Cine sunt extremiștii care reînvie la Iași anii ’30: ideologi, medici, profesori, avocați, Șoșoacă și auriști

Data:

Cine sunt extremiștii care reînvie la Iași anii ’30. Valul extremiștilor-naționaliști-suveraniști-paseiști din Europa, motiv de îngrijorare pentru societatea românească în anul electoral 2024, se regăsește și în Iași, oraș cu o lungă tradiție în aceste activități nefaste.

Cel mai recent, un semnal în acest sens a apărut la Tribunalul București, unde un ieșean pe nume Costică Niță Creangă a depus un dosar în care solicită unui complet de judecată să aprobe înființarea Partidului Alianța Dacilor-Liberi Suverani, Iași 2023.

În contul de pe pagina de Facebook, petentul apare în mai multe fotografii alături de senatoarea Diana Șoșoacă, în prezent președinte al Partidului SOS România.

Citește și: 7 procurori anticorupție din Constanța și-au dat acordul pentru a conduce structura, după ce le-a fost schimbat șeful peste noapte

Doctorul, din colț în colț

În același registru „suveranist” se situează demersuri ale medicului Răzvan Constantinescu de la Spitalul „Sf. Spiridon”, devenit faimos pentru teoriiile sale conspiraționiste și anti-vacciniste din perioada pandemiei. Acestea i-au adus sancțiuni din partea Colegiului Medicilor și Universității de Medicină din Iași, unde predă. A reușit să obțină anularea unora dintre aceste sancțiuni în instanță, alte dosare fiind pe rol.

Citește și: Analiză. În ce constă doctrina de politică externă a președintelui Biden

În contextul anului electoral 2024, în ultimele luni Constantinescu a luat parte la două inițiative de coagulare a „suveraniștilor” – Coaliția pentru Națiune și Partidul Alianța Națională pentru Demnitatea României.

Coaliția s-a auto-dinamitat rapid după ce a izbucnit un conflict între lideri, în timp ce partidul, fondat prin decizie judecătorească luna trecută, i-a pierdut pe Constantinescu și o fondatoare care, în mod neașteptat, s-au dus la Partidul Patrioții Poporului Român.

Acestă formațiune a fost fondată de deputatul de Bihor Mihai Lasca, ales pe listele AUR și exclus din partid la puțin timp după alegerile din 2020.

Continuarea, în Reporteris.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF...

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează | Monitorul de Botoșani

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează asupra faptului...