O licitație cu bucluc. Dan Perjovschi acuză Casa Artmark că vinde o lucrare atribuită fals lui

Data:

Dan Perjovschi acuză Casa Artmark. O licitație de artă a generat controverse pe rețelele sociale și a repus în discuție drepturile patrimoniale și morale ale artiștilor.

Dan Perjovschi contestă paternitatea unei lucrări care poartă o semnătură suspectă. Casa de licitație continuă să i-o atribuie.

Artmark a inclus în lotul scos la licitație pe 26 septembrie o lucrare cu titlul „Autoportret”, descrisă ca „ulei pe carton 43×35, semnat dreapta jos cu Perjo”. Lucrarea estimată între 600 și 900 euro și datată 1986 apare în catalog ca fiind opera lui Dan Perjovschi.

Pe 25 septembrie, Perjovschi a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj „în atenția colecționarilor care cumpără de la Artmark”, în care respinge categoric că lucrarea i-ar aparține.

Citește și: Craiova are un muzeu nou, dedicat Cărții și Exilului Românesc

„Lucrez cu galerii de artă profesionistă din New York, Paris, Viena-Berlin și Madrid începând cu anul 2005. Cu alte cuvinte emit Certificate de proveniență doar din 2005.

Oricare lucrare a mea sau atribuită mie datată înainte de 2005, care nu provine din respectivele galerii (eu nu vând din atelier), care nu are clar semnătura mea Perjovschi sau Dan Perjovschi sau un text care explică motivul eventualului cadou (care text e fie în baza desenului, fie pe spatele lui), este susceptibila să fie fals sau copie.”

Cu peste 500 de vizualizări, mesajul a produs o întreagă discuție cu păreri mai mult sau mai puțin autorizate.

„Nu e lucrarea mea”

Contactat de Europa Liberă, artistul a confirmat convingerea că semnătura este categoric falsă și ca atare lucrarea este suspectă de a fi un fals sau o copie.

„Nu neg că ar putea exista unele asemănări cu stilul meu din prima tinerețe, unele tușe, însă am două argumente tari pentru a spune că nu e lucrarea mea: eu n-am mai pictat în ulei din 1985 și n-am semnat așa niciodată, ci fie Dan Perjovschi, fie Perjovschi. De fapt, nici nu înțeleg dacă aici e semnat Perjo sau Pergo.”

Perjovschi s-a așteptat să primească totuși o reacție la mesajele de pe Facebook, unde postase și imagini cu lucrări ca „Amintiri II” din 1984 și o grafică din 1986, ambele din epoca așa-numitului „Autoportret”, semnate însă cu numele întreg al autorului.

Artistul ne-a mărturisit că nu e la primul conflict cu Artmark.

„De fiecare dată am cerut, cum cer și acum, să mi se spună de unde provine lucrarea pe care ei o pun în vânzare, cine o deține, de unde o are și de când. De ce? Fiindcă numai eu pot să o autentific. Dacă Artmark sau colecționarul au vreun certificat, să mi-l arate. Dar nu au, așa că m-au ignorat.”

Continuare în Europalibera.org!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Perjovschi Facebook / Courtesy Image)

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related