Bienala de Arhitectură Transilvania aduce peste 45 de evenimente în cinci oraşe

Data:

Bienala de Arhitectură Transilvania aduce peste 45 de evenimente în cinci oraşe. A şasea ediţie a Bienalei de Arhitectură Transilvania ( BATRA 2023) va include, în perioada 20-28 octombrie, peste 45 de evenimente în cinci oraşe ardelene, informează Agerpres.

„Începe BATRA 2023: Transilvania se transformă în ţinutul arhitecturii, cu sediul central la Cluj-Napoca, din 20 octombrie. Peste 45 de evenimente vor avea loc în 5 oraşe din Transilvania: Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare şi Alba Iulia”, se arată într-un comunicat transmis de organizatorii manifestării.

Evenimentul este organizat de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania (OART), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba şi OAR Nord-Vest, şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).

În 20 octombrie, Bienala de Arhitectură Transilvania debutează, aşa cum şi-a obişnuit publicul, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu vernisajul Expoziţiei BATRA 2023, care cuprinde toate lucrările înscrise în această ediţie de concurs, la cele 11 secţiuni principale. În acelaşi cadru, vor fi vernisate şi expoziţia Concursului de Diplome BATRA 2023 şi Expoziţia Gala Bienalelor şi Anualelor de Arhitectură. În paralel, în aceeaşi zi, va avea loc vernisajul expoziţiei principale şi în celelalte patru municipii reşedinţă de judeţ ale Filialelor partenere: la Oradea, în Piaţa Unirii, la Baia Mare, pe esplanada din faţa Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, la Alba Iulia, în Piaţa Cetăţii, iar la Satu Mare, în centrul vechi.

Potrivit sursei citate, scopul ediţiei 2023 este reflectat de tema aleasă, „(imp)ACT”, respectiv de credinţa organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conştientizarea modalităţii în care se poate produce această schimbare şi, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.

Citește și: Netanyahu trebuie să joace după regulile lui Biden (Haaretz)

„O parte dintre manifestări sunt evenimente în premieră, cum ar fi: BIMact – organizat sub forma unui panou de discuţii, cu un panel de invitaţi specialişti, evenimentul se doreşte a fi lămuritor pentru cei care doresc înţelegerea şi aplicarea principiilor Building Information Modeling. BIM permite coordonarea lucrului între arhitecti, inginerii de structuri şi instalaţii pentru evitarea erorilor. Se poate astfel obţine un proiect integrat la care au participat încă de la început toate părţile interesate; Dezbatere de (imp)ACT – În evenimentul susţinut de Iulius, autorităţi locale, arhitecţi, specialişti din domenii conexe şi publicul larg vor participa la o dezbatere cu privire la reţeaua verde-albastră metropolitană şi rolul său în sistemul urban al localităţilor din lungul Someşului Mic; Interferenţe BATRA Arhitectură/Fotografie/Poezie – Evenimentul prezintă fotografiile şi poeziile înscrise la cele două secţiuni speciale”, se mai arată în comunicat

Juriile acestor secţiuni vor dezbate împreună cu publicul şi invitaţi din alte domenii ale artei felul în care arhitectura inspiră şi pune în valoare artiştii. În acest cadru, Darius Prodan, tânărul de 25 ani care a iniţiat festivalul de teatru „Curtea Artiştilor”, de la Zalău, va susţine intenţia de parteneriat şi nevoia de sprijin din partea specialiştilor, pentru implementarea unui proiect cu impact major în comunitate: transformarea unui sit industrial într-un teatru şi centru comunitar, proiect care a obţinut deja sprijinul partenerului comun, Cemacon.

De asemenea, ACTgreen va include o serie de prezentări pe tema iniţiativelor verzi: Proiectarea azi în standard obligatoriu nZEB: moft sau nevoie? – prezentare de Marius Şoflete / Oraşe sustenabile prin economie circulară – prezentare IRCEM / Prezentare proiect NET ZERO CITY, în care Cluj-Napoca este oraş pilot la nivel european în implementarea de strategii inovative pentru tranziţia verde, se mai menţionează în comunicatul organizatorilor.

Programul în detaliu cu cele 45 de manifestări poate fi consultat pe site-ul BATRA – www.batra.ro.

Citește și: 5.000 de lei în plus la pensie pentru un judecător care a muncit o lună în penitenciar

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Bienala de Arhitectură Transilvania / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

Secţie de votare amenajată într-o casă particulară, în Alba

Secţie de votare amenajată într-o casă particulară, într-un sat...