Copii agresați sexual de educator, la Protecția Copilului Teleorman. Avertizorii de integritate au fost sancționați

Data:

Copii agresați sexual de educator. Șase băieți instituționalizați au fost agresați sexual în perioada 2020 – 2021 de un educator din cadrul Centrul teritorial pentru protecția de tip familial Roșiori de Vede, jud. Teleorman.

Unele minore cazate în centru au rămas gravide și au fost apoi „măritate”, patru frați au fost separați prin decizie a directorului. După zeci de sesizări, avertizorii de integritate au fost sancționați disciplinar.

Florian Lincan, angajat inițial ca supraveghetor de noapte și apoi ca educator, ajutat de câțiva copii din centrul social, își imobiliza victimele și le strângea de organele genitale.

În alte două cazuri, cu sau fără mănuși chirurgicale, a penetrat anal, cu degetul, doi minori care erau imobilizați de către „asistenții” lui Lincan.

Tratamentele degradante la care era supus au determinat ca unul dintre minori, în vârstă de 15 ani, să părăsească Centrul și să fie recuperat de un șofer la o distanță apreciabilă de centrul social, în timp ce mergea pe jos, în plină iarnă. Audiat de poliție, acesta a povestit abuzurile la care era supus.

Citește și: EXCLUSIV Abuzuri sexuale și tratamente „degradante și inumane”, și într-un centru din Teleorman

Grijă față de copii: „orfănel” și „aurolac”

Fiind cel mai mic, era pus să facă curat în imobilul în care locuia alături de alți opt colegi. Lincan îl lovea cu palmele, picioarele sau cu o coadă de mătură. Era amenințat să nu spună nimănui, altfel urma să fie bătut și violat de băieții mai mari din așezământ.

Educatorul i se adresa cu termenii „orfănel” și „aurolac” și îi arunca mâncarea pe jos, după care îl punea să facă curat.

De mai multe ori, i-a tras pantalonii, și-a pus o mănușă și a început să-l tragă de organul sexual.

Când cerea să fie lăsat în pace, Lincan îi repeta obsesiv că „l-a penetrat”.

După câteva luni, după ce a intrat Poliția pe fir, minorul și-a schimbat declarația și a susținut că educatorul nu l-a agresat sexual, ci doar i-a dat jos pantalonii și nu s-a mai întâmplat nimic deoarece a reușit să fugă.

Un alt martor abuzat a relatat achetatorilor că l-a perceput pe Lincan „ca pe o persoană imatură, copilăroasă, și care nu avea abilitățile și studiile necesare de a fi educator întrucât nici nu vorbea corect gramatical”.

Victimele erau „penetrate” în mod repetat, de zeci de ori în intervalul 2020-2021.

Angajații susțin că nu au știut

Angajații CTPTF Alexandria care au fost audiați au susținut că nu știau de comportamentul educatorului Lincan și că nu au văzut scenele povestite și filmate cu telefoanele mobile de minori.

Procurorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice care a fost făcută de Servicul de Medicină Legală Teleorman.

Raportul a constatat că „nu au fost puse în evidență elemente de sindrom psihic posttraumatic și nici elemente care să pună în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală a acestora”.

Audiat ca suspect, Florian Lincan nu a recunoscut acuzațiile. A susținut că, în încercarea de a separa pe copiii care deseori se încaierau, îi prindea uneori de umăr, sau de diverse părți ale corpului ori din partea din față a pantalonilor, moment în care este posibil să-i fi tras de organele genitale.

A fost dat afară după începerea anchetei și acum este trimis în judecată de procurori. 

În ianuarie 2023, Judecătoria Roșiorii de Vede Teleorman a decis începerea procesului, fostul educator având posibilitatea să conteste decizia la instanța superioară.

Fete minore, „măritate” după ce rămâneau gravide

Acestea nu sunt singurele probleme de la Centrul teritorial pentru protecția de tip familial Roșiori de Vede.

De-a lungul timpului, doi avertizori de integritate și angajați ai sistemului social din Teleorman au transmis DGASPC Teleorman, Autorității Naționale pentru Drepturile Copilului și Avocatului Poporului sesizări privind fapte grave care s-au petrecut la Centrul teritorial pentru protecția de tip familial Roșiori de Vede. Toate au rămas fără răspuns.

Astfel, într-o adresă din februarie 2022, o angajată atrăgea atenția că fete minore din centru, în vârstă de 14-15 ani, părăseau frecvent centrul, „ca să meargă la ”iubiții lor” (de cele mai multe ori persoane de etnie rromă, care le luau cu mașinile din fața blocului). Minorele sunt și acum lăsate să plece la ”iubiții” lor fără anchetă socială. Toate acestea au loc cu învoirea verbală a șefului centrului, câteva minore au rămas însărcinate și au născut”.

Reintegrare forțată

Probabil pentru a mușamaliza cazul, pentru o minoră gravidă a fost făcută reintegrare forțată la mama acesteia, fără acordul tatălui, doar cu acordul mamei, iar în alt caz, cu acordul directorului general al DGASPC, o altă minoră de 15 ani a fost „măritată” cu un bărbat de etnie rromă din Roșiorii de Vede pentru că era însărcinată.

În luna decembrie 2022 a ieșit din centru o altă tânară, care în luna noiembrie împlinise vârsta de 18 ani și care la data părăsirii centrului era gravidă.

