Ce efecte are populismul asupra economiei | Revista22

Data:

Ce efecte are populismul asupra economiei? Consecințele sunt numeroase și de cele mai multe ori trecute cu vederea de către factorii politici interesați parcă prioritar de câștigarea voturilor alegătorilor.

Când Guvernul adoptă politici risipitoare pentru a seduce alegătorii, costurile sunt supraîndatorarea, inflația ridicată, crizele economice. În final, tot populația plătește factura cheltuielilor.

Sub semnul populismului

Cu cinci săptămâni înainte de prima rundă de alegeri a acestui an electoral supraîncărcat, observăm o concentrare a discursurilor populiste, oricare ar fi baricada politică a candidaților.

Într-un anume sens, campaniile electorale sunt dominate de populism.

În esență, populismul economic în care Guvernul adoptă politici risipitoare pentru a seduce alegătorii are ca rezultat supraîndatorarea, inflația ridicată și, cel mai adesea, crizele economice, astfel încât în cele din urmă tot populația plătește factura cheltuielilor nesăbuite.

Citește și Iohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți se află în proces de divorț sau separare

Avem un exemplu recent de populism: Popescu Piedone, candidatul la Primăria Capitalei cu 13 clase de liceu, își atacă viguros contracandidatul cu doctorat la Sorbona, spunând că „matematica lui este a paşilor pe care îi face de acasă, pe telefonul lui smart, şi înapoi către primărie”, în timp ce-și ademenește electoratul cu argumentul că „vorbeşte în limbajul celor mulţi, înşelaţi, omul care încă mănâncă parizer şi usturoi”.

Un lider populist clasic, care împarte alegătorii, societatea, de fapt, în două grupuri artificiale, „poporul” și „elitele”, și apoi susține că este reprezentantul poporului.

Pericolul acestui tip de populism este incertitudinea privind abilitatea de a livra bunăstare bucureștenilor, deoarece nu poate prezenta un program economic coerent, preferând o ofertă contractuală neclară.

Evident nu este un contract, așa cum crede candidatul, deoarece nu conține clauze penalizatoare.

Partidele populiste câștigă teren în Europa

Simultan cu alegerile locale se va derula votul pentru Parlamentul European, iar aceste alegeri par parazitate de un val de populism, potrivit ultimelor sondaje publicate.

Citește și Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

„Atât la nivel național, cât și la nivel european, partidele tradiționale își pierd sprijinul, în timp ce partidele mai mici, mai radicale de stânga, dar mai ales de dreapta, câștigă sprijin.

Partidele populiste, autoritare, naționaliste sunt în fruntea voturilor în diferite state membre”, a observat Philip Bokeloh, economist al ABN Amro Bank, potrivit Revista22.

E posibil să avem deci un Parlament European fragmentat, mai puțin viguros și cu provocări pentru economia noastră, deoarece aprobă bugetul Uniunii Europene și viitoarea Comisie Europeană.

Continuarea în Revista22

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / geralt)

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

S-a clasat dosarul judecătorului Bogdan Mateescu și al tatălui său | G4 Media

S-a clasat dosarul judecătorului Bogdan Mateescu și al tatălui...

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști | Aktual24

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști....

c în sănătate. Ce modificări sunt | Oltenia Live

Negocieri privind noile plăți în sănătate dintre reprezentanții Casei...