Campanie națională de conștientizare privind traficul de persoane în rândul copiilor din centre de zi, centre de plasament sau aflați la asistenți maternali

Data:

spot_img

În această săptămână a demarat campania națională de informare și conștientizare privind traficul de persoane în rândul a 600 de copii cu vârstă între 8-18 ani aflați în centre de zi, centre de plasament în regim rezidențial și/ sau centre de plasament în regim de urgență sau aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști din 20 de județe, și anume: Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galați, Suceava, Botoșani, Neamț, Bistrița, Maramureș, Prahova, Buzău, Ilfov, Giurgiu și București. 

Campania se va derula în perioada aprilie-iunie 2023 și va consta în realizarea unei caravane privind sclavia modernă a copiilor, traficul de minori, redată prin povești și teatru, precum și în sesiuni de discuții asupra problematicii traficului de copii, cauzele, efectele, modul de recrutare și metodele de evitare.

Campania va consta și în organizarea unui concurs de mesaje la care vor participa copiii din sistemul de protecție din cele 20 de județe, pe parcursul lunii mai 2023, câștigătorii fiind anunțați în data de 1 iunie 2023.

56% dintre victimele înregistrate oficial sunt copii de 12 -17 ani

Acest demers are loc în cadrul cadrul proiectului „PACT.Co- Prevenire, Advocacy și Conștientizare împotriva Traficului de Copii”, implementat de către Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB).

Campania se desfășoară în contextul actual în care România, potrivit datelor Comisiei Europene, în 2021  alături de Bulgaria  deține primele locuri cu cele mai multe victime care sunt cetățeni ai Uniunii Europene.

Potrivit Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în anul 2021, 56% dintre victimele înregistrate oficial sunt copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani (89%), fetele fiind cele mai afectate (90%), forma principală de exploatare fiind cea sexuală.

40% din cazurile de minori dispăruți provin din sistemul de protecție a copilului

Potrivit Raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți din 2020,  Inspectoratul General al Poliției Române declara că în urma statisticilor făcute de instituție, 40% din cazurile de minori dispăruți provin din sistemul de protecție a copilului, majoritatea  ajungând victime ale traficului de minori.

Citește și: Drumul greu al unei victime pentru a obține acte de identitate noi

Judecătorul Cristi Danileț s-a întânit cu 30 de copii din sistemul de protecție

Campania a demarat cu prima sesiune realizată judecătorul Cristi Danileț, militant pentru educația juridică a copiilor, care s-a  întâlnit joi, 20 Aprilie 2023, cu 30 de copii din sistemul de protecție din cadrul DGASPC Alba, în debutul sesiunii de informare și conștientizare a copiilor în privința traficului de minori. Temele de dezbatere au fost:

               •            reguli prescrise de stat cu privire la furt și tâlhărie,

               •            reguli de siguranță pentru navigarea pe internet,

               •            aspecte ale vieții intime în folosirea telefonului mobil.

Au fost abordate aspecte privind traficul de persoane din mediul fizic și din cel online, necesitatea copiilor de a nu vorbi cu străinii, de a bloca hărțuitorii și de a-i raporta la organele legii. Sesiunea a fost una interactivă, copiii din sistemul de protecție din cadrul DGASPC Alba adresând numeroase întrebări dlui judecător.

Alături de copii, au fost reprezentanții DGASPC Alba care s-au implicat atât în această activitate de informare, cât și prin participarea la sesiunea de instruire și cărora le mulțumim.

Următoarea întâlnire a dlui Cristi Danileț cu copiii din sistemul de protecție va avea loc pe 29 Aprilie 2023, la DGASPC Satu Mare.

Scopul proiectului: îmbunătățirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori

Acest demers a avut loc în cadrul proiectului PACT.CO- Prevenire, Advocacy, Conștientizare împotriva Traficului de Copii, derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile

SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori prin acțiuni de watchdog, de advocacy pentru modificarea cadrului de politici publice la nivel național și regional, de conștientizare a victimelor/potențiale victime, de pregătire a profesioniștilor din sistemul de protecție a copilului.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

România, la cheremul birocrației: Miliardele europene, blocate în hățișul numirilor politice

Guvernul României riscă să pierdă cel puțin 500 de...

Crimă șocantă în Prahova. Șofer de Uber ucis cu sânge rece de un client

Un tânăr de 21 de ani a fost arestat...

Antrenor din Constanța, acuzat de trafic de persoane

Procurorii DIICOT au făcut două percheziții la domiciliul unui...