Cât costă să ai o casă fără facturi (II)

Data:

Cât costă să ai o casă fără facturi, cu puțuri forate, fose septice și ministații de epurare. O experiență personală.

O casă autonomă este un proiect deja cât se poate de realizabil, iar costurile nu sunt doar pentru cei cu un potențial economic foarte mare.

Dacă într-un articol anterior am vorbit despre ce costuri înseamnă să-ți dotezi casa cu panouri fotovoltaice, pompă de căldură și panouri solare, pentru a-ți produce singur energia electrică, căldura și apa caldă, în articolul de față vorbim despre puțurile forate pentru apă și despre sistemele autonome de canalizare – fose septice sau ministații de epurare.

La fel ca în cazul pompelor de căldură, și la ministațiile de epurare au intrat pe piață producători români extrem de competitivi, care aduc sisteme inovative și îți creează independența atât de mult dorită.

Citește și: Cât costă să ai o casă fără facturi și toate utilitățile. O experiență personală

Fosă septică sau ministație de epurare

Pentru sistemul de canalizare, cei care își doresc case autonome pot opta pentru fose septice sau ministații de epurare clasice. Amândouă necesită, în funcție de nivelul de exploatare, vidanjare o dată la câțiva ani. Proces nu tocmai plăcut, atât pentru deținătorii fosei, cât și pentru vecini.

Totuși, nu sunt o soluție de scos din calcul, mai ales că nu au prețuri foarte mari. O fosă septică pentru patru persoane începe de la 2.000 de lei, în timp de o ministație de epurare costă aproximativ 3.500 – 4.000 de lei.

Se mai adaugă costul săpăturii pentru groapa în care urmează să fie îngropat recipientul și nisipul care se va pune în groapă, în jurul recipientului. Unele modele necesită și o placă de beton pe fundul gropii.

De la fosa septică sau ministația de epurare se mai face un drenaj pentru evacuarea apei sau se montează un alt rezervor pentru apă, cu care se poate uda gazonul (doar în cazul ministațiilor de epurare).

Toate aceste lucrări de amenajare mai costă aproximativ 2.000 de lei.

Ministații de epurare autovidanjabile, produse la Piatra Neamț

O altă inovație românească în materie de case autonome este reprezentată de ministațiile de epurare autovidanjabile. Ce înseamnă asta?

O dată la trei luni se scoate un sac de nămol din stația de epurare și nu mai este nevoie să vină vidanja cu tot deranjul pe care aceasta îl produce și costurile aferente.

Ministațiile de epurare autovidanjabile sunt produse de Eco Rotary, o afacere de familie din Piatra Neamț.

„Sunt produse de noi, certificate de noi. Funcționează destul de simplu. Au mai multe compartimente. La intrare au un coș de reținere a șervețelelor sau a altor materiale care pot fi aruncate din greșeală, apoi este o zonă anaerobă, unde se decantează materiile mai grosiere, apoi trece într-o zonă aerobă, unde, printr-un difuzor de aer, cu ajutorul oxigenului de la o pompă de aer, se oxigenează apa și, în prezența oxigenului, se produc bacterii aerobe, care vor eficientiza procesul de curățare al apei.

Apoi, apa se duce într-un ultim decantor și un sistem de filtrare, de acolo pleacă un sistem de recirculare, care reintroduce apa cu nămolul activ, oxigenat, în primele compartimente anaerobe, ca să ajute la procesul de epurare și, la final, apa se poate duce într-un rezervor și se poate uda gazonul, sau se poate deversa într-un râu, un lac sau se poate face un sistem de drenaj și se scurge în pământ”, a explicat Florin Rotaru, administratorul Eco Rotary.

Ministație de epurare, cu autovidanjare
Ministație de epurare, cu autovidanjare

Autovidanjarea se face destul de simplu

Deschizând ultimul robinet, pornește un sistem aerlift, care urcă într-un sac nămolul în amestec cu apa. După ce s-a umplut sacul, se închide robinetul – durează un minut – se lasă să se scurgă surplusul de lichid, se mai face o dată, de două ori procesul respectiv, până rămâne doar nămol în sac, se scoate sacul, se pune altul – e un sac simplu, de rafie – și, peste trei luni, se mai face o dată operațiunea.

