Alții digitalizează, noi impozităm: cum au reușit Ungaria și Polonia să își reducă decalajul de TVA

Data:

Alții digitalizează, noi impozităm: cum au reușit Ungaria și Polonia să își reducă decalajul de TVA. România are un decalaj de TVA 36%, față de media UE de numai 5,4%, arată datele prezentate în cadrul Conferinței Anuale de Taxe organizate de PwC. Specialiștii spun că, dacă eforturile de digitalizare s-ar materializa, așa cum s-a întâmplat în Polonia sau Ungaria, am putea avea un plus de încasări de măcar 15 miliarde.

“Mediul de afaceri a cerut mereu predictibilitate, legi clare, autoritățile s-au uitat mai degrabă la buget și au rezultat o serie de modificări”, a menționat Daniel Anghel, Partener coordonator Tax, Legal & People.

Citește și Cum ar trebui să „arate” viitorul președinte. Cine câștigă și cine pierde din felul cum sunt organizate alegerile din acest an

Marea temă a momentului e: cum se va acoperi acest deficit bugetar? “Se discută într-un astfel de context despre creșterea taxelor, reducerea cheltuielilor administrative și creșterea colectării prin digitalizarea ANAF sau despre un mix al acestor măsuri. Pe prima variantă au mizat de fiecare dată autoritățile, iar rezultatele nu au fost optime. În general, procentul de colectare în PIB e de 27% (România se află în coada clasamentului în UE privind colectarea veniturilor la buget, ca procent în PIB, în jur de 27 – 28%, n.red.), versus 37% în UE, iar modificările nu au fost optime pentru mediul de afaceri, au îngreunat activitatea și chiar au condus de multe ori la renunțarea unor măsuri”, a amintit Anghel.

În acest context, Ministerul Finanțelor mizează pe o creștere în PIB a veniturilor ficale cu aproximativ 1 %, în timp ce Consiliul Fiscal consideră că veniturile dorite sunt ipotetice, în condițiile în care digitalizarea, la stadiul actual, nu e în măsură să răspundă la aceste nevoi, nici Ministerul Finanțelor nu e atât de optimist. Mai multe citiți în Economedia.

Sursa foto: Pixabay

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related