Concursul Internațional George Enescu: 149 de tineri violoniști, pianiști și violonceliști

Data:

149 de tineri violoniști, pianiști și violonceliști au fost selectați pentru a evolua la București la Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a.

Organizatorii anunță rezultatele preselecției secțiunilor instrumentale, pentru ediția a XIX-a: din 555 de muzicieni care au aplicat până la data de 17 mai 2024, juriul de specialitate a selectat 149 de tineri interpreți din 26 de țări, care vor evolua la București în luna septembrie. 

Suntem încântați de nivelul ridicat al talentului și dedicării demonstrat de toți muzicienii înscriși la Concursul Internațional George Enescu din acest an. Preselecția a fost una dificilă, datorită numărului mare de muzicieni excepționali care au aplicat.

Cei 149 de violoniști, pianiști și violonceliști selectați de juriile de specialitate reprezintă elitele generației lor și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem evoluând la București.

Acești tineri artiști aduc o energie nouă competiției, contribuind la spiritul și tradiția pe care Concursul Enescu le promovează din 1958.  

Nivelul ridicat al muzicienilor

„Cu emoție anunțăm rezultatele preselecției pentru Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, care a înregistrat un record istoric privind numărul de înscrieri la secțiunile instrumentale.

Din cei 555 de muzicieni care au aplicat, 149 de violoniști, pianiști și violonceliști au fost selectați pentru a evolua la București.

Acest proces nu ar fi fost posibil fără eforturile deosebite ale juriului de preselecție, care a avut o sarcină dificilă, având în vedere nivelul ridicat al muzicienilor care și-au arătat interesul de a participa la Concurs.

De asemenea, doresc să mulțumesc pentru dedicare și munca neobosită, echipei de organizare, care a asigurat desfășurarea impecabilă a acestei etape.

Așteptăm cu nerăbdare să îi întâmpinăm pe acești tineri talentați în septembrie și să celebrăm împreună excelența muzicală”, a declarat Cristian Măcelaru, directorul artistic pentru Concursul Internațional George Enescu.

Pentru Concursul de violoncel au fost selectați 49 de concurenți

Concursul Internațional George Enescu se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii. 

Pentru prima etapă a Concursului de violoncel au fost selectați 49 de concurenți din cei 213 înscriși, aceștia având vârste cuprinse între 15 și 31 de ani.

Violonceliștii selectați provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Canada, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Japonia, Suedia, Slovenia și Hong Kong. Publicul le va putea urmări evoluția începând cu 1 septembrie 2024, la Universitatea Națională de Muzică din București”, a menționat și Cristina Uruc, manager ARTEXIM, organizatorul Concursului Internațional George Enescu.

Concursul de vioară va debuta pe 7 septembrie la Universitatea Națională de Muzică din București. Cei 50 de concurenți selectați, din totalul de 192 de participanți înscriși, au vârste cuprinse între 14 și 31 de ani.

Aceștia provin din Coreea de Sud, China, S.U.A., Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Africa de Sud, Polonia, Ucraina, Canada, Austria, Italia, Belgia, Japonia, Suedia, Slovenia și Elveția.

Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a
Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a

În data de 13 septembrie juriul de specialitate se va reuni la București pentru prima etapă a concursului de pian. Din cei 148 de pianiști înscriși au fost selectați 50 de concurenți care au trecut de preselecția desfășurată online.

Tinerii pianiști cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Rusia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Albania, Polonia, Japonia, Georgia, Slovenia și Hong Kong.

Concursul Internațional George Enescu

Listele complete, în ordine alfabetică, ale concurenților care au fost selectați să intre în prima etapă a secțiunilor instrumentale sunt disponibile pe site-ul oficial al Concursului Enescu și pot fi accesate la acest link.

Înscrierile pentru masterclass-ul de interpretare dirijorală – participare pasivă – și pentru masterclass-ul de interpretare instrumentală (pian, vioară sau violoncel) și aprofundare în studiul muzicii – participare activă și pasivă se vor încheia pe 30 iunie 2024. 

Ediția a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu se va deschide la Ateneul Român pe 31 august 2024 cu Concertul de Gală susținut de Orchestra Națională Radio.

Pe scenă vor urca, în calitate de soliști, violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof, violonista de origine română Maria Marica şi pianista israeliană Alexandra Segal, care vor interpreta triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Paul Constantinescu.

Programul serii se va deschide cu o premieră mondială: Simfonia Nr. 1 Consolations pentru orchestră, compusă de coreeanul Shin Kim, câștigător al Premiului pentru muzică simfonică al Concursului Enescu, 2022.

Publicul va putea urmări evoluția celor 149 de muzicieni în perioada 1 – 22 septembrie 2024, la București, conform calendarului disponibil pe site-ul oficial al Concursului Enescu care poate fi accesat la acest link: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/evenimente.

Finalele concursurilor vor reprezenta momente de maxim interes pentru melomani, dirijorul Jonathan Bloxham urcând la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru finala concursului secțiunii violoncel, pe 10 septembrie, Alan Buribayev va dirija Orchestra Filarmonicii „George Enescu” pentru finala secțiunii de vioară pe 16 septembrie, iar Christian Reif va conduce Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în finala concursului de pian, pe 22 septembrie 2024.

Ultimul concert simfonic va avea loc pe 27 septembrie 2024, la Ateneul Român. Dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu, va urca la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, alături de trei dintre cei șase dirijori tineri participanți la masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, pentru a prezenta un regal de muzică româno-franceză în care publicul va asculta lucrări de George Enescu, Dan Dediu, Hector Berlioz, Claude Debussy, Igor Stravinski sau Louise Farrenc.

Biletele și abonamentele pentru concertele și recitalurile organizate în cadrul Concursului Internațional George Enescu se pot achiziționa din platforma de ticketing www.eventim.ro, dar și în format fizic, din Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment ce se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. 

Concursul Internațional George Enescu: 149 de tineri violoniști, pianiști și violonceliști
Concursul Internațional George Enescu: 149 de tineri violoniști, pianiști și violonceliști

Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația Art Production

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București – ARCUB

Partener Principal: Rompetrol

Parteneri: Purcari, Senia Music, La Mama, Althaus, SANADOR, Returo, Nazzuro Aqua

Parteneri Instituționali: Institutul Cultural Român, Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Națională de Muzică București

Partener Servicii Juridice: Țuca Zbârcea & Asociații

Partener Mobilitate: Blue România

Susținut de: AALR, Paradigma Film, Compania Națională Aeroporturi București

Partener Monitorizare: MediaTrust

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Școala de Vară la Domeniul Cantacuzino Floresti 

Școala de Vară la Domeniul Cantacuzino Floresti. Pasionații de...

LA FOLLIA. Promisiunea unei „nebunii” muzicale

Un eveniment muzical de excepție - LA FOLLIA –...