Alte nereguli privesc separarea forțată a fraților. Este cazul lui Alexandru și Petrișor, doi frați separati de frații mai mici care locuiau în apartamentul din Roșiori de Vede.

Fratele cel mare, Alexandru, a plecat din Centru în 2022. O declarație a acestuia, în care arată că s-a înscris la postliceală pentru a rămâne cu frații lui a fost ignorată de conducerea instituției.

Citește și: România nu-și protejează copiii. Cifre îngrijorătoare

Declarații contradictorii

Alexandru susține că vrea să rămână împreună cu frații în apartament, în timp ce conducerea centrului susține contrariu. „Tânărul Alexandru a fost mutat cu acceptul său, întrucât apartamentul de tip familial în care locuia era unul mixt.

La momentul reorganizării Centrului, acesta nu locuia cu frații săi în același apartament, neexistând dorința acestuia de a locui împreună, probabil și datorită faptului că erau diferențe de vârstă, iatr aceștia nu s-au evidențiat printr-un atașament frățesc, jignindu-se foaret des”.

„Alexandru a fost interest, pe perioada plasamentului, mai mult de muncă, respectiv de câștigul imediat, în detrimentul școlii, având probleme cu limbajul indecent, anturajul și cu consumul de alcool (lucru pe care l-a păstrat și astăzi)”, se arată în răspunsul lui Florinel Dragomirescu, șeful DGAPC Teleorman.

În februarie 2022, averizorul de integritate a primit un mesaj de la Petrișor, al doilea tânăr care urma să fie separat de frații săi,  în care-i spunea că psihologul centrului i-a cerut să părăsească apartamentul, urmând să fie mutat în altă locație.

I s-au dat 30 de minute să-și facă bagajele. A plecat la cursuri, la liceu, dar a fost sunat de directoarea centrului, Mihaela Paraschiv, care i-a trasmis în scris că ori se mută, ori părăsește centrul.

„Petrișor mi-a spus că nu dorește să se separe de ceilalți frați, cu care a locuit și a crescut în apartament, pentru că el este mai mare și vrea să fie alături și să aibă grijă de ei, iar în acest sens a transmis o petiție (înregistrată sub nr.187/20.02.2023) adresată șefului centrului – doamna Paraschiv Mihaela, în care a menționat faptul că nu este de acord să se mute, deoarece nu vrea să se despartă de frații lui”, se arată în sesizarea averizorului de integritate.

Menționăm că, potrivit legii, frații din sistemele sociale pot fi separate doar prin hotărâre judecătorească, nu printr-un act administrativ.

Când protecția devine un risc

„Nu am de ales, doamna, trebuie să mă mut! A zis doamna directoare că mă dă afară sau să mă mut. Deci ce fac ? Nu am decât să mă mut sau să ies din centru …

Eu nu vreau nici una dintre acestea, dar nu am de ales și trebuie să aleg una. Îmi spun că au vorbit și la Alexandria cu directorul general…

Sora și fratele meu au vorbit și ei cu doamna șef și au rugat-o să nu mă mute”, este unul din mesajele lui Petrișor trimis către asistentă.

După câteva ore, un alt mesaj o anunța că a fost mutat, în șlapi, cu câteva haine pe un umeraș și cu două sacoșe de rafie în mână. „În cazul de față, instituția care oferă protecție nu este un loc în care viața lui Petrișor, a fraților lui și a celorlalți se transformă în bine, ci și unul care le poate distruge existența sau, în termeni de reziliență, nu este un factor de protecție ci unul de risc”, mai arată asistenta în memoriul său.

Citește și: Eșec în centralizarea rapoartelor de abuz asupra copiilor abandonați în instituțiile groazei

Avertizori de integritate, sancționați cu diminuarea salariului

Toate aceste memorii au ajuns la conducerea DGASPC Teleorman, la cabinetul primului ministru, la Avocatul Poporului. Niciun răspuns.

„Având în vedere că toate sesizările către fostul prim-ministru Ciucă, Corpul de control al prim-ministrului, DIICOT, MFTES, Avocatul Poporului, ANI, ANPDCA, CJ Teleorman, IPJ Teleorman nu au condus decât la strângerea rândurilor celor acuzați, am apelat la obținerea de mărturii ale beneficiarilor și foștilor beneficiari ai serviciilor DGASPC Teleorman.

Nici acest demers nu a sensibilizat. Dimpotrivă, au recurs la sancționarea avertizorilor în interes public din cadrul DGASPC Teleorman. Acestora le-a fost diminuat salariul de bază pe o perioadă de 3 luni. Mai mult, în 15 iulie l-am sesizat pe dl. Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, cu aceeași speță.

Sesizarea a fost înaintată ministrului familiei și ANPDCA. Aștept răspus, asa cum o fac din februarie 2023, și lupt cu indolența Avocatului Poporului, Renate Weber, care mi-a făcut sesizari inclusiv la locul de muncă, cu tot felul de alegații care nu îi fac cinste”, ne-a declarat Noni Emil Iordache, avertizor în interes public și activist pentru drepturile omului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului PACT.Co-Prevenire, Advocacy și Conștientizare împotriva Traficului de Copii, susținut prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

Radu Ciocan a plecat în Londra de aproape 10...

Tenerife pentru bugete mici și planuri mari

Tenerife pentru bugete mici. Insula situată în arhipelagul Canarelor...

Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

Marea Britanie deportează imigranții, indiferent de originea aceastora, în...