Cele trei victime sunt considerate vinovate pentru că nu au vrut să stea în ploaie, în ancheta celui mai grav accident de muncă din România

Data:

  • În fiecare an, la 1 Mai, lumea întreagă celebrează Ziua Internațională a Muncii, un prilej de a onora lupta istorică pentru drepturile lucrătorilor și de a reflecta asupra condițiilor actuale de muncă.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru nu a găsit nici după doi ani care sunt cauzele și vinovații pentru producerea celui mai grav accident de muncă din ultimii doi ani, din punct de vedere al morților și al răniților.

 Pe 17 ianuarie 2023, la Cariera Jilț Sud din județul Gorj, un camion care transporta muncitori s-a răsturnat, provocând moartea a trei persoane și rănirea altor 13.

Dragoș Pârjol, Constantin Negoiță și Gheorghe Vîlceanu, cu vârste de 29, 38 și 48 de ani, angajați ai CE Oltenia, au decedat.

Șoferul ar fi vinovat că era șofer, victimele sunt vinovate că s-au urcat în camion

Familiile și colegii victimelor sunt nemulțumiți de faptul că ancheta ar putea ajunge la concluzia că tot victimele sunt vinovate.

„Am înțeles de la rude că de vină ar fi morții, nu conducerea Complexului Energetic Oltenia sau firmele care asigurau transportul. Anchetatorii ar considera că muncitorii au insistat să se urce într-un camion neomologat pentru transportul de persoane pentru că ploua afară și era frig. Din acest motiv nu au dorit să mai aștepte mijlocul de transport omologat. Eu nu știu să fi existat alt mijloc de transport decât aceste camioane, mai ales pe vremea rece și teren noroios de la ploaie”, ne-a explicat un coleg al victimelor.

Citește și: Circuitul banilor europeni pentru IT, din ancheta Parchetului European, trece prin sediul central al firmelor lui Sebastian Ghiță din Ploiești

Accidentul de muncă de la Cariera Jilț Sud, produs la data de 17 ianuarie 2023, face obiectul cauzei penale numărul 29/P/2023, înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru.

Cercetarea penală este efectuată de lucrătorii din cadrul IPJ Gorj – Serviciul de Investigații Criminale și este supravegheată de procurorul Constantin Stică Costescu, așa cum ni s-a transmis de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. 

Ancheta penală într-o cauză fără expertize financiare

Faptul că magistratul nu a finalizat ancheta nu este motivat de volumul de lucru mare în cauze cu victime. Procurorul Constantin Stică Costescu mai are în lucru doar un dosar cu victime la locul de muncă.

„În cursul anului 2025, procurorul Constantin Stică Costescu nu a efectuat acte de urmărire penală, acestea fiind realizate de lucrătorii din cadrul IPJ Gorj – Serviciul de Investigații Criminale. De asemenea, procurorul nu are în anchetă proprie sau la supravegherea urmăririi penale cauze penale cu victime multiple, având la supravegherea urmăririi penale o singură cauză cu o victimă a unui accident de muncă”, ni s-a precizat din partea Parchetului Judecătoriei Motru.

Citește și: Nordis 2 – țeapă internațională

Un fost procuror ne-a explicat, fără vreo legătură cu probele din dosarul de la Parchetul din Motru, că cele mai lungi anchete sunt cele care necesită expertize financiare, comisii rogatorii pentru audieri sau expertize ale probelor biologice. „Procurorul de caz cred că știe ce are de făcut, probabil trebuie să fie clar pentru el dacă muncitorii aveau altă variantă de a ieși din carieră în ziua respectivă, dacă transportul cu acel camion era unul regulat și starea șoferului și a echipamentului tehnic, a camionului”, ne-a declarat acesta.

Despăgubirile blocate

Avocatul Adrian Cuculiș a reprezentat familiile victimelor în faza incipientă a anchetei. El chiar a cerut despăgubiri de peste 2 milioane de lei pentru rudele persoanelor decedate. Și acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că ancheta nu avansează. „Se fac audieri aiuristice”, ne-a transmis acesta. De notat că și solicitarea de daune este blocată până la finalizarea procesului penal, conform legislației autohtone.

Familiile celor trei bărbați decedați au contestat, în luna iunie 2024, la Judecătoria Motru, durata urmăririi penale, revoltate de faptul că, după un an și jumătate, ancheta nu a fost finalizată, iar cei responsabili de moartea rudelor lor nu au fost trimiși în judecată.

