Ceasuri care spun o poveste: Le Corbusier și Girarad Perregaux

Data:

Ceasuri care spun o poveste. Girard-Perregaux, una dintre mărcile care au făcut istorie, s-a inspirat din arhitecturală a lui Le Corbusier.

Girard-Perregaux și Le Corbusier, născut Charles-Édouard Jeanneret, ambii originari din La Chaux-de-Fonds, în Elveția, au avut un destin comun.

1945 este un punct de cotitură în ambele vieți: în timp ce un ceas inspirat de Art Deco a fost lansat și a devenit unul dintre cele mai iconice modele ale lui Girard-Perregaux, conceptul Modulor a fost dezvoltat și a devenit unul dintre principiile fondatoare ale unei abordări originale a arhitecturii de către Le Corbusier, care a publicat la acea vreme «Les Trois Établissements Humains»

Ceasuri care spun o poveste
Ceasuri care spun o poveste

Modulorul a fost folosit ca sistem pentru a stabili o serie de construcții ale lui Le Corbusier.

Sistemul se bazează pe măsurători umane, unitatea dublă, numerele Fibonacci și raportul de aur. Le Corbusier a descris-o ca fiind „o gamă de măsurători armonioase pentru a se potrivi scării umane, universal aplicabile arhitecturii și lucrurilor mecanice”.

Ceasuri care spun o poveste. Carcasa rectangulară

Girard Perregaux crează în1945 vestita carcasă rectangulară, apelând printre altele și  la caracteristicile desemnate de conceptul „corbusian” Modulor, care este folosită cu succes până în zilele noastre, în cele mai carismatice exemplare ale artei meșteșugului orologer produse de această  manufactură. 

Piese care surprind, prin estetica designului „1945” recreat de tatăl și fiul, Luigi Macaluso și Stefano Macaluso, ambii arhitecți, în anii când au deținut proprietatea Girard Perregaux, transmisă în ultimul deceniu grupului Kering al magnatului francez François Pinault.

Această estetică singulară a „frumosului”, îl făcea pe Stefano, să afirme fără putință de tăgadă, că la acest design „arhitectural”, la care uneori se adaugă alte elemente de indubitabilă artă, nu mai este necesar să apară logoul brandului, pentru că el este recunoscut precum un Rolls-Royce.

Nu se știe dacă Le Corbusier însuși a favorizat marca de ceasuri, dar ceasornicarii din orașul natal al lui Le Corbusier, La Chaux-de-Fonds, sunt atrași de lucrările lui Le Corbusier – deloc surprinzător, când exemple de arhitectură Corbusier apar peste tot în orașul elvețian, clasificat Patrimoniu UNESCO. Celebra Villa Schwob este doar un exemplu.

Citește și: La ce îmi folosește matematica în viața de zi cu zi. Un răspuns ușor de înțeles

Sau sărind peste câțiva ani, sunt atrași de un alt concept al lui Le Corbusier, vestitul „Cabanon”.

Luigi Macaluso, conduce inițial echipa de designeri desemnați în readucerea la sfârșitul anilor 90 a carcasei „vintage 1945” în „pol-position-ul” (termen frecvent utilizat în automobilism – Luigi fiind și alergător profesionist de curse) producției pieselor de artă ale manufacturii.

Ulterior decesului prematur al tatălui, Stefano, preia frânele afacerii printre altele și  în calitate de responsabil al departamentului de design, contribuind prin talent și pricepere la menținerea bradului în topul atelierelor de orologerie elvețiene.

Cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la nașterea lui Le Corbusier, Stefano Macaluso creează 3 piese în memoria marelui arhitect.

Ceasuri care spun o poveste. Primul este dedicat timpului petrecut în La Chaux-de-Fonds

Primul dintre cele trei ceasuri „Le Corbusier” este dedicat timpului petrecut în La Chaux-de-Fonds. Fața ceasului „La Chaux-de-Fonds” este decorată cu o reproducere a unui basorelief din sidef de pe capacul unui ceas de buzunar, o lucrare timpurie a lui Corbusier pe care a proiectat-o atunci când a studiat gravura și dăltuirea.

Potrivirea nuanței originalului a fost o adevărată provocare pentru producători. Și arată, că arhitectului Le Corbusier, nu-i era străină arta meșteșugului orologer, aproape imposibil să fie altfel, având în vedere că La Chaux-de-Fonds este unul dintre „leagănele” orologeriei elvețiene.

Continuarea în A.M. PRESS


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Codul SWIFT: Element Esențial în Tranzacțiile Bancare Internaționale

Codul SWIFT: Element Esențial în Tranzacțiile Bancare Internaționale

Miturile legate de mahmureală. Sfaturile unui medic

Miturile legate de mahmureală, demontate de un medic ieșean....

Sfatul nutriționistului pentru masa de Paște | Ziarul de Iași

Sfatul nutriționistului pentru masa de Paște. Ce reguli trebuie...