Un aspect foarte important este că autovidanjarea nu presupune mirosul neplăcut al curățării cu vidanja al foselor septice.

„Nu e un miros insuportabil, să fugă toți vecinii. E un miros de nămol și nu este foarte puternic”, spune Florin Rotaru.

Costuri de întreținere mici

Cât costă să ai o casă fără facturi: ministațiile de epurare cu autovindanjare nu presupun instalări complicate. Acestea pot fi instalate de orice instalator.

„După instalare, noi cerem clienților să ne trimită și un video, să vedem că este corect pusă în funcțiune stația și ca să și rămână pentru viitor, ca punct de referință, pentru reglaje.

Sunt în jur de 1.500 de ministații vândute în toată țara și ni s-a cerut acest serviciu”, precizează producătorul.

În ce privește costurile, ministațiile de epurare autovidanjabile mai presupun schimbarea membranelor pompei de aer o dată la doi ani.

„Pentru schimbarea membranelor se poate trimite pompa la noi în service, sau putem trimite chitul de reparații clientului, cu tutorial video și își face servisarea singur. Practic, orice client își poate face toată întreținerea singur, doar dacă știe să strângă cu o șurubelniță și să desfacă cu o șurubelniță.

Nu e ceva deloc complicat. Iar chitul de reparație este, pentru o stație de patru-șase persoane, undeva la 250 de lei”, mai spune Florin Rotaru.

Citește și: Soluții pentru energie ieftină, oferite de fondatorul celei mai vechi cooperative de energie din Europa

Fără clor și detartranți

Cei care aleg să folosească ministații de epurare, autovidanjabile sau nu, trebuie să știe că nu este bine să folosească unele substanțe care să ajungă în sistemul lor de canalizare.

Substanțele petroliere sau diluanții sunt total interziși, căci poluează orice fel de apă. Nu se folosesc nici măcar în canalizarea de la rețeaua orașului.

O altă substanță care trebuie folosită cu mare precauție este clorul care, în exces, va omorî bacteriile care se formează în ministația de epurare și curăță apa. La fel, nici detartranții nu pot fi folosiți decât în cantități mici.

Însă, chiar și pentru situația când s-au folosit substanțe nerecomandate în ministația de epurare, există soluții. Se pun direct în vasul de toaletă bioactivatori, care vor reface bacteriile în stația de epurare.

Stația de epurare devine un organism viu, care lucrează pentru tine. Și este ca atunci când iei prea multe antibiotice. Distrugi flora stomacală”, explică Florin Rotaru.

O ministație de epurare autovidanjabilă pentru o casă în care locuiesc patru persoane,costă 5.700 de lei (varianta basic) și 6.300 de lei (cea îmbunătățită, cu pompă de aer japoneză și panou de automatizare premium).

La acest costuri, se mai adaugă aproximativ 2.000 de lei pentru punerea în funcțiune.

Cât costă să ai o casă fără facturi: apa, o problemă tot mai mare

Pentru alimentarea cu apă, cele mai fiabile sunt puțurile forate. Cu toate că sunt mult mai costisitoare decât săparea unei fântâni, un puț forat bine executat va putea asigura necesarul de apă și pe timp de secetă. Majoritatea fântânilor seacă sau au un debit foarte redus în acea perioadă.

Dacă locuința este situată în apropierea unui râu, apa nu va fi o problemă. Pânza freatică este la adâncime foarte mică și este, de regulă, îndestulătoare. În acest caz, o fântână de câțiva metri sau un puț forat de mică adâncime va rezolva problema apei.

Nu este sigur, însă, că apa va fi potabilă. Cel mai probabil, nu.

Și, mai mult, se poate contamina în orice moment. Fie la ploi mai puternice, fie în cazul poluării râului respectiv cu diferite substanțe sau chiar gunoi menajer.

