Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. PSD și PNL s-au înțeles pe strategia electorală

Data:

Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare, au convenit, în cele din urmă, liderii PNL și PSD. Rareș Bogdan și Mihai Tudose au anunțat, miercuri, că decizia va fi validată în ședințele separate ale conducerilor celor două partide. Decizia finală va fi anunțată public de liderii celor două partide la ora 19.00, potrivit G4Media.ro.

„Ne-am întâlnit la ora 8.00, am avut o discuție foarte serioasă, aprofundată și am convenit cu toții să mergem în fața partidelor noastre pentru a discuta principiile și un proiect important”, a precizat Rareș Bogdan, într-o declarație comună cu Mihai Tudose.

„Așteptam o cercetare sociologică despre ce doresc românii. A sosit azi-noapte. Mai mult de 60% din români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare doresc o continuitate a guvernării și o coerență a guvernării”, a declarat și Mihai Tudose.

Alegerile locale vor fi comasate cu cele europarlamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL vor candida la europarlamentare pe liste comune.

Pentru a nu exista conflicte la nivel local, la alegerile locale se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ.

Citește și: Listele comune la europarlamentare și alegeri locale comasate stârnesc furia în PSD și PNL (surse)

Comasarea alegerilor și liste comune, o problemă la locale. Alegeri prezidențiale, în septembrie

Alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, conform surselor politice participante la discuțiile din Coaliție

PNL vrea să aibă candidat propriu la primăria Capitalei și să participe separat de PSD la alegerile locale, au declarat surse liberale pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, este posibil să existe punctual liste comune în unele orașe, dar în rest cele două mari partide se vor afla competiție la alegerile locale.

Problema candidatului la prezidențiale și o eventuală comasare cu alegerile parlamentare din toamnă va fi discutată după alegerile din iunie.

PSD și PNL vor fiecare să dea candidatul pentru Cotroceni, din acest motiv reprezintă un subiect delicat pentru cele două partide.

Miza negocierilor: salvarea liderilor

Totuși, mizele personale ale liderilor celor două partide sunt mai importante decât nemulțumirile membrilor. Sondaje interne arată că PNL s-ar afla pe locul 4 în opțiunile electoratului, după AUR și USR, ceea ce ar însemna finalul carierei poliitice a lui Nicolae Ciucă.

Prin comasarea alegerilor, PSD și PNL speră să scoată un scor comun de 45% din voturi. În acest context, Ciucă ar fi salvat. Mai mult, ar scăpa și Marcel Ciolacu de povara candidaturii la alegerile prezidențiale, pe care nu și-o dorește.

Surse PRESShub afirmă că, în negocieri, s-a discutat despre faptul că după alegerile europarlamentare Nicolae Ciucă să fie anunțat candidat comun PSD și PNL. Iar la parlamentare, să se meargă tot pe liste comune.

Scenariul ar fi agreat și de președintele Klaus Iohannis, care a avut o întâlnire cu Ciucă și Ciolacu vineri.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...