Comisia Europeană nu a fost convinsă de „reforma fiscală” a Guvernului Ciolacu (surse)

Data:

Comisia Europeană nu a fost convinsă de „reforma fiscală” prin care Guvernul Ciolacu susține că va reduce cheltuielile statului și va ridica gradul de colectare din taxe și impozite, potrivit surselor PRESShub.

Comisia Europeană cere măsuri mai dure

Discuțiile cele mai complicate dintre reprezentanții Comisiei Europene (CE) și ministrul român de Finanțe Marcel Boloș a vizat planul de măsuri fiscale.

Specialiștii CE au cerut măsuri mult mai dure, care să reducă deficitul bugetar al României.

Reprezentanții Comisiei Europene au cerut o TVA mai mare, respectiv o creștere a TVA la alimente la 19%, creștere impozitului pe dividende de la 8 la 10 %  și scăderea plafonului pentru micro întreprinderi de la 500.000 de mii la 60.000 de euro.

Potrivit surselor PRESShub, Marcel Boloș a argumentat că dacă am luat toate măsurile cerute de Comisia Europeană, economia României nu ar face față și România ar intra într-un deficit și mai mare.

Înainte de plecarea la Bruxelles, Marce Boloș declara că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB, semnificativ mai mare decât ținta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB. 

Citește și: Fiul judecătoarei Dafinescu, eliberat din arest pentru că „a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”

Marcel Boloș a recunoscut într-o declarație pentru Digi24 că reprezentanții Comisiei Europene au avut semne de întrebare legate de calculele privind impactul bugetar.

„Am discutat în termeni de impact bugetar, unde au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact”, a declarat miercuri ministrul de Finanțe.

Bani pentru fotovoltaice pentru populație

Ministrul Fondurilor Europene, dr. Adrian Câciu, a fost de acord cu revizuirea planului RePowerEU, în sensul în care a fost acceptată ideea de a-l modifica pentru a aloca cea mai mare parte din cele 1,4 miliarde de euro  către populație și nu firme.

Asta înseamnă că 1,1 miliarde  de euro să meargă sub formă de granturi pentru proiecte venite de la  populație, pentru fotovoltaice și baterii de stocare respectiv renovarea locuințelor.

Sumele alocate vor  fi în valoare de căte 5.000 de euro pe proiecte pentru fotovoltaice, 5.000 de euro pentru baterii și 12.000 de euro pentru renovarea caselor.

Citește și: Protectorul primarului din Caracal, tăcere totală după exploziile de la Crevedia

Cum trece Guvernul de CCR cu pensiile speciale

În ceea ce privește pensiile speciale, reprezentanții Comisiei Europene au remarcat că dacă Guvernul nu se corelează cu decizia CCR, atunci totul se va muta într-un șah etern în care Parlamentul votează, cineva contestă și CCR oprește.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, s-a angajat să armonizeze la nivel tehnic amendamentele și să adopte o noua formă, probabil termen doua săptămâni, conform surselor PRESShub.

Cât privește procentul din PIB pentru pensii, de 9,4%, acesta va fi corelat cu legea pensiilor, în sensul în care atunci când actul normativ va fi adoptat, să fie eliminat acest nivel.

Vineri, ajunge la Bruxelles, și Marcel Ciolacu, vare va trebui să convingă Comisia Europeană ca România să nu ia măsurile maximale pentru reducerea cheltuielilor statului, cerute de la Bruxelles.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related