Ciolacu duce România în Schengen? Cu ce riscuri?

Data:

Ciolacu duce România în Schengen? Austria ar fi de acord cu aderarea României în Schengen în doi pași, dacă Bucureștiul agreează câteva condiții.

Cotidianul austriac Der Standard citează condițiile în care Viena ar fi de acord cu primirea României și Bulgariei, dar și combinațiile diplomatice care ar fi îndulcit lucrurile.

Între alții este citat Ronald Lauder, fostul ambasador american la Viena, care în calitatea lui de președinte al Congresului Mondial Evreiesc s-a întâlnit săptămâna trecută cu premierul Marcel Ciolacu în Statele Unite ale Americii.

Liderul PSD, care se pregătește asiduu pentru cursa prezidențială încearcă din răsputeri să arate că poate face jocuri nu doar în interior, ci și în afară.

A fost primul lider străin care s-a grăbit să meargă în Israelul imediat după atacul Hamas din 7 octombrie, a făcut recent o vizită de lucru la Washington, iar sâmbătă a anunțat că România va fi primită cu aeroporturile în Schengen încă de anul acesta.

Ce a vrut să demonstreze

Marcel Ciolacu a vrut neapărat să demonstreze că acolo unde liberalii lui Nicolae Ciucă au eșuat, el va reuși. Testul Schengen era unul dintre obiectivele prin care și-a măsurat forțele.

S-a dat peste cap și împreună cu el tot sistemul s-a pus în mișcare pentru a atinge acest obiectiv vechi de mai bine de un deceniu. Deocamdată, e doar declarația prin care se laudă primul-ministru, Marcel Ciolacu:

„Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”.

Citește și: Președintele CNAS și-a dat demisia. Cum și-a motivat Andrei Baciu decizia

Ciolacu duce România în Schengen?

Ministrul de Interne, liberalul Cătălin Predoiu e mult mai reticent și spune că acceptul Austriei pentru intrarea României în Schengen cu graniţele aeriene a venit doar printr-o declaraţie de presă, ceea ce nu ar fi chiar o poziţie oficială.

Abia zilele viitoare se va lămuri totul, la Forumul Salzburg din Slovenia, unde ministrul român de Interne se va întâlni cu omologul său austriac Gerhard Karner.

Ministrul român de Interne sugerează că România vrea să devină cu totul parte a Spațiului Schengen fiindcă are „cele mai scăzute cifre de migraţie ilegală din Europa”, fiindcă toți partenerii strategici cu interese aici „au de câștigat” și fiindcă România a demonstrat că-și poate proteja granițele.

Fostul premier Dacian Cioloş crede că Marcel Ciolacu n-ar trebui să se laude că românii au primit „jumătate din dreptul pe care îl au” și că „nu avem de ce să fim fericiţi că acceptăm mila (…) și osciorul austriac”.

Polonia: Comerţul cu vize Schengen

O aderare a României doar cu aeroporturile nu rezolvă mare lucru, dar ar fi un semnal bun și o speranță: transporturile între Bulgaria și România vor merge mai repede, iar cozile de peste 10 ore ale camioanelor la intrarea în Ungaria s-ar elimina.

Companiile de transport pierd două miliarde de euro anual pentru că România nu este în Schengen, fiecare în jur de 20% din cifra de afaceri.

Articolul integral, în Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Pe cine interesează protestele studenților americani despre Gaza

„Am fost un dobitoc”, a fost concluzia la care...

Miracolul Bernard Pivot

Miracolul Bernard Pivot. Acesta era simbolul bucuriei de a...

De unde se alimentează euroscepticismul și suveranismul

De unde se alimentează euroscepticismul și suveranismul. Jumătate dintre...

Ce-a căutat Iohannis la Washington: pentru el sau pentru România?

Ce-a căutat Iohannis la Washington. Președintele a reușit să...