Aveți grije la domn’ general. Lașitatea unor oameni de stat mici

Data:

17 țări din Uniunea Europeană au expulzat peste 150 de diplomați ruși în ultimele două săptămâni. Marți, Danemarca a dat afară din țară 15 ruși acuzați de spionaj. Italia alți 30. Au mai făcut-o Olanda, Belgia, Irlanda, Germania, Spania, Estonia sau Republica Cehă.

În România, e liniște. Ambasadorul Kuzmin e liber să împrășție minciuni în presa românească și pe oriunde are chef, Ambasada Rusiei la București postează propagandă pe rețelele sociale fără ca cineva din statul român să fie deranjat.

Desigur, expulzarea unor membri ai reprezentanței diplomatice a crimei la București nu ar schimba cu nimic cursul războiului. Dar ar avea un necesar impact emoțional, un mesaj că România e condusă de oameni cu curaj, nu de adolescenți corupți, a căror miză e să-și tragă reciproc scaunul de sub picioare și să omoare justiția pentru a fura și mai abitir, că tot vine sfârșitul lumii.

(UPDATE: Între timp, s-au mișcat și românii: ​10 diplomați ai Ambasadei Rusiei, declarați personae non gratae pe teritoriul României)

Țări care au colaborat în trecut mai bine cu Rusia decât România, precum Germania, Cehia sau Italia, au înțeles importanța momentului și acționează. La București, orgoliul președintelui Klaus Iohannis și disprețul lui pentru tot ce înseamnă protocol și bună creștere e mai important decât geopolitica și decât România.

La discursul lui Volodimir Zelenski din Parlament, Iohannis, omologul președintelui ucrainean, a lipsit. La Bruxelles, la un moment similar, au fost în sală când a vorbit Zelenski atât Charles Michel, președintele Consiliului European, cât și președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, ne spune europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Problema, în România, a fost că Volodimir Zelenski a vorbit în Parlament la invitația lui Florin Cîțu, fosta slugă a lui Iohannis, căzută acum în dizgrație. Nazurile imature ale „șefului” statului român, disprețul său pentru orice iese din sfera interesului personal, au fost mai importante decât „momentul istoric”.

Vorbește Volodimir Zelenski în Parlamentul României după ce a fost în Bucia, orașul unde civilii au fost masacrați pe străzi? Nu contează. Mult mai important pentru Klaus Iohannis este să nu dea ochii cu Cîțu.

În schimb, a venit la eveniment cel de al doilea premier care nu este conflictual din ultimii zece ani, domn’ general (în rezervă) Nicolae Ciucă. „Neconflictual” ca Dăncilă, și la fel de prost vorbitor al limbii țării pe care o administrează ca marioneta lui Dragnea.

Ce continuitate tristă în timp. După ce Klaus Iohannis a ignorat avizul Comisiei de la Veneția în chestiunea Secției Speciale, exact cum a făcut și Dragnea, și-a numit încă un premier de cârpă, la fel de analfabet, precum a făcut și Dragnea.

Domn’ general Nicolae Ciucă reușește performanța să fie și mai șters, și mai supus decât Florin Cîțu. Desigur, vedem că în România cele două defecte sunt calități pentru a ajunge sus. Și de a ajunge pe placul președintelui celei mai lașe țări NATO.

La șters, premierul militar se pricepe cel mai bine, de altfel, că doar marea lui „grije” acum este să șteargă urmele plagiatului din 2011, când era mare luptător cu sporurile la salariu. Să le șteargă prin câteva piedici legale și prin două încercări mizerabile de a schimba în Parlament legea care-l incriminează, cu mâna unor nulități.

Lașitatea este politică de stat în România. Să ne punem bine cu șeful, să nu deranjăm dictatorii. Să promovăm toți incapabilii care nu sunt în stare să dea drumul la sunet, în cel mai important live din viața lor.

În timp ce la granița României se duce lupta care va schimba Europa pentru următoarea generație, la București, un președinte minor, cu vise de lider al NATO, e mai preocupat de jocul cu păpușile la conducerea PNL. Atât de preocupat că noi aflăm veștile despre cum mai ajută România Ucraina de la președintele Zelenski, nu de la „al nostru”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. ZELENSKY este „erou” pentru America si slugile ei, pentru ale carei interese si-a sacrificat tara si poporul, dar pentru Ucraina si ucrainieni este tradator si criminal!
    Daca inca nu este numit astfel de ucrainieni, stati linistiti ca e foarte aproape momentul cand va fi alungat cu pietre de cei care vor realiza DEZASTRUL pe care acest bufon l-a adus asupra Ucrainei si a ucrainienilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...