Judecătoria Motru a admis, pe 11 iulie 2024, contestația celor trei familii și a stabilit un termen de 6 luni pentru finalizarea urmăririi penale în cauza înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru în dosarul penal nr. 29/P/2023.

Decizia instanței nu a avut niciun efect asupra procurorului de caz.

Firmele din spatele camionului

„În dosarul accidentului de la Jilț Sud, s-a constatat că camionul implicat era închiriat de firma care asigura transportul muncitorilor”, ni s-a mai precizat din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru.

Vehiculul este înmatriculat pe societatea Succes Nic SRL, care aparține omului de afaceri gorjean Nicolae Sarcină. Ea fusese închiriată de Uzina Rominex, cu tot cu șofer, pentru a transporta mineri din carieră spre poarta de ieșire, conform unui contract primit de la Complexul Energetic Oltenia.

Citește și: „Legea Nordis”, aprobată în Senat, nu ar evita „Țeapa Nordis”

Uzina Rominex SRL este culpabilă pentru că a pus la dispoziția companiei energetice o autoutilitară de transport marfă neomologată și neautorizată pentru transportul de persoane, cu deficiențe tehnice grave: coeficientul de frânare mai mic de 43%, iar anvelopele erau uzate complet și crăpate, au stabilit inspectorii ITM, conform dosarului penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru.

Victor Sorin Tivig este administratorul Uzina Rominex SRL.

Acuzațiile sunt de săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Nicolae Sarcină, acționarul unic de la Succes Nic Com SRL, ne-a precizat că autovehiculul implicat în accident era doar închiriat de la Succes Nic Com SRL. „Nu putem avea nicio vină în acest dosar. Noi am închiriat bunul care a fost folosit de altcineva. În plus, din ce știu eu, șoferul și-a asumat toată vina. El a recunoscut că acel camion era de marfă, dar colegii lui l-au rugat, pentru că ploua afară, să-i ia și pe ei în camion. În plus, a făcut și o manevră greșită și camionul s-a răsturnat”, ne-a mai explicat acționarul unic de la Succes Nic Com.

Ancheta ITM și neregulile descoperite

După accident, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a demarat o anchetă care a scos la iveală multiple nereguli. S-a constatat că vehiculul implicat în accident nu era omologat pentru transportul de persoane și că transportul muncitorilor cu astfel de vehicule neconforme era o practică obișnuită la Complexul Energetic Oltenia (CEO). 

Deși în perioada 2016–2022 au fost efectuate 158 de controale și s-au aplicat 210 amenzi în valoare totală de 436.000 de lei, măsurile luate nu au fost suficiente pentru a preveni o astfel de tragedie.

Citește și: Parlamentarii POT au costat 9.000 de lei fiecare, ca și cheltuieli de promovare

Mai mult, inspectorii de muncă au constatat că locul accidentului nu a fost izolat corespunzător imediat după incident, ceea ce a dus la alterarea urmelor și a îngreunat ancheta. De asemenea, s-a descoperit că șoferul camionului nu era angajat al CEO, ci al unei firme prestatoare, și că vehiculul era destinat transportului de marfă, nu de persoane.

Accidentul a generat un val de reacții din partea autorităților și a opiniei publice. Ministrul Energiei de la acea vreme, Virgil Popescu, s-a deplasat la fața locului și a declarat că o astfel de tragedie nu poate rămâne fără răspuns. Premierul Nicolae Ciucă a solicitat mobilizarea autorităților pentru a oferi sprijin victimelor și familiilor acestora.

În ciuda acestor declarații, la doar câteva ore după accident, 35 de muncitori s-au înghesuit într-un alt camion similar pentru a merge la muncă, exprimându-și temerile că „merg la moarte”. Această situație a evidențiat lipsa de alternative și nevoia urgentă de măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Citește și: Cum reacționează statul când un fost partener al oligarhilor ruși vrea să producă blindate în România. Glinka neagă legături actuale cu Rusia

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Marian Pavalasc
Marian Pavalasc
Marian Păvălașc este jurnalist din anul 2002, când a început să scrie în presa locală din Galați. În presa centrală a ajuns 2011. Acum este un reporter freelancer și scrie materiale de news, dar și materiale de investigație. El este și coordonatorul proiectului Clever News Center, o agenție de conținut jurnalistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: „Legea Curții Constituționale are nevoie de o revizuire legislativă”

1. În ipoteza că ajungeți președintele României, care vor...

Manifestul pentru Europa a fost citit în Parlamentul României pe 30 aprilie

Manifestul pentru Europa, susținut de peste 40 de organizații...