Ciolacu reclamat pentru că i-a jignit pe moldoveni. „Publicul a receptat afirmația ca stigmatizantă”

Data:

spot_img

Ciolacu reclamat pentru că i-a jignit pe moldoveni de Asociația. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. Organizația cere Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să-l amendeze pe premier pentru faptele sale discriminatorii.

Ciolacu reclamat. La ce fapte se referă petiția

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei Moldovei a depus luni o petiție la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării în care cere instituției să ia act de declarația premierului Marcel Ciolacu făcută la 24 aprilie la Timișoara: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”, să constate fapta de discriminare și să dispună sancționarea părţii reclamate și obligarea acesteia să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii.

Organizația face referire la declarațiile premierului din data de 24 aprilie, când acesta a spus. Într-un cadru public, că nu se consideră moldovean și a pretins să nu mai fie jignit.

„Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”, au fost cuvintele spuse de Marcel Ciolacu.

Citește și: Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi. Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi cere explicaţii

Ciolacu reclamat pentru că i-a jignit pe moldoveni. De ce?

„Afirmația a fost făcută într-un cadru oficial, în care prim-ministrul alături de alți membri ai guvernului informau opinia publică națională cu privire la rezultatele unei ședințe de guvern abia încheiate, ce avusese loc la Timișoara în acea zi. Prin urmare, nu poate fi vorba de un cadru informal, de comunicare relaxată, iar dacă a fost intenționat o glumă, aceasta nu poate fi acceptată ca atare, ținând cont că vorbim de o conferință de presă oficială a guvernului României”, se arată în plângere.

De altfel, încercarea domnului Ciolacu de a se distanța de stigmatul de a fi considerat „din Moldova” nu avea nici o logică în cadrul discursului, era o simplă paranteză, pentru că nu fusese chestionat ca atare, menționează Asociația.

Organizația afirmcă că publicul a receptat această afirmație ca fiind insultătoare, stigmatizantă la adresa moldovenilor.

Se vede aceasta din comentariile, neobișnuit de numeroase și depreciative la adresa prim-ministrului atât din partea politicienilor și persoanelor publice, cât și a jurnaliștilor și mai ales ale publicului larg, care au sesizat aspectul depreciativ, stigmatizant, cu privire la locuitorii Moldovei ori a celor care au origini sau se consideră „moldoveni”.

Citește și: Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului. Unde este minciuna

Ce legi a încălcat Marcel Ciolacu

Petiția menționează și ce legi a încălcat Marcel Ciolacu prin această declarație, respectiv articolul 2, alin. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 care prevede că

„Orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice”.

Petiția face referire și la alineatul 4 în care se menționează următoarele:

„Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale”.

Citește și: De ce este important Parlamentul European – dezbatere la Iași cu candidații din Moldova

Ciolacu reclamat pentru că i-a jignit pe moldoveni

În plus, în alineatul 6 scrie că: „Orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă bazată pe două sau mai multe criterii prevăzute la alin. (1) constituie circumstanţă agravantă la stabilirea răspunderii contravenţionale dacă una sau mai multe dintre componentele acesteia nu intră sub incidenţa legii penale”.

Petiția menționează și că declarația lui Marcel Ciolacu a venit ca urmare a a unei întrebări adresate de un jurnalist privind o eventuală reformă de regionalizare a României.

Evenimentele au avut loc într-un cadru oficial în care prim-ministrul alături de alți membri ai guvernului informau opinia publică națională cu privire la rezultatele unei ședințe de guvern abia încheiate, ce avusese loc la Timișoara în acea zi, se menționează în petiție.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. Oameni buni, stați puțin. Tovul nostru de când a făcut gafa, la fiecare ieșire în public se tot scuză zicând că a fost o glumă. Măi să fie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

New Age și promisiunea auto-mântuirii prin tehnici spirituale

New Age, curent spiritual apărut în a doua jumătate...

Val de amenințări la adresa jurnaliștilor: „Poți pleca oriunde în lumea asta, te voi găsi” | Aktual24

Val de amenințări la adresa jurnaliștilor: „Poți pleca oriunde...

Parchetul General anchetează campania lui Călin Georgescu

Parchetul General anchetează campania lui Călin Georgescu, anunțând joi...