Listele comune la europarlamentare și alegeri locale comasate stârnesc furia în PSD și PNL (surse)

Data:

Listele comune la europarlamentare și alegeri locale comasate stârnesc furia în PSD și PNL.

Pesediștii au calculat că pierd un loc, dacă rămâne soluția să participe la alegerile europarlamentare împreună cu liberalii. Mai mult, trebuie să facă loc și candidaților partidului controlat de Dan Voiculescu, Maria Grapini și Lavinia Șandru, potrivit surselor PRESShub.

De cealaltă parte, membrii PNL se întreabă cum va fi posibil ca în cursa pentru locale, candidații să lupte unul cu celălalt, eventual cu atacuri și acuze, iar în același timp să fie și impreună.

Liste comune la europarlamentare, o premieră europeană

Cea mai mare neclaritate privind comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare este legată de modul cum se vor desfășura campaniile electorale.

Pe de o parte, candidații PSD și PNL pentru funcțiile de primar, președinte de Consiliu Județean, consilieri locali și județeni s-ar concura și s-ar acuza reciproc de ceea ce nu au făcut în mandatul anterior.

Pe de altă parte, în același timp și în aceeași campanie electorală, membrii PSD și PNL, inclusiv cei care candidează unii împotriva altora, ar trebui să susțină listele comune la europarlamentare.

În plus, apare o nouă problemă la europarlamentare: PSD și PNL fac parte în Parlamentul European din două familii politice diferite. Ar fi o premieră în UE ca două formațiuni de la Socialișii Europeni și Popularii Europeni să candideze la nivel național pe liste comune.

Citește și: De ce este electoratul lui Trump izolaționist. „Americanii nu sunt interesați de mersul global al lucrurilor”

Miza negocierilor: salvarea liderilor

Totuși, mizele personale ale liderilor celor două partide sunt mai importante decât nemulțumirile membrilor. Sondaje interne arată că PNL s-ar afla pe locul 4 în opțiunile electoratului, după AUR și USR, ceea ce ar însemna finalul carierei poliitice a lui Nicolae Ciucă.

Prin comasarea alegerilor, PSD și PNL speră să scoată un scor comun de 45% din voturi. În acest context, Ciucă ar fi salvat. Mai mult, ar scăpa și Marcel Ciolacu de povara candidaturii la alegerile prezidențiale, pe care nu și-o dorește.

Surse PRESShub afirmă că, în negocieri, s-a discutat despre faptul că după alegerile europarlamentare Nicolae Ciucă să fie anunțat candidat comun PSD și PNL. Iar la parlamentare, să se meargă tot pe liste comune.

Scenariul ar fi agreat și de președintele Klaus Iohannis, care a avut o întâlnire cu Ciucă și Ciolacu vineri.

Citește și: Olguța Vasilescu vrea comasarea alegerilor să nu pună votanții „pe drumuri de 3 ori în timpul iernii”. Scrutinurile ar fi fost în septembrie și noiembrie

Listele comune la europarlamentare și alegeri locale comasate stârnesc furia

Înțelegerea dintre Marcel Ciolacu și gruparea Ciucă-Bode ar urma să fie parafată printr-un acord și ar presupune că, la alegerile parlamentare, formațiunile vor avea un număr egal de aleși.

„Oricum în PSD cred ca vor fi f tulburate apele în perioada urmatoare. Oricum era o mare bătălie pe locurile pentru Parlamentul European”, arată un membru PSD. „Ăștia-s cretini complet”, a fost reacția directă a unui liberal.

Public, cele două partide vor argumenta această alianță „contra naturii” prin „îndepărtarea pericolului AUR”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid. Printre...

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...