoritățile s-au ferit să spună că acum Georgiana are o mână ruptă

În 11 iulie, DGASPC Vâlcea transmitea, la solicitarea PRESShub, precizări despre starea Georgianei: „Are o evoluție bună din punct de vedere medical, în raport cu afecțiunile cu care se confruntă, având în vedere faptul că este evaluate periodic (respectând recomandările medicilor specialiști) și ori de câte ori situația se impune.

În prezența reprezentanților centrului rezidențial, susnumita a fost reevaluată la mai multe cabinete medicale, cum ar fi: psihiatrie, medicină internă, cardiologie, stomatologie, ortopedie, cu respectarea recomandărilor date de către medicii specialiști”.

În puține cuvinte, Georgiana era bine, potrivit DGASPC Vâlcea, instituția care are în subordine CIA Zătreni.

Dar, surse apropiate cazului ne-au semnalat că Georgiana are mâna ruptă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a confirmat informația, precizând, pentru PRESShub, că în 21 iulie, „ca urmare a sesizării formulate de o persoană particulară, în conformitate cu art. 290 din Codul de procedură penală, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bălcești a fost înregistrat un dosar penal în care se efectuează urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă (…)

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt în care G.S. a fost găsită cu mâna ruptă în centru, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică”.

Parchetul nu a vrut să ofere informații despre modul în care tânăra s-ar fi ales cu mâna ruptă, transmițând că „procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”.

Din sursele PRESShub, neconfirmate până în prezent de autorități, în urma controalelor desfășurate de autorități în județul Vâlcea, beneficiarii „problematici” din fiecare centru ar fi fost mutați înainte de fiecare control dintr-un centru în altul, iar rezidenți de la un alt centru din județ ar fi fost aduși la Zătreni. Unul dintre ei i-ar fi rupt mâna Georgianei, când tânăra a scos-o printre zăbrelele patului unde stă întinsă.

PRESShub a cerut Agenției Județene pentru Plăti și Inspecție Socială (AJPIS) Vâlcea mai multe informații despre aceaste controale și despre posibilul transfer al rezidenților dintr-un centru în altul, precum și despre faptul că o beneficiară nedeplasabilă are o mână ruptă, și va publica răspunsul AJPIS atunci când îl va primi.

Șeful DGASPC Vâlcea a recunoscut că Georgiana are mâna ruptă doar după ce a fost confruntat de reporter

L-am contactat și pe directorul executiv al DGASPC Vâlcea, Badea Nicolae, cerându-i un punct de vedere vizavi de faptul că Georgiana, care este o persoană cu dizabilități nedeplasabilă, și-a rupt mâna în centru și, potrivit unei relatări a unei surse pentru PressHUB, ar fi fost ținută fără gips câteva zile, mâna fiindu-i imobilizată abia după trecerea unui control.

„Asistenta medicală care a suspicionat afecțiunea a solicitat ambulanță și a transportat-o la spital, unde a fost consultată și tratată ortopedic. A fost raportat de îndată incidentul conform procedurii, s-a demarat anchetă administrativă și s-au sesizat organele abilitate, care (așa cum v-am răspuns prin răspunsul transmis CJ Vl la solicitarea dvs.) au anchetă în desfășurare.

Controlul a venit după tratamentul ortopedic, chiar după efectuarea controlului ortopedic la 5 zile, care a confirmat evoluția favorabilă. Fiind o anchetă în desfășurare, nu vă pot spune mai multe decât la finalizare.

Nu este adevărat că a stat cu mâna ruptă câteva zile, fiind trimisă  de îndată, în ziua când asistenta a constatat simptome și a suspicionat  fractura”, ne-a transmis Nicolae Badea.

Totuși, când reporterul i-a atras atenția că, la momentul discuției, nu a primit nici un răspuns din partea Consiliului Județean Vâlcea, ci doar un răspuns anterior al DGASPC Vâlcea, care spunea că Georgiana este bine, Nicolae Badea a răspuns că „incidentul s-a produs a doua sau a treia zi după răspunsul nostru, iar la CJ l-am dat de 2,3 zile și le-am spus că este o anchetă în curs”.

La aproximativ 15 minute de la discuția cu șeful DGASPC Vâlcea, PressHUB a primit și răspunsul CJ Vâlcea, criptic: „Din informațiile transmise, rezultă că aceasta beneficiază de îngrijire medicală adecvată, intervenindu-se cu celeritate în acordarea de servicii medicale, fiind respectate recomandările medicilor specialiști care au evaluat-o ori de câte ori a fost nevoie”.

87 de persoane cu dizabilități instituționalizate au murit în ultimii trei ani în Vâlcea

În prezent, potrivit datelor oferite de CJ Vâlcea, CIA Zătreni oferă servicii sociale pentru un număr de 50 de beneficiari. Postul de șef centru este vacant, „fiind scos la concurs de mai multe ori”, coordonarea „se realizează temporar de către șeful Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Măciuca”.

În județul Vâlcea sunt instituționalizate, în 2023, 523 de persoane adulte cu dizabilități și 16 vârstnici. Anul acesta s-au înregistrat zece decese, toate la persoane cu dizabilități, potrivit datelor transmise de DGASPC Vâlcea, la solicitarea PressHUB. Între 2020 și iulie 2023, în Vâlcea au fost raportate 87 de decese la persoane cu dizabilități și nouă decese la persoane vârstnice.

Referitor la cauzele deceselor, Protecția Socială Vâlcea spune doar „stop cardio-respirator și insuficiență cardio-respiratorie acută”, fără să ofere informații despre afecțiunile de care sufereau oamenii sau împrejurările în care aceștia au murit.

Centrul de la Măciuca a ajuns în atenția publică în 2017, când Gazeta Sporturilor a publicat imagini cu condițiile inumane în care erau ținuți pacienții, dezbrăcați, legați cu chingi de paturile de fier. Unii dintre ei erau forțați să muncească la casa directorului de atunci al centrului, Sergiu Smărăndoiu.

În prezent, Smărăndoiu este șeful unui alt centru din județul Vâlcea, iar dosarul penal deschis în 2017 a fost clasat și redeschis de Parchetul General în 2019, potrivit Libertatea.

PRESShub a cerut informații despre situația de la CIA Zătreni și Consiliului de Monitorizare și Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și le va publica atunci când le va primi. O a treia solicitare, către Primăria Zătreni, a fost redirecționată de instituție către CIA Zătreni, fără să primim un răspuns până la publicarea acestui text.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Flavia Drăgan
Flavia Drăgan
Flavia Drăgan este jurnalist la TVR. Anterior a mai lucrat la Newsweek România și România liberă. Absolventă de FJSC, Universitatea București, cu un master în Jurnalism tematic. Lucrează în presă din 2010. Documentează subiecte din zona socială și de drepturile omului.
2 COMENTARII
  1. Au ajuns bestii cu chip de om sa conduca diverse institutii , de la judecatori si guvernanti si pana la sefi de institutii locale care taie si spanzura fara sa dea socoteala nimanui. Coruptia si nepasarea este la ea acasa in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related