Sute de mii de butoaie cu deșeuri nucleare au fost scufundate în Atlantic în urmă cu decenii. Cercetătorii, care se tem că ele eliberează radioactivitate, au localizat circa 1800 de butoaie. Ce au mai descoperit ei?
În urmă cu zeci de ani deșeurile radioactive erau pur și simplu aruncate în mare. Cercetătorii au descoperit peste 1800 de butoaie încărcate cu deșeuri radioactive în Atlanticul de Nord-Est, aruncate acolo între 1950 și 1980 de varii state europene, între care Marea Britanie, Belgia, Olanda, Elveția și Germania.
Oceanele deveniseră cea mai ieftină și mai convenabilă groapă de gunoi radioactiv provenit din industria nucleară și din laboratoarele de cercetare.
Sinistra practică a fost interzisă abia în 1993. Însă până atunci, doar în Atlanticul de Nord-Est ar fi fost scufundate cel puțin 200.000 de butoaie, la adâncimi cuprinse între 3000 și 5000 de metri.
Cercetători europeni s-au deplasat recent cu nava de cercetare „L’Atalante” în zona în care se presupune că ar fi ajuns jumătate din totalul deșeurilor nucleare, respectiv în bazinul european de vest al Atlanticului, la peste 1000 de kilometri vest de regiunea La Rochelle din Franța. Proiectul se numește NODSSUM – Nuclear Ocean Dump Site Survey Monitoring – în română: Monitorizarea Depozitelor Nucleare din Ocean.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pexels.com)