Comisia Europeană vrea să încheie o procedură împotriva Poloniei declanșată în 2017

Data:

Comisia Europeană şi-a anunţat luni intenţia de a pune capăt unei proceduri declanşate în decembrie 2017 împotriva Poloniei, salutând măsurile luate de guvernul lui Donald Tusk pentru a restaura independenţa sistemului judiciar.

Ursula von der Leyen l-a felicitat pe Donald Tusk

„Ziua de astăzi marchează un nou capitol pentru Polonia”, a declarat preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.

Citește și: Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

„După peste zece ani, credem că procedura Articolului 7 poate fi închisă. Îl felicit pe prim-ministrul Donald Tusk şi guvernul său pentru acest progres major”, a adăugat ea.

Procedura articolului 7 din tratatul UE poate duce în teorie la o suspendare a drepturilor de vot al unei ţări în Consiliu, în caz de „încălcare gravă” a statului de drept într-o ţară membră, potrivit Agerpres.

Procedura a fost lansată de Comisia Europeană în decembrie 2017 împotriva Poloniei din cauza îngrijorărilor privind reformele judiciare introduse de partidul naţionalist Lege şi justiţie (PiS), la putere din 2023, care au fost acuzate că subminează independenţa judecătorilor.

Citește și: Grădina Zoologică din Sibiu îi așteaptă pe vizitatori cu o surpriză- animale noi

Relaţiile între UE şi Varşovia trec printr-o perioadă de avânt după înfrângerea PiS în alegerile legislative din octombrie şi venirea la putere a forţelor pro-europene conduse de Donald Tusk.

Comisia Europeană s-a declarat mulțumită de planul de acțiune

Din punctul de vedere al Comisiei, „nu mai există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia în sensul articolului 7 din tratatul UE”.

Executivul UE subliniază că ţara a iniţiat o serie de măsuri pentru a răspunde îngrijorărilor privind independenţa sistemului său judiciar, a recunoscut primatul dreptului UE şi s-a angajat să aplică deciziile justiţiei UE şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Comisia şi-a exprimat satisfacţia în ceea ce priveşte planul de acţiune referitor la statul de drept prezentat în februarie de Varşovia, precum şi pentru decizia ţării de a participa la instituţia parchetului european, scrie Agerpres.

Această decizie va fi prezentată miniştrilor Celor 27 cu prilejul Consiliului Afaceri Generale din 21 mai, în timpul căruia aceştia vor putea să-şi prezinte observaţiile. Comisia Europeană va pune apoi capăt oficial procedurii.

Procedura articolului 7 nu a mai fost declanşată decât împotriva unui alt membru al UE, Ungaria lui Viktor Orban, la iniţiativa Parlamentului European de această dată, în septembrie 2018, din cauza unei ameninţări „sistemice” la adresa valorilor UE în această ţară.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...