Pentru alimentarea cu apă a unei locuințe, cea mai sigură variantă rămâne puțul forat. Și acestea sunt de trei feluri: de mică, medie sau mare adâncime.

Puțurile de mică adâncime sunt considerate, de regulă, până la 30 – 50 de metri, de medie adâncime sunt până la 70-100 de metri și peste 100 de metri sunt considerate puțuri de mare adâncime.

Deși puțurile de medie și mare adâncime nu mai put fi poluate decât în situații excepționale, nici aici apa nu este întotdeauna potabilă.

Poate conține elemente naturale care, în exces, să dăuneze sănătății. De aceea se face analiza apei și, dacă este cazul, se poate adăuga în exploatare și o stație de tratare a apei.

Puțul forat, cea mai scumpă dintre investiții

Cât costă să ai o casă fără facturi: tarifele unui puț forat depind de adâncimea acestuia și de tehnologia de forare.

Instalație pentru forat puțuri
Instalație pentru forat puțuri

Puțurile de mică adâncime sunt cel mai simplu de executat, se pot face și manual și nu sunt foarte costisitoare. Dar vom folosi apa, de cele mai multe ori, doar la udat grădina și gazonul în curte.

Puțurile de medie și mare adâncime presupun costuri mai ridicate: începând de la 5.000 de euro pentru un puț de medie adâncime, plus încă aproximativ 1.000 de euro pentru pompă și sistemul de automatizare, dacă puțul este forat prin sistemul cu noroi.

În rocile dure nu se poate fora decât în sistemul cu ciocan de fund sau cu aer. Este ceea ce se mai numește și foraj uscat, fiind, însă, și cel mai precis în depistarea apei. Dar și tehnologia cea mai scumpă.

Un puț forat prin sistemul ciocanului de fund poate ajunge și până la 15.000 de euro.

Dar aici vorbim despre un puț de peste 150 de metri adâncime. La asta se mai adaugă încă aproximativ 3.000 de euro pompa și sistemul de automatizare pentru punerea în exploatare. 

Citește și: Centrală de ars deșeuri și parc natural în același timp. Exemplul Copenhaga pentru restul lumii

Iar dacă este nevoie și de stație de tratare a apei, aceasta mai costă aproximativ 1.000 de euro.

Așadar, un puț forat cu tot echipamentul poate să coste între 6.000 și 19.000 de euro.

La puțurile forate mai există un risc. Și asta avertizează orice firmă serioasă: că există foraje în care nu se dă de apă. În acest caz, prețul forajului este la jumătate, dar, practic, sunt bani pierduți.

În concluzie, pentru apă și canalizare, dacă vreți să nu mai plătiți facturi pentru tot restul vieții, – doar mici costuri de întreținere – să vă umpleți piscina fără dureri de cap și să vă udați gazonul fără strângere de inimă, costurile sunt între 7.000 și 21.000 de euro pentru o familie de patru persoane.

Citește și: Cât costă să ai o casă fără facturi și toate utilitățile. O experiență personală


Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”


Read the English version: How much does it cost to have a bill-free home (II)


transferenergy
transferenergy
spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Jurnalist la portalul Stirile Transilvaniei, Hannelore are o experiență de peste 15 ani în presă și este câștigător al burselor Marshall Memorial Fellowship (SUA - 2009) și The Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (Atlanta, SUA – 2010 - 2011). A coordonat redacții de ziar și televiziune locală. A colaborat la diverse proiecte jurnalistice internaționale pe tema discriminării și ca speaker la conferințe internaționale pe tema sănătății mintale ca subiect de presă. A câștigat mai multe premii naționale și internaționale în calitate de regizor de documentar și documentar – anchetă. În 2011 a fost inclusă în Who is Who – Enciclopedia Personalităților din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tenerife pentru bugete mici și planuri mari

Tenerife pentru bugete mici. Insula situată în arhipelagul Canarelor...

Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

Marea Britanie deportează imigranții, indiferent de originea aceastora, în...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...