Cutremur puternic în Japonia. Victime, case distruse și alertă de tsunami

Data:

Cutremur puternic în Japonia, de 7,6 grade pe scara Riechter. Seismul a lovit regiunea centrală a țării și a provocat victime omenești și pagube materiale consistente. Alerte de tsunami.

Aproximativ 50 de cutremure – cu magnitudini cuprinse între 3,4 și 7,6 – au lovit centrul Japoniei în ultimele cinci ore.

Cel mai mare s-a produs la ora locală 16:10, la aproximativ 42 de kilometri nord-est de Anamizu, în prefectura Ishikawa, potrivit United States Geological Survey.

Cutremur puternic în Japonia. Harta seismului
Cutremur puternic în Japonia. Harta seismului

Oamenii au fost sfătuiți să se refugieze în zone mai înalte de-a lungul a sute de kilometri pe coasta Mării Japoniei.

„Avertismentul de tsunami major” în zona epicentrului cutremurului a fost redus la „alertă de tsunami”, ceea ce înseamnă valuri de până la 3 m.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că au fost raportate șase cazuri de persoane prinse sub dărâmături, în timp ce un incendiu uriaș a izbucnit în zona Ishikawa în urma cutremurului.

Agenția meteorologică japoneză a avertizat că se vor produce noi cutremure în zilele următoare.

Cel puțin cinci autostrăzi au fost închise și mai multe zboruri au fost anulate pe aeroporturile din prefectura Ishikawa. Două zboruri au fost anulate pe aeroportul din Noto, unde există o fisură pe pistă.

Un zbor de la Tokyo a aterizat mai devreme, dar s-a întors spre capitală. Au fost 15 anulări la Aeroportul Komatsu. Școlile nu au fost în sesiune, dar 21 de unități școlare sunt formate în centre de evacuare.

Nu au fost raportate anomalii la siturile nucleare din zona afectată, a declarat Autoritatea de reglementare nucleară a țării, citată de BBC.

Citește și: Turismul de dezastru. Excursii în localitățile inundate din Germania

Oameni prinși sub dărâmăturile caselor prăbușite

Yoshimasa Hayashi, secretarul șef al cabinetului japonez, a subliniat că autoritățile continuă să colecteze informații despre pagube. Încă nu se știe nimic despre numărul total al victimelor, în afara celor șase cazuri de persoane prinse sub dărâmături.

Oficialul a precizat că au fost raportate mai multe cazuri de clădiri care s-au prăbușit.

Departamentul de pompieri al orașului Wajima din Ishikawa spune că a primit cel puțin 30 de rapoarte privind prăbușirea unor clădiri, relatează postul public de televiziune japonez NHK.

Cutremur puternic în Japonia. Drumurile au fost distruse
Cutremur puternic în Japonia. Drumurile au fost distruse

Crăpături uriașe au despicat porțiuni de drum în prefectura Ishikawa. Oficialii din domeniul sănătății din orașul Suzu au avertizat că unii medici nu se pot deplasa la locul de muncă pentru a trata pacienții răniți, din cauza pagubelor rutiere importante.

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în Peninsula Noto

Magnitudinea cutremurului de 7,6 este cea mai mare înregistrată în Peninsula Noto din prefectura Ishikawa de la începutul înregistrărilor, în 1885, anunță Agenția Meteorologică din Japonia.

De asemenea, un oficial al agenției spune că alerta de tsunami emisă anterior a fost prima alertă majoră de acest fel din martie 2011, când Japonia a fost lovită de unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate.

El adaugă că există un risc tot mai mare de alunecări de teren și incendii în zonele afectate.

Citește și: Portretul artistului de sub ochii noștri

Cutremur puternic în Japonia. Nu există nereguli la centralele nucleare

Nu au fost raportate nereguli de la centralele nucleare situate de-a lungul Mării Japoniei, a declarat Autoritatea de reglementare nucleară a țării.

Printre acestea se numără cinci reactoare active la centralele Ohi și Takahama ale Kansai Electric Power din prefectura Fukui.

Centrala Shika a Hokuriku din Ishikawa, situată cel mai aproape de epicentrul cutremurului, își oprise deja cele două reactoare înainte de seism, pentru inspecții periodice, și nu a înregistrat niciun impact în urma cutremurului puternic care a avut loc în Japonia, a precizat agenția.

În 2011, cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în această țară – cu o magnitudine de 9,0 – s-a produs în largul coastei de est a țării și a declanșat un tsunami care a ucis peste 18.000 de persoane și a șters de pe hartă orașe întregi.

De asemenea, a provocat o prăbușire a centralei nucleare de la Fukushima, situată în partea de est a insulei, ale cărei efecte se resimt și astăzi.

Valuri mici de tsunami ajung în Coreea de Sud

Coreea de Sud a raportat valuri tsunami de mici dimensiuni de-a lungul coastei sale estice în urma cutremurelor din Japonia vecină.

Un val tsunami de 43 cm a ajuns în provincia estică Gangwon, potrivit agenției de știri Yonhap.

Anterior, autoritățile au cerut populației din provincie să se mute pe terenuri mai înalte, de teama creșterii nivelului mării.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Cine sunt primarii care au atras finanțări-record din PNRR

Primarii USR au profitat din plin de fondurile europene...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...