ChatGPT și reglementarea inteligenței artificiale

Data:

spot_img

Unele state UE iau în calcul interzicerea anumitor aplicații de inteligență artificială. Altele doresc o reglementare clară, fără a-i speria și constrânge, însă, pe dezvoltatori.

La sfârșitul lunii martie, Garante, autoritatea italiană pentru protecția datelor, a impus o restricție temporară pentru ChatGPT, programul care folosește inteligența artificială (AI) pentru a genera texte sau a dezvolta jocuri de computer. Câinele de pază al datelor personale de la Roma a fost mai puțin preocupat de utilizarea așa-numitelor chatbox-uri în direcția stimulării inteligenței umane decât de încălcarea legislației privind protecția datelor.

Garante a transmis ulterior companiei susținute de Microsoft Corp care se află în spatele ChatGPT, OpenAI, că va trebui să fie mai transparentă față de utilizatori cu privire la modul în care le-au fost procesate datele. De asemenea, compania americană trebuie să obțină permisiunea utilizatorilor dacă dorește să le folosească datele pentru a dezvolta în continuare software-ul – adică pentru a-l ajuta să învețe lucruri noi. Și, în plus, accesul minorilor trebuie filtrat.

Citește și: Ruta CFR de la mare în Deltă: patru ore, coji de semințe pe jos, geamuri blocate și o toaletă mizerabilă care nu se închide

Într-un comunicat de presă, autoritățile italiene au anunțat că interdicția va fi ridicată dacă OpenAI îndeplinește aceste condiții până pe 30 aprilie. Iar reprezentanții OpenAI au declarat agenției de presă Reuters că așteaptă cu nerăbdare „să lucreze cu Garante pentru a face ChatGPT disponibil clienților noștri din Italia cât mai curând”.

Reglementarea la nivelul UE, în contratimp

Spania și Franța au exprimat preocupări similare cu privire la ChatGPT. Pentru moment, nu există o reglementare la nivelul Uniunii Europene cu privire la utilizarea tehnologiei AI în produse precum mașinile cu conducere autonomă, tehnologia medicală sau sistemele de supraveghere. Parlamentul European încă dezbate legislația propusă de Comisia Europeană în urmă cu doi ani. Când va fi aprobată, statele membre vor trebui să-și dea acordul, așa că dacă nu vor exista obiecții, legislația specifică va intra probabil în vigoare la începutul anului 2025.

Continuare în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Facebook Chatgpt news)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vibrația misterioasă care a zguduit planeta timp de nouă zile | Aktual24

Topirea unui ghețar a declanșat, în septembrie anul trecut,...

Viitorul economic al Germaniei și criza de la Volkswagen | Deutsche Welle 

Viitorul economic al Germaniei și criza de la Volkswagen....

Un oraş vrea să şteargă cetăţenia de onoare a lui Hitler | Deutsche Welle

4000 de oraşe şi comune l-au declarat odinioară pe...