Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală | Puterea a Cincea

Data:

Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală. Un adevărat simbol al luptei pentru libertate, Doina Cornea s-a stins din viață pe 4 mai 2018, la vârsta de 88 de ani.

A întruchipat, înainte şi după prăbuşirea dictaturii, ceea ce numim curaj civic. Textele ei, transmise la postul de radio Europa Liberă, erau de o vibrantă francheţe.

Citește și O judecătoare a amânat 44 de procese într-o zi pe „marja de apreciere recunoscută statelor”. Anchetată de Inspecția Judiciară

Avem „un trecut utilizabil”

Nu avea diplomă de filosofie morală, dar a trăit în adevăr când atâţia alţii se refugiau în scorburile tăcerii. Cuvintele ei au fost lecţii de etică aplicată.

Scriu aceste rânduri mai ales pentru cei care n-au trăit acele momente ale rezistenţei morale. Scopul Securităţii a fost să arunce vopseaua derizoriului asupra unor atitudini fundamental decente.

Aparatele ideologice feseniste au continuat aceste malefice operaţiuni. Eu unul sunt convins că avem, reluând termenul lui Tony Judt, un trecut utilizabil (usable past).

Citește și Prosumatorul de energie termică, un concept nou, ce ar putea schimba termoficarea în România | Interviu cu Sergei Faschevsky, Norsk Energi

Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală

Important este să-l luminăm şi să-l cunoaştem. Doina Cornea şi Ana Blandiana au demisionat în ianuarie 1990 din Consiliul FSN.

Scenariul bolşevic al „cooptării” lor a eşuat. Fuseseră puse pe lista lui Ilici pe post de decor, ca figurante, fără să fi fost întrebate. Au aflat de la televizor. Ion Iliescu, Dan Marţian, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu erau nişte necunoscuţi.

Graţie posturilor de radio occidentale, în primul rând Europa Liberă, cele două doamne erau super-cunoscute. Mai ales între tineri şi intelectuali, erau admirate şi iubite. Gestul lor a contat imens.

Îndeosebi în marile centre urbane cădea perdeaua de pe ochi. În martie era lansată Proclamaţia de la Timişoara. Era vorba de o sfidare a confiscării nomenclaturisto-securistă a Revoluiei.

Continuarea în Puterea a Cincea


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: putereaacincea.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Viza de flotant” pentru alegeri. Investigația unui ONG din Câmpina | Oglinda de Azi

„Viza de flotant” pentru alegeri. Investigația unui ONG din Câmpina...

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști | Aktual24

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști....

Negocieri privind noile plăți în sănătate. Ce modificări sunt | Oltenia Live

Negocieri privind noile plăți în sănătate dintre reprezentanții